Door Gevangenismuseum vzw wordt er in sept. een tentoonstelling georganiseerd over de "Belgische Interneringskampen 1944-1955".Bij die gelegenheid wordt er een boek uitgegeven waarop je nu al kan intekenen,nu aan 17,50 per ex.,na 1 aug. aan 20per ex.
"DAGBOEK ACHTER TRALIES" is het resultaat van eeen gedreven en nauwgezet onderzoek,dat de jonge historica Elisabeth Bruyneel in 2003-2004 ondernam in het kader van de voorbereiding van haar licentiaatverhandeling over het gevangenisregime in de jaren kort na de Tweede Wereldoorlog.
Aan de hand van archieven van verschillende gevangenissen en interneringscentra,ambtelijke bronnen en vooral via brieven en dagboeken van gedetineerden weet ze een indringend beeld te schetsen van het gevangenisregime tijdens de eerste jaren van de repressieperiode.Aan de hand van honderden getuigenissen slaagt de auteur er in om op indringende wijze door te dringen tot de diepste gevpoelens van angst,schaamte,rancune,onmacht en pijn van personen die van hun vrijheid werden beroofd.Bovendien reikt zij op die manier waardevolle informatie aan voor verder onderzoek.
"DAGBOEK ACHTER DE TRALIES" is een uitgave van Gevangenismuseum vzw intekenen kan vanaf nu door het overschrijven van het nodige bedrag op bankrekeningnummer 001-3393769-09 van Gevangenismuseum 2330 Merksplas.
De prijs in voorverkoop (tot 1 aug. bedraagt 17,5 (evenyueel verhoogd met 4 per boek voor de verzendingskosten). De namen van de voorintekenaars worden vermeld in het boek. Nadien is het boek te koop voor 20 per boek.
Het verhaal van Tobias Schiff. Een monoloog door Ronny Vandecandelaere.
Deze monoloog werd opgevoerd op 16-09-2005.
Een monoloog die het verhaal vertelt van Tobias Schiff.Op 17-jarige leeftijd werd hij met zijn vader en moeder op transport gezet naar Auschwitz.Als een van de weinigen die de holocaust heeft overleefd verloor hij meer dan honderd familieleden.Pas op latere leeftijd besloot Tobias om hierover getuigenis af te leggen.
Na de goedkeuring door mevrouw Schiff en dankzij de bezielende medewerking van de heer Nathan Ramet,voorzitter van het Joods Museum van Deportatie en Verzet, kon deze monoloog tot stand komen om zo het verhaal van Tobias te vertellen.
De monoloog werd uitgevoerd door Ronny Vandecandelaere.
Op vrijdag 9 september 2005 kwam de 81-jarige jood Chil Elberg uit Brussel om zijn bloedstollende belevenissen te vertellen in de Nazi-kampen.
Chil Elberg werd als jongeling opgepakt en naar de Nazi-kampen in Duitsland gebracht.Hij had "het geluk" dat hij werkbekwaam werd geacht.Chil Elberg overleefde dertien kampen.
Chil Elberg woont thans in Brussel.Om er mede voor te zorgen dat zo'n gruwelijkheden nooit meer zouden gebeuren,vertelt hij op een bezielende wijze zijn verhaal in de scholen aan de jeugd of treedt hij op als gids in Auschwitz.
Op voorstel van de Stichting Auschwitz en op vraag van Gevangenismuseum vzw was hij heel graag bereid om zijn belevenissen ook in Merksplas te vertellen.
De tentoonstelling"In Verzekerde Bewaring" vertelt je het basisverhaal over de vrijheidsberoving in België. Hoeveel soorten gerechtshoven zijn er ? Waar staan de Belgische gevangenissen ? Hoeveel gedetineerden zijn er ? Hoe zit dat nu met het leven achter tralies ? Je krijgt uitleg over de grote hervormers van het gevangeniswezen. Hoe ontstonden en evolueerden de landloperskolonies van de Noorderkempen ?
Tentoonstelling in de kelders van de voormalige gevangeniskapel Open : elke 2de zondag van de maand, 13u - 18u. Voor groepen ook op afspraak Cafetaria in de zaalkapel Inkomprijs: 3 per persoon (inclusief 1 drankbon) Kinderen tot 12 jaar gratis.
<<Oog om oog,tand om tand>>dat was de strafmaat die tijdens de middeleeuwen werd toegepast.Men kon ook op bedevaart gaan of soms kon men zijn straf afkopen.
Maar vanaf ca 1750 dacht men daar anders over,Via eenzame opsluiting,boetedoen en penetentie kwamen sommigen tot inkeer.Er kwamen ook werkhuizen,rasphuizen en spinhuizen.De dwangarbeid was geboren. En België speelde een voortrekkersrol !
In het Gevangenismuseum zie je de evolutie van de vrijheidsberoving als straf,zoals deze in België van toepassing was,en dit met al zijn bijkomende aspecten (cellen,hygiëne,voedsel,ontsnappingen,drugs,censuur,wandelen in kooien,sleutels,uniformen,kunst in de gevangenis ,enz.)
Het Gevangenismuseum heeft aandacht voor volgende gebieden:
* Ze wil er voor zorgen dat het publiek op een aangename wijze een beter inzicht krijgt in de evolutie van afwijkend gedrag,in de ingewikkeldewereld van justitie en de penible sfeer van de strafinrichting.
*Dit krijgt gestalte door een vast tentoonstelling en tijdelijke tentoonstellingen,door het organiseren van studiedagen,workshops,colloquia,evenementen,enz.
*Zij wil hiervoor een collectie verzamelen en beheren zodat periodiek nieuwe aspecten kunnen worden belicht en tentoongesteld.
*Zij wil dit doen op een wijze die wetenschappelijk verantwoord is (d.w.z. onderzoeken,prsenteren en informeren).
In de voormalige gevangeniskapel van Merksplas worden binnen enkele jaartjes de deuren geopend van een "Museum over Vrijheidsberoving".
Het museum zal de geschiedenis vertellen over de evolutie van het afwijkend gedrag,de werking van het justitieel apparaat en de vrijheidsberoving als straf en dit vanaf het Rasphuis via de dwangarbeid tot en met de herstelgerichte reclassering.
Deze kapel,de gevangenis,het centrum voor illegalen,de grote hoeve,het voormalig schooltje en vele andere gebouwen bevinden zich op een domein van 600 ha waar je straffeloos kan slenteren,wandelen en fietsen.
Voor meer info klik op het logo GMM (gevangenismuseum Merksplas)