Ik heet u van harte welkom op mijn weblog en ik hoop het voor u de moeite waard te maken om mij vaak te bezoeken.
Gedurende ongeveer 25 jaar heb ik alles bij elkaar zo'n 200 pastels en een paar aquarellen gemaakt die ik u hier wil laten zien.
Het laatste jaar heb ik echter het tekenen m.b.v. de computer ontdekt en daar ben ik laaiend enthousiast over. Uiteraard wil ik ook dié hier tonen. Als muziekleraar heb ik ook nogal wat muziek voor blokfluit en ook voor Gemengd Koor gearrangeerd en gecomponeerd en ook díe komt aan bod. De bladmuziek staat in de bijlagen en die mag u zonder meer printen en uitvoeren. Ik denk dat ik dat alles maar in een willekeurige volgorde ga doen. Dat vind ik zelf het fijnste en dat lijkt mij voor u ook het leukste.
Veel plezier.
Ik ben Guus Kuijs
Ik ben een man en woon in Overasselt (Nederland) en mijn beroep is Muziekleraar aan de Streekmuziekschool Wijchen (nu met pensioen).
Ik ben geboren op 12/03/1942 en ben nu dus 82 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Tekenen, fotograferen, musiceren, tennissen enz..
Hier ben ik de kerk van Champagnat aan het tekenen. (zie 19-12-2009)
Mijn link met het Marishuis is, dat ik daar vrijwilliger ben, d.w.z. dat ik ongeveer 1x per maand aanwezig ben en bezoekers verwelkom en wegwijs maak in het museum. Jac Maris is kleinzoon van de beroemde Haagseschoolschilder Jacob Maris en alhoewel Jac ook goed kon schilderen en tekenen, verkoos hij toch om zich verder als beeldhouwer te bekwamen. Hij heeft ongeveer 70 jaar in dit huis gewoond en gewerkt en bij zijn dood heeft hij het nagelaten aan de gemeente (hij had geen kinderen) met de bepaling dat het een Ateliermuseum moest worden.
Aan wélke tekening ik hier, in onze eigen tuin, bezig ben, weet ik niet meer, maar ik snak weer naar de zomer als ik dit zie.
Zomervacantie 1989 in Zuidwolde Het herenhuis in Dedemsvaart is hier het onderwerp van mijn tekening. (zie 4 maart 2010)
Vacantie 1995 in Gandia bij onze voormalige achterburen Ans en Arie. Waarschijnlijk ben ik hier bezig met de tekening van de boerderij met toren, (zie 9 maart)
We hadden op deze dag al heel wat bezichtigd en het werd tijd om eens rustig te gaan zitten en wat te tekenen. Het werd dit brugje bij Rigny-Ussé. (zie 17-03-10)
Eindelijk kun je nu eens op de foto zien wáár en wát ik aan het tekenen ben. De boerderij met zonnebloemen bij Huismes. (Zie 17-03-10)
Zomervacantie 1998. Op deze foto zit ik lekker in de schaduw (want het was bloedheet) Avrolles op het Ingrespapier vast te leggen. Zie artikel 27-03-2010.
We zijn gisteren (21 maart 2010) naar een expositie geweest in het kerkje van Velp bij Grave. Daar was schitterend werk te zien van Helga van de Poel. Van haar kregen we een visitekaartje met haar website: www.helgavdpoel.exto.nl en de overkoepelende site van exto die ik hierboven als link heb opgegeven. Ik heb nog maar even gekeken, maar werkelijk een aanwinst!
30-04-2010
Grave, gezien vanaf de Maasoever in Nederasselt
Grave, gezien vanaf de Maasoever in Nederasselt. Zomer 1990 Oliepastel op Ingrespapier Afm: 56 x 36 cm.
Het gladiolenveld tussen de Maasdijk en de Oude Kleefsebaan in Overasselt. Dit is de laatste tekening die ik met gewone of droge pastel gemaakt heb. Het schuurtje op de voorgrond stond eigenlijk zo'n 200 m. verder naar rechts, maar ja, dat is de dichterlijke vrijheid... Zomer 1990. Afm: 56 x 36 cm.
Boerenopstallen aan een wetering aan de Gamertseweg.
Ook deze pastel is gemaakt in datzelfde gebied in Wijchen-Zuid.Dat schoolgebouwtje helemaal links staat ook op één van de twee vorige tekeningen. Herfst 1989 Pastel op Ingrespapier Afm: 56 x 36 cm.
Helicopter Het gele figuurtje in het midden bracht me op het idee van een helicopter. Het geheel is een beetje striptekenachtig en doet me zelf denken aan het werk van Roy Lichtensteyn. Gebruikte effecten: poolcoördinaten en posterranden.
Bij een tegenbezoek van een delegatie uit Csorna ( met Suzie) aan onze gemeente, heb ik dit Hongaarse volksliedje voor ons koor bewerkt en uiteraard ook uitgevoerd op het gezamenlijke concert. Voor de uitspraak van de tekst ben ik nog op bezoek geweest bij een Hongaarse mevrouw in Nijmegen. De tekst is hier fonetisch genoteerd.
Voor het filmpje heb ik foto's gebruikt die ik gemaakt heb bij ons bezoek aan Csorna.
Hongarije Eind juni 1991 gingen we in het kader van een culturele en sportieve uitwisseling tussen Overasselt en Csorna in Hongarije, met o.a. een afvaardiging van onze streekmuziekschool, voor een dag of 5 naar Csorna. We hebben daar een aantal lessen gevolgd ( goede solfège-lessen hebben ze daar) en sportwedstrijden bijgewoond en uiteraard hebben we ook een concert gegeven. Ik was daar met een collega te gast bij Suzi, de dwarsfluitlerares en daar hebben we het ontzettend goed gehad. Tussen de bedrijven door heb ik toch nog kans gezien deze twee pastels te maken. De eerste is van de tuin van Suzi. Oliepastel op Ingrespapier. Afm: 41,5 x 29,5 cm. En de tweede is van een straatje met mooie huizen, maar wel een zandweg. Oliepastel op Ingrespapier Afm: 41,5 x 29,5 cm.
Bij meerdere concerten was het mij opgevallen dat de solisten heel erg op de zaal gericht waren en vaak met de rug naar de dirigent toe stonden. Dat vond ik wel een intrigerend plaatje opleveren. Vandaar dat ik het getekend heb.
Wijchen-Zuis 2x In Wijchen-Zuid is een heel mooi gebiedje, zowel aan de West- als Oostkant van de Balgoijseweg en ik heb daar veel gezeten om te tekenen. Deze twee tekeningen horen bij elkaar, en de oplettende kijker kan zien waaróm. Herfst 1989 Pastel op Ingrespapier Afm: beiden 56 x 36 cm.
Boerderijen in Leur Nóg drie tekeningen die ik gemaakt heb in "De Heerlijkheid Leur" Paarden in een wei met boterbloemen. Afm: 56 x 36 cm. Boerderij met leilinden Afm: 56 x 36 cm. Doorkijkje op het kerkje van Leur Afm: 40 x 28,5 cm. Mei 1992 Oliepastel op Ingrespapier
Bij deze tekening ging het mij er om kleurvlakken in elkaar over te laten lopen. Zo ontstond deze toendra met bergen. Gebruikte effecten: Pointilisme, belichting, inktomtrek en helderheid-contrast
Kanarie Ik ben nog lang niet uitgekeken op de mogelijheden van de verschillende penselen. Vooral door het naar voren springende gele vlak was het duidelijk dat het een kanarie moest worden. De andere figuren zaten er, overigens iets minder duidelijk, ook al in. De gebruikte effecten bij het eindresultaat zijn: belichting, geef diepte en donkere lijnen.
De zomervakantie van 1988 hebben we doorgebracht in Annelsbach in Odenwald in Duitsland. Er waren daar weer onderwerpen in overvloed om te tekenen, zoals u hier kunt zien. Annelsbach Pastel op Ingrespapier Afm: 56 x 36 cm.
Weg met huizen in Annelsbach.
Op weg naar ons hotel kwamen we hier telkens langs. Zomervacantie 1988 Pastel op Ingrespapier Afm: 30 x 40 cm.
De Otzberg.
Zomervakantie 1988 Pastel op Ingrespapier Afm: 56 x 36 cm.
Forstel.
Zomervakantie 1988 Pastel op Ingrespapier Afm: 40 x 30 cm.
Weer bezig geweest met het uitproberen van de verschillende penselen. In de lijn naar boven zag ik een vleugel en met een beetje goede wil kun je rechts onder een staart ontdekken. Het werd dus een duif in de vlucht.
De eerste tekening die ik helemaal met oliepastel heb gemaakt. De afdruk is gemaakt van een oude dia, omdat ik het origineel niet meer heb. Zomer 1990 Oliepastel op Ingrespapier Afm: 56 x 36 cm.
The Erie Canal / Baby Mine / Cottonfields voor 4st. gemengd koor
The Erie Canal / Baby Mine / Cottonfields voor 4st. gemengd koor
In de tijd dat ik dirigent was van het Kamerkoor Villameuse (1980-1985) heb ik deze bewerkingen gemaakt. Sommige koorleden kwamen wel eens met muziek aan, met de vraag of we dat met het koor konden zingen. In dit geval was het een heel boek met éénstemmige liedjes met pianobegeleiding. Ik heb er 3 uitgekozen om er een zetting voor kamerkoor van te maken en dit is het eerste. Voor het filmpje heb ik een aantal foto's van schilderstukken van o.a. Seurat gekozen.
Het filmpje heeft niets met de tekst te maken, maar omdat het hier gaat om een vrouw die op de thuiskomst van haar man wacht, vond ik foto's met bloemen wel gepast.
Aanstormende man Bij deze tekening was het meteen duidelijk dat het een aanstormende man was en daar heb ik dan ook bijna niets meer aan veranderd. Ik heb alleen nog wat versperringen geplaats, want tenslotte moest hij toch ergens doorhéén stormen. De effecten: waterkleur, belichting en mozaïek.
Kippen De rode vlakken in de eerste opzet gaven de doorslag. Die moesten achtereenvolgens de kam, de snavel en het lelletje gaan vormen van iets wat met een beetje fantasie een kip moest gaan heten.
Schuin, inktomtrek en geef diepte zijn hier de gebruikte effecten.
Huis a/d Hessenbergseweg, Overasselt / Huis met rode beuken, Heumen
Huis met rietland aan de Hessenbergseweg in Overasselt. April 1988 Pastel op Ingrespapier Afm: 40 x 30 cm.
Huis met rode beuken in Heumen. Dit is de eerste tekening die ik op een expositie verkocht heb aan een onbekende. Vandaar dat ik hier geen digitale foto van heb en deze afbeelding is gemaakt van een oude dia. Mei 1988 Pastel op Ingrespapier Afm: 56 x 36 cm. ?
"Als dorst een hert" is een lied dat ik zelf al op de lagere school geleerd heb en ik vond het ook toen al heel erg mooi. Vandaar dat het een van de eerste liederen is die ik heb bewerkt toen ik in 1965 dirigent werd van het Overasselts Gemengd koor. Voor "Gilde broeders" geldt eigenlijk hetzelfde. Dat was bestemd voor een van de eerste Ceciliafeesten die ik daar gevierd heb.
Draak De eerste opzet is ontstaan door te spelen met de verschillende penselen. Het nogal getande penseel leverde links onder duidelijk een krokodillen- of drakenbek op en de vleugels waren ook al aanwezig, zij het op de verkeerde plaats, maar dat was op te lossen.
Als effect is hier gebruik gemaakt van "inktomtrek".
Deze foto van Gemengd Koor St. Cecilia uit Overasselt is gemaakt in de St Jan van Den Bosch, nadat we daar de H.Mis hadden opgeluisterd in het kader van de Meimaandvieringen.
Deze foto is van een repetitie in het Verenigingsgebouw, ook al een hele tijd geleden.
Dit is een foto van een repetitie in ons eigen lokaal. Het ensemble heeft een flink aantal jaren bestaan. (hóelang weet ik echt niet meer) Luister eens naar de "Zomersuite" die ik voor deze groep gemaakt heb. (artikel 23-01-2010)
In 1997 ben ik met enkele leerlingen en oud-leerlingen gestart met het Fluturasensemble. De Naam is ontleend aan het eerste stuk dat we instudeerden, nl. " Fluturas" van Cesar Bresgen. We vonden zowel de klank als de betekenis (vlinders) leuk, dus zodoende... Na enkele wisselingen bestond het ensemble uit Fieke Bijmans, Guus Kuijs, Nienke Visser en Mariken van Wijk en in die samenstelling ziet u ons ook op de foto's. We treden hier op in het Theo Driessen-Instituut in Helmond, waar we samen met het Seniorenkoor uit die plaats een concert verzorgden.
De opmerkzame kijker heeft gezien dat we allemaal van instrument hebben geruild. In blokfluitland is het namenlijk vrij normaal dat iedereen meerdere blokfluiten bespeeld, zodat je kunt afwisselen en het voor iedereen leuker wordt.
Inmiddels zijn we nu al weer enige jaren een trio, omdat Nienke, helaas voor ons, naar Eidhoven verhuisde. Het trio "Kozami" uit het bericht van 18 juni 2010, hebben we 15 juni op mijn kamertje ingespeeld. Wij willen overigens graag meer optreden, dus als er verenigingen zijn ( koren of andere muziekensembles) die graag een concert geven en zoeken naar een partner voor de broodnodige afwisseling, dan houden wij ons aanbevolen.