Trump: 'Clinton won de popular vote dankzij kiesfraude'
Trump opblazen naar de maan weg er mee
Volgens Amerikaanse president-elect Donald Trump zou hij ook de 'popular vote' hebben gewonnen als 'je de miljoenen mensen die illegaal gestemd hebben wegdenkt'. Hier reageert hiermee op de geplande hertelling van de Amerikaanse presidentsverkiezing in de staten Wisconsin, Pennsylvania en Michigan.
De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft zondag via Twitter opnieuw zwaar uitgehaald naar de hertelling van de stemmen van de verkiezing in de staten Wisconsin, Pennsylvania en Michigan, die in gang werd gezet door de presidentskandidaat van de Green Party Jill Stein. Hij verklaart bovendien dat hij de eveneens het meeste stemmen zou hebben behaald, mochten geen 'miljoenen mensen illegaal hun stem hebben uitgebracht'.
'Naast de verpletterende overwinning van het Electoral College, heb ik ook de 'popular vote' gewonnen als je de miljoenen mensen die illegaal gestemd hebben wegdenkt', aldus de nieuwe Amerikaanse president op Twitter. 'Het zou veel gemakkelijker zijn geweest voor mij om de zogenaamde popular vote te winnen dan het Electoral College, omdat ik dan enkel campagne had moeten voeren in 3 of 4 staten, in plaats van in de 15 staten die ik heb bezocht. Ik had zelfs gemakkelijker en overtuigender kunnen winnen, maar kleinere staten worden vergeten!'
Kiesmannen Donald Trump won bij de verkiezing het grootste aantal kiesmannen: 290 tegenover de 232 van de Democrate Hillary Clinton. Volgens het onafhankelijke Cook Political Report, dat de het aantal stemmen bijhoudt, heeft Clinton echter 2,2 miljoen stemmen meer achter haar naam gekregen.
'Oplichterij' Trump noemde de geldinzameling door Jill Stein om de stemmen te laten hertellen zaterdag al 'oplichterij'. Zondag herhaalde hij zijn woede over de hertelling in een reeks van maar liefst tien tweets. 'Hillary Clinton gaf haar nederlaag toe toen ze me belde net voor mijn overwinningsspeech en nadat de resultaten binnen waren. Er gaat niets veranderen', zegt hij onder meer.
Trump wijst er ook op dat Clinton het 'zeer angstaanjagend' vond dat Trump zich tijdens de campagne niet wilde uitspreken over of hij de verkiezingsuitslag zou respecteren. 'De Democraten vroegen, toen ze foutief dachten dat ze zouden winnen, dat de resultaten van de verkiezingsnacht zouden worden geaccepteerd. Nu niet meer!', aldus Trump nog, die nog toevoegt dat 'zoveel tijd en zoveel geld zal worden besteed voor hetzelfde resultaat'.
Hertelling IT-experts hadden eerder deze week het team van Hillary Clinton aangeraden om een hertelling te vragen in Wisconsin, Pennsylvania en Michigan, omdat ze patronen hadden ontdekt die zouden kunnen wijzen op manipulatie van het totale aantal stemmen. Trump won in die staten met een zeer kleine marge van respectievelijk 20.000, 70.000 en 10.000 stemmen. Het campagneteam van Clinton liet al weten dat het de hertellingen steunt, omdat de Democraten 'de plicht hebben tegenover de 64 miljoen Amerikanen die voor Clinton hebben gekozen' om aan het hertellingsproces deel te nemen.
Wisconsin Na een verzoek van twee kandidaten daartoe zal de staat Wisconsin naar eigen verwachting later deze week de stemmen hertellen die op 8 november bij de presidentsverkiezingen zijn uitgebracht, zo staat op de website van de staat. De Groene kandidate Jill Stein en zakenman 'Rocky' Roque De La Fuente als genomineerde van zowel de Reform Party als de American Delta Party hebben om een hertelling van de stemmen in Wisconsin gevraagd. De kandidaten zeggen, na berichten over mogelijke manipulaties met stemcomputers, daartoe te zijn overgegaan met het oog op de 'integriteit' van de stembusgang.
De staat heeft een team op de been gebracht om de algehele hertelling van de stemmen in goede banen te leiden en denkt eind deze week de operatie op te starten nadat de campagne van Stein de kosten voor de hertelling heeft betaald. Volgens het Zwitserse persbureau ATS zou dit laatste reeds het geval zijn. Het minutieus hertellen met de hand, dat avond- en weekeindewerk zal vergen, moet voor 13 december zijn afgerond, meldt de staat ook. De institutionele kosten zouden 1,1 miljoen dollar bedragen.
In Wisconsin behaalde de Republikeinse president-elect Donald Trump 1.404.000 van de 2.975.313 stemmen, tegen 1.381.823 voor de Democratische kandidate Hillary Clinton. Dit resultaat leidde ertoe dat Trump de tien stemmen van Wisconsin in het Electoral College achter zich kreeg.
|