Stroomfactuur voor gezinnen en kmo's gaat nog maar eens omhoog, grote bedrijven betalenminde
Eergisteren in de zevende dag zijn ze komen zeggen dat de belastingen niet meer omhoog gaan. NVA boert goed, de bevolking wordt elke dag armer.
Schande voor dit apenland!!
Tuurlijk, duw nog wat gezinnen richting armoede.... . En de rijken lachen zich een deuT
Gezinnen en kmo's in Vlaanderen zullen in 2017 opnieuw meer betalen voor hun elektriciteit, terwijl grotere bedrijven op middenspanning signifant minder zullen betalen. Dat is de uitkomst van de berekening door de Vlaamse energieregulator Vreg van de nieuwe distributietarieven.
De jaarlijkse stroomfactuur voor een gezin met een doorsnee verbruik stijgt in 2017 met 5 procent of 50 euro naar 1.022,29 euro. Dat is voornamelijk een gevolg van hogere exogene kosten in de distributienettarieven: kosten waar de netbeheerder geen impact op heeft, zoals de vergoeding van groenestroomcertificaten of de vennootschapsbelasting die netbeheerders sinds vorig jaar moeten betalen. Die exogene kosten stijgen met bijna twaalf procent en zorgen voor hogere distributienettarieven.
Distributienettarieven zullen in 2017 goed zijn voor maar liefst 38,5 procent van de stroomfactuur van een gezin: het hoogste percentage ooit. De prijs voor de grondstof elektriciteit zakt onder de dertig procent van de totale factuur. En van de distributietarieven is 51 procent voor rekening van die exogene kosten.
Ook voor de kmo's (op laagspanning) gaat om dezelfde redenen de factuur omhoog: met ruim 6 procent voor een gemiddelde kmo (50.000 kWh jaarverbruik).
Opvallend: voor bedrijven op middenspanning - zeg maar industriële bedrijven - daalt de factuur. Voor diezelfde kmo met een jaarverbruik van 50.000 kWh maar op middenspanning gaan de distributienettarieven met 839 euro omlaag. Dat is het gevolg van nieuwe toewijzingsregels: de netbeheerders hebben gesleuteld aan de toewijzing van de kosten, met verschuivingen tussen de klantengroepen tot gevolg. "Het voordeel is wel dat we nu een stabiele methode hebben voor de volgende jaren", aldus Thierry Van Craenenbroeck, waarnemend topman van de Vreg.
Of gezinnen en kmo's nu niet de factuur van de grote bedrijven betalen? "Dat is niet door ons gestuurd", verzekert Dirk Van Evercooren, directeur marktwerking bij de Vreg. "Het is een proces waarvan de uitkomst niet voorspelbaar was. Een samenloop van factoren".
Nog prijsstijgingen
Gaat ook omhoog voor gezinnen, maar in mindere mate: de aardgasfactuur. Die stijgt met 0,83 procent of 8 euro, als gevolg van licht hogere distributie- en transmissietarieven. Idem voor kmo's, waar de aardgasfactuur met 0,83 procent stijgt.
Wordt eveneens duurder: het prosumententarief voor vooral eigenaars van zonnepanelen met een terugdraaiende teller. Eigenaars van een gemiddelde installatie zullen in 2017 gemiddeld 33 euro meer betalen.
Wordt stukken goedkoper: het injectietarief. Dat moet betaald worden om stroom in het net te injecteren. Voor middenspanning dalen ze met 41,50 procent. De uitbater van een windmolen van 2 MW op middenspanning ziet het injectietarief bijvoorbeeld dalen met 3.731 euro. Dat is het gevolg van een grote stijging van het geïnjecteerde volume, terwijl de kosten minder snel stegen.
"Solidarisering verplichtingen openbare dienst ligt bij laagspanning"
Terwijl de distributienettarieven voor gezinnen en kmo's ook in 2017 opnieuw stijgen, dalen ze fors voor bedrijven op middenspanning. "De solidarisering van de openbaredienstverplichting ligt nu eenmaal bij de laagspanning", reageert men bij Eandis.
Het zijn ook de klanten van het laagspanningsnet (gezinnen en kmo's) die het meest profiteren van de openbaredienstverplichtingen van de distributienetbeheerders (isolatiepremies, budgetmeters, ...).
Dat maakt dat de verdeling van de openbaredienstverplichtingen en toeslagen voor ongeveer 90 procent bij de gezinnen en kmo's ligt, en voor tien procent bij de bedrijven op middenspanning (industrie), bevestigt de Eandis-woordvoerder
Sp.a: "Gezinnen en kmo's betalen factuur van grote bedrijven"
"De gezinnen en kmo's betalen de energiefactuur van de grote bedrijven". Dat zegt sp.a-parlementslid Rob Beenders in een reactie op de berekening door de Vlaamse energieregulator VREG van de nieuwe distributietarieven. "Het is dé constante in het beleid van N-VA, CD&V en Open Vld: altijd dezelfden die de rekening betalen, en altijd dezelfden die niet moeten betalen", aldus Beenders
"Gezinnen en kmo's die in 2016 hebben ingezet op minder stroomverbruik krijgen in 2017 een mooie beloning: een hogere stroomfactuur", reageert Beenders. "Begrijpe wie kan. Grote industriële bedrijven daarentegen krijgen een verlaging van de stroomfactuur. Het is dus duidelijk dat gezinnen en kmo's de stroomfactuur betalen van de industriële bedrijven."
Groen: "Tekenend voor regering-Bourgeois"
"Het is tekenend voor de regering-Bourgeois van N-VA, Open Vld en CD&V dat kmo's en gezinnen steeds het gelag betalen, en de hele grote verbruikers buiten schot blijven. Dit is geen wet van Meden en Perzen, maar een duidelijke keuze". Dat zegt Groen-parlementslid Johan Danen in reactie op de nieuwe distributietarieven voor elektriciteit die dinsdag bekendgemaakt werden.
Volgens Groen-parlementslid Johan Danen zijn de mensen de steeds hogere energiefacturen beu. "De elektriciteitsfactuur lijkt wel een tweede belastingbrief. En ook het steeds maar doorschuiven van de zwarte piet is onaanvaardbaar", aldus Danen.Hij roept de regering-Bourgeois op te komen met een Energiepact voor de langere termijn. "Want zonder plan loopt de regering altijd achter, en komen de facturen steeds weer op het bord van de gewone gezinnen terecht".
|