In Genk: gratis chromeren van je longen
"Wonen in Genk, dat bevalt", is de slogan van de Limburgse stad, die als properste stad van Vlaanderen werd gelauwerd. In 2004 was de lucht nochtans nergens zo vervuild door zware metalen als boven Genk.
Harrie Dewitte 14-12-2005
"De zichtbare uitstoot boven de fabriek lijkt bedreigend, maar het fijn stof, de PM10-fractie, die zie je niet en dringt veel dieper in de longen, waarschuwt dokter voor het Volk Harrie Dewitte. Op 14 december plant hij een infovergadering over deze kwestie. (Foto Solidair, Peter Vanloffelt)
- Klik op de foto om ze te vergroten -
|
De vervuiling komt van nikkel en chroom, twee kankerverwekkende metalen. Voor nikkel meet de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een waarde van 86 nanogram/m3. Een verdubbeling sedert 2003 en vier keer de maximale waarde van 20 nanogram/m3 die Europa aanhoudt. Voor chroom ligt het gemiddelde op 211nanogram/m3. Dat is 30 keer het jaargemiddelde van de andere industriële meetstations. Dat ligt daar op 7 nanogram. De metingen zijn gebeurd op het zeer fijne stof, de PM10-fractie. Precies dat zéér fijne stof geraakt diep in onze longen en is daarom zo gevaarlijk.
De meetpunten liggen vlakbij het staalbedrijf ALZ. Om roestvrij staal te produceren gebruikt dit bedrijf veel chroom en nikkel. En wat zegt directeur Van Vuchelen? Dat kan niet van ons komen, want we laten vier keer per jaar (!) de rook uit onze schouwen controleren op zware metalen en we krijgen altijd goede punten. Maar zware metalen komen niet alleen uit de schoorsteen, ze kunnen ook elders uit het bedrijf komen.
Nikkel en chroom zijn niet alleen kankerverwekkend, ze verwekken ook allergie. Vorige week moest ik aan drie patiënten uitleggen dat ze kanker hadden: een had longkanker, een tweede borstkanker en de derde had kanker van de dikke darm. Als je dan de cijfers leest van de Vlaamse Milieu Maatschappij over de luchtvervuiling in Genk, begrijp je de ongeruste reacties van de mensen die in Sledderlo en Kolderbos wonen. Ook de werknemers van het bedrijf zelf hebben reden tot ongerustheid, want als de stofwaarden buiten al zo hoog liggen, wat moet het dan niet binnen zijn? Wat moeten we dan denken van de reactie van de burgemeester, die eerst zegt dat hij daar niet bevoegd voor is en nadien dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid?
Staalfabriek zonder vervuiling, kan dat?
Dit slechte nieuws hoeft zo niet te blijven. Technisch is het perfect mogelijk om het gehalte aan zware metalen drastisch te verminderen. In hetzelfde milieurapport kunnen we lezen dat in Hoboken, vroeger een van de meest vervuilde gemeentes, er een drastische verbetering is. Daar hebben de dokters Kris Merckx en Jan Baekelant van Geneeskunde voor het volk mee voor gezorgd. Zij bonden de kat de bel aan en ze volgen het nu nog steeds op in de stedelijke werkgroep milieu.
Informatievergadering in Genk
Wij zijn er niet zo gerust in, en daarom hebben we op vraag van onze patiënten een informatieavond georganiseerd. Deze vindt plaats op woensdag 14 december, om 20 uur in de zaal de Kastert in Genk. Het is niet de bedoeling om paniek te zaaien, maar transparantie is de beste voorwaarde om de boel op te lossen.
We lanceren er vier voorstellen. Permanente luchtmetingen in het bedrijf zelf en publicatie van de resultaten, ter bescherming van de werknemers. Een inventaris van alle kankergevallen bij de (ex)-werknemers die vijf jaar op ALZ werken. Dan kunnen die mensen tenminste een aanvraag indienen bij het Fonds voor Beroepsziekten.
Permanente metingen in de omgeving van Genk-Zuid met lokalisatie van de bron van de luchtvervuiling. Maandelijks publiceren van de cijfers op de website van stad Genk zodat iedereen de evolutie van de sanering kan volgen. http://www.ptb.be/scripts/article.phtml?section=A2AAAA&obid=29434
|