DEDEMSVAART De schepen die vroeger over het Van Dedemkanaal heen en weer voeren, hadden veelal geen motor aan boord. Dat was te kostbaar en dat geldt ook voor het turfschip dat bij de kalkovens in Dedemsvaart ligt te pronken. Om toch vooruit te kunnen komen, werd gebruik gemaakt van wind, mens- en paardenkrachten, terwijl er ook gebruik gemaakt kon worden van kleine sleepbootjes, of beter gezegd opduwertjes. Bootjes die krachtig genoeg waren om de zwaarbeladen schepen op de plaats van hun bestemming te brengen. Sinds zaterdag is de Historische Vereniging Avereest de trotse bezitter van zo'n klein `opduwertje' van bijna negentig jaar oud.
"Als je je in een moeilijke situatie bevindt en alles tegen lijkt te zitten en je het gevoel hebt dat je het geen minuut meer volhoudt, geef dan niet op, want dat is precies de plaats en het moment waarop het tij zal keren. " (Harriet Beecher Stowe °1811 - +1896)
DEDEMSVAART `Met dit warme weer proberen we elke twee dagen alle bloemen en planten de bakken langs de openbare weg en in de parken in Dedemsvaart en Balkbrug water te geven. Als je dat niet doet, dan wordt de grond zo droog en hard dat het geen zin meer heeft. Daarom blijven we het ook doen als er een keer een bui is gevallen.'
De planten- en bloemenbakken in onder meer de Julianastraat in Dedemsvaart krijgen elke paar dagen een flinke plens water van de gemeentelijke afdeling BOR (Beheer Openbare Ruimte) om de planten en bloemen door deze droge en warme periode heen te helpen. (Foto Lauk Bouhuijzen)