Dag tuinliefhebbers ! Hier ben ik dan weer... klaar om te starten met de info en foto's van de vaste planten in onze tuin (ongeveer een 350-tal verschillende) ! Een alfabetische lijst van de Latijnse benamingen is aangewezen denk ik. In de toekomst zal ik proberen er ook de Nederlandse namen bij te voegen indien ik die kan vinden. Hier ben ik begonnen met Acaena (Stekelnootje), een mini-bodembedekkertje. (Ik weet niet welke soort ik gekregen heb, maar het bladje lijkt op dit van de foto.) Daarna de Achillea's of Duizendblad (waarvan 'Lachsschönheit' op de foto hiernaast), een mooie platte schermbloem, bestaat in allerlei heel mooie kleuren, is tevreden met droge grond - goed voor ons dus - en houdt van de zon. Spijtig genoeg leven ze bij ons niet zo lang. Ik wilde ze in 't verleden zichzelf laten uitzaaien, maar ik heb ondervonden dat ze dan niet meer altijd soortecht opkomen en dan krijg ik de gewone witte zaailingen - niet de bedoeling dus. De eigenlijke basisplant leeft dan niet lang. Ik denk wel dat ze over 't algemeen vrij kortlevend zijn als je er niets aan doet, daarom moet je ze om de paar jaar scheuren om ze te verjongen. Verder heb ik gehoord dat je ze best niet in zaad laat komen, dan moeten ze daar al niet teveel energie in steken. Nadeel vind ik dan dat je in de winter niet meer dat mooie silhouet overhoudt, maar ja, hier ook is het zo dat je niet alles verenigd kunt hebben in 1 plant hé...
Vele foto's van de vaste planten komen van de website van Vasteplantenkwekerij Spruyt in Buggenhout. Daar vind je uitgebreide informatie allerhande. De CODES die ze hanteren bij de grondsoort : Z, N of C staan voor Zuur-, Neutraal of Kalkminnend. Wat betreft de habitat, of de ideale standplaats voor een welbepaalde plantensoort, de info die ze hier gebruiken is afkomstig van Prof. Dr. Josef Sieber. Droge bodem = 1, frisse bodem = 2 en natte bodem = 3. GB = gemengde border, BR = bosrand (zon of halfschaduw), B = Bos (meestal halfschaduw of schaduw), OP = open plek wild karakter, OPB = open plaats met borderplantkarakter (zon), SH = steppe-heide (voedzaam, kalkrijk), H = heide (armer, kalkarme zandgrond), ST = stenig algemeen, GR = met grind, steenslag, OB = ondiepe bodem op rotsen, SV = steenvoegen, M = muurbeplanting, A = alpinum, O (oever) = waterrand - O1 = moerassig - O2 = rietzone, ondiep water, W = waterplant.
De Achillea millefolium is bij mij de wilde witte - opgepast : een echte woekeraar. Het is dus niet diegene van de foto, die kan zich best veel beter gedragen; ik heb die foto hier enkel maar bijgevoegd omdat de bloem gelijkend is. A. m. 'Lilac Beauty' is bij mij veel zachter van kleur (misschien door de hoeveelheid zon), mooi. O zo mooi is ook de 'Lachsschönheit'. 'Terra Cotta' vind ik in werkelijkheid mooier dan op de foto, hangt er misschien vanaf op welk ogenblik je de foto neemt, soms is de kleur echt als terracotta, een soort bloempot-kleur, soms wat donkerder, maar dan weer zo zacht. De meeste Achillea's hebben trouwens die typische verkleuringen in hun bloemen, meestal in 't begin wat donkerder en later, soms sterk, verblekend. Achillea ptarmica is heel wat anders. Die is in haar totaalheid veel fijner (de stengels moeten wel gesteund worden, anders vallen ze om), met kleine gevulde witte bloempjes. Die doet het heel goed bij ons, en plant zichzelf ook heel goed voort, een leuke weefplant. Maar, genoeg hierover, en tot later nog ! Maak er nog wat gezelligs van !
|