Welkom op mijn blog! Ik ben Georgie (°1952), en woon samen met mijn man John en hond Yuna (Golden Retriever °1999) in Brasschaat, groene gemeente nabij Antwerpen. We hebben 2 dochters, Eva (°12/1977) en Ellen (°10/1980), die al heel lang het huis uit zijn... Het grootste deel van onze vrije tijd gaat naar de tuin - een grote tuin met vrij veel onderhoud, maar hij is sedert we hier wonen (1993), door onze zorgen uitgegroeid van een met bramen overwoekerde woestenij tot een gezellige groene oase waar het een lust is om te vertoeven, niet alleen voor ons, maar ook voor de vogels, bijen en hommels, vlinders, kikkers en padden, libellen, enz. Onnodig dus te vragen wat onze hobby is! Behalve het tuinieren op zich, lees ik ook graag en sedert we met de aanleg van de tuin begonnen, gaat het leesvoer dat ik verslind heel vaak over tuinen, tuinontwerp, borders, en allerlei planten... Ik hoop dat jullie iets zullen hebben aan de informatie over en foto's van de planten in onze tuin, die ik hier op mijn blog zet. We tuinieren wel op vrij arme, droge, zandgrond; hou daar dus rekening mee als ik mijn ervaringen vertel. Ik ben enkele jaren geleden met dit blog gestart en heb een soort onderverdeling gemaakt: ROZEN, VASTE PLANTEN, BOMEN, HEESTERS, VARENS, GRASSEN, KLIMPLANTEN ... Reacties welkom! Vele tuingroeten!
Hier zijn John en Yuna aan de barbeque !
Behalve van tuinieren, van lezen, fotografie, gym, hou ik ook van mooie stillevens op het terras en in de tuin, en van bloemschikken...
Hierboven stilleven aan de linkerkant van het terras, voor de keuken, met een vogel van berkentakken die ik op een staaf van betonijzer tussen de beplanting geprikt heb. In de verte zie je rechts de teak bank met daarachter de taxus ruggen.
Na een herfstindruk, nu ook de winterprik...
TUIN - PLANTEN - FOTO'S
Planten in onze tuin, met foto's en wat uitleg... Indien gewenst, kan je in de linkerkolom zoeken naar een bepaalde plant of plantengroep...
26-09-2006
VASTE PLANTEN - He
Wat een mooie maand september hé ! Gelukkig, dat compenseert een beetje die vieze maand augustus. De aangename temperaturen lokken je in de tuin om daar nog wat te presteren ! En er is nu genoeg te doen : gazon vertikuteren en kale plekken inzaaien, snoeiwerk, groenblijvende heesters verplaatsen, vaste planten scheuren en herplanten, nieuwe border aanleggen... John en ik zijn bezig met een allegaartje van dit alles ! Met die warmste maand september sinds het begin van de tellingen is de bodem nog zo warm dat we gerust nog een hele tijd kunnen doorgaan met planten en verplanten. Dat komt ons goed uit, want er zijn een heleboel vaste planten die gescheurd moeten worden. Na deze opknapbeurt kunnen ze dan opnieuw geplant worden op dezelfde plaats of in nieuwe combinaties... Leuk werk ! Nu dan toch even kijken naar de vaste planten in onze tuin waarvan de naam begint met He...
of Zonnekruid is een plant die haast niet weg te denken is uit de late zomer-/najaarsborder. In combinatie met andere late bloeiers en grassen brengt dit Zonnekruid de zon en meteen opgewektheid in de border. Helenium houdt van de zon en van een niet al te droge bodem. De kleuren gaan van geel over oranje naar roest en donkerrood, allemaal warme kleuren. Ze hebben een lange bloei, zeker als je nu en dan wat verwelkte bloemen uitknipt. Sommige hebben wel behoefte aan wat steun. Helianthus is een vaste Zonnebloem. H. 'Lemon Queen' houdt ook van zon en is een vlijtige groeier die in een ietwat vochtige bodem makkelijk een 2 m hoog wordt. Het is een makkelijke, niet veeleisende plant die vooral mooi is in een diepere border waar verschillende hoogtes van planten aan bod kunnen komen. Helleborus(zie foto hierboven van H. orientalis) geeft dan weer eerder de voorkeur aan halfschaduw. Geef ze tegen de winter wat kalk, dat doet hen goed. Vooraleer ze aan te planten, denk na over de plaats die je ze gaat geven, want ze houden niet zo van verplanten. Ze kunnen jaren op dezelfde plaats blijven staan. Er zijn tegenwoordig zovele mooi gekleurde Helleborussen (de diversiteit in de H. orientalis alleen al), dat je ze best in bloei koopt, rond februari-maart, dan zie je de werkelijke kleur en kan je er ook op letten of de bloemen wel goed boven het blad uitkomen. De meeste hebben knikkende bloemen, je moet dan door je kniën om hen in het gezichtje te kunnen kijken, maar dat is de moeite waard ! Het zijn geen goede snijbloemen, bij sommige lukt het iets beter als je hen in zaad laat komen, maar een prima manier om er ook in de huiskamer wat van te genieten is enkele bloemen kort af te knippen en hen als drijfbloemen in een schaal met water te leggen samen met een of ander takje groen en enkele drijfkaarsjes... De Helleborus is de laatste jaren heel erg in trek en er komen steeds nieuwe cultivars bij. Ik denk dat een van hun sterkste punten is dat ze in de winter bloeien en trouwens een heel lange bloei hebben; ook in zaad blijven ze nog lang mooi, vele tot in het voorjaar. Ze zijn groenblijvend, maar bij het begin van de bloei is het blad vaak lelijk geworden; knip het dan weg, zodat je de bloemen beter ziet verschijnen, en ook om verspreiding van de bladvlekkenziekte tegen te gaan. Inderdaad, vooral H. niger (de witte Kerstroos) heeft daar last van. Verwijder het blad zoveel mogelijk, laat het niet liggen, het kan zo naburige H.-planten aantasten. De andere worden niet Kerstroos, maar Nieskruid genoemd, de H. foetidus zelfs Stinkend nieskruid ! (Heb ik zelf nog niet ondervonden !) De meeste Helleborussen blijven laag, maar argutifolius kan wel een ruime 60 cm hoog worden en krijgt dan best wat steun.
Reacties op bericht (1)
06-02-2007
uitgebloeide steel van Hosta
Hallo beste Georgie,
Allereerst mijn complimenten voor je mooie weblog, met imposante lijst van vaste plantennamen en foto's. Ik heb een vraag; heb je toevallig ook een foto van een uitgebloeide stengel van een Hosta. Ik heb nl. bij iemand in de tuin een prachtige pol uitgebloeide stelen zien staan, die mooie wintersier geven. In het tuincentrum vermoedde men dat het een steel van een Hosta was, maar met de nodige twijfel. Aangezien je aardig wat Hosta in de tuin hebt staan, heb jij misschien vast wel een foto van een uitgebloeide steel. Ik ben benieuwd of ik zo kan achterhalen om wat voor mooie stelen met zaaddozen het gaat.
Klik een plantennaam aan om de bijhorende foto en uitleg te zien ! Als je dan op de foto klikt, kan je ze nog uitvergroot bekijken (althans de meeste van de rozen). Sluit het fotoscherm; keer daarna terug naar dit blog door bovenaan links op "Vorige" te klikken.
En zo begon het allemaal in de winter van 1992-93, toen het huis nog niet af was, en de tuin een ravage van gevelde dode of beschadigde bomen, uitgestoken wilde bramen, stenen en onkruid... De voorkant van het huis ligt aan de westkant, na een lange slingerende oprit (we wonen op een 'achtergrond'). Aan de noord-/noordoostkant staat een hele lange rij Canada-populieren van het pand naast ons, die ervoor zorgen dat we op het stuk grond achter het huis, naast de populieren, bijna niets vlot kunnen laten groeien. De bomen nemen al het vocht en voedsel uit de bodem op. De wortels lopen tot heel ver in onze tuin.
De zuidkant van het huis, waar links voor de erker aan de zitplaats de buxusvierkanten komen met rozen en lavendel; achter de dubbele deur ligt de eetplaats en rechts ernaast de keuken - daarvoor komt het terras.
...en de achtertuin toen... gezien vanuit de boomgaard, waar nu o.a. de serre staat...
...en het opmeten van de voortuin, waar de buxusvierkanten zouden komen met de Sneeuwwitje-rozen en de bolcatalpa's...
Ook het opmeten en aanplanten van de buxusvierkanten aan het zuidterras naast de erker...
Als je vanuit de eetplaats naast de erker over het zuidterras recht vooruit ziet, kijk je recht op deze bank. In het allerbegin hadden we achteraan bamboe geplant, om een vlugge afscheiding van de buren te geven, maar die Fargesia murielae (toen nog Sinarundinaria m.) ging dood in het jaar dat hij over heel Europa in bloei kwam... Het jaar erna hebben we nieuwe aanplantingen gedaan, dit keer dichtgroeiende laurier, en dat is wel gelukt. Van de bamboe hebben we wel her en der piepkleine zaailingen teruggevonden, die we op een wachtbed hebben uitgeplant, en waarvan we nu opnieuw elders in de tuin kunnen genieten...
Zoals hierboven, zo zag het zuidterras er na een jaar uit...
Als je je dan omdraait, met je rug naar het huis, dan kijk je recht op de teak bank met erachter toen nog de bamboe... ...hoeveel het ondertussen veranderd is, laat ik jullie later zien.
Naast het zuidterras, voor de erker, een jaar na aanplanting, buxus, taxus, rozen en lavendel... en onkruid tussen de paden die toen nog niet met dolomiet aangelegd waren !
De voorgevel aan de westkant, toen nog zonder klimplanten tegen de gevel...
Vanuit het slaapkamerraam kan je de toen nog mini-bolcatalpa's zien,de Sneeuwwitjes en de toen nog onafgewerkte weg, die je komt opgereden vanaf een toegangsweg links, naar de parking rechts.
We hadden wel enkele jaren de zuidtuin verder aangelegd en de vijver, vooraleer we aan de overkant van de lange oprit, een gemengde rozenborder begonnen vorm te geven...
Op de foto hieronder (aanklikken) zie je ons "domein". Bovenaan is de Noordkant. Linksonder kom je opgereden langs een rechte toegangsweg naar onze achtergrond. Rechtsboven valt een schuin stuk weg, midden in het groen (dit zijn de Canadapopulieren die zorgen voor de droogte aan die kant van de tuin...) en rechtsonder valt ook een klein hoekje weg. Links naast de oprit zijn we nu weer heel wat aanpassingen aan 't uitwerken. Je ziet duidelijk de buxusvierkanten : die met de Sneeuwwitjes bovenaan juist onder de parking, met dubbele rij Bolcatalpa's en die onderaan bij de erker en het Zuidterras. Rechts naast het huis loopt de petanquebaan, dan een weggetje naar de wildere "boomgaard" met serre. De vijver ligt onder de petanquebaan, als je goed kijkt, zie je het ronde houten terras onder de schaduw van de berk uitkomen. De teak bank met dubbele boog taxus erachter bevindt zich helemaal onderaan in het midden, recht tegenover het terras, hier onzichtbaar door het groen van de bomen eromheen.
Hieronder het grondplan - klik het aan, dan zie je het horizontaal, in dezelfde richting als de luchtfoto. De inplanting van het huis ligt juist links boven de O van OPP. in de hoek van de stippellijn.