Het 26ste jaarboek is weer een lijvig boekdeel geworden van 218 rijkelijk geïllustreerde pagina's. Na een voorwoord van voorzitter Fons Van Den Wyngaert verhaalt Robert Vervoort de geschiedenis van de hoeve in het Hagelkruis, waar nu eetcafé Ballantine's gevestigd is, in de negentiende eeuw eigendom van de adellijke familie de Bosschaert. Ward van Osta bespreekt de familienaam De Vriese die haar naam gaf aan de wijk Vriesdonk, en het voorkomen ervan in de heerlijkheid Ekeren in de dertiende tot zeventiende eeuw. Hermine Johnson-De Wagter verzorgde een bijdrage over het ontstaan van de wolfjestak van de Ekerse scouts in 1938 en de eerste twaalf wolfjes die zich toen aansloten. Robert Vervoort brengt weer een hele reeks oude prentkaarten uit zijn verzameling, dit jaar over het centrum van Ekeren. Fons Van Den Wyngaert schreef over Hendrik Gabriel van Gameren, 16e bisschop van Antwerpen en in 1764-1775 eigenaar van het Bisschoppenhof in de Donk. Wim D'hooge van het Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders achterhaalde de geschiedenis vanaf 1769 van de ontginning van de Franse Heide (Kapellenbos), tot 1846 Ekers grondgebied. Gilberte Degueldre behandelde de erfrenten uit 1632-1642 die bepand waren op goederen in het Laar en in de Donk. Nog van Wim D'hooge is een bijdrage over leven en werk van de Ekerse heemkundige Frans Bresseleers (1897-1979). Fons Van Den Wyngaert bespreekt nog het reglement van de zangmaatschappij Sint-Cecilia, kerkkoor van Ekeren-centrum, anno 1872. Als naar gewoonte besluit Paul Van Bockel met een overzicht van wat er in Ekeren gebeurde in het voorbije jaar 2008.
Het lidmaatschap van de Heemkring Ekeren bedraagt minimum 10 euro te storten op rekeningnummer 068-2009503-78. Voor dat geld ontvangen de leden vier maal per jaar een Contactblad, en een jaarboek in februari van het jaar erna. Zolang de voorraad strekt is het boek ook verkrijgbaar zonder lidmaatschap, voor 10 euro en af te halen in het Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Veltwijcklaan 19, tijdens de openingsuren.
Het nieuwe Contactblad van de Heemkring Ekeren staat helemaal in het teken van brood en bakkerij, dit naar aanleiding van de geslaagde voordracht over molens in februari. De geschiedenis van het brood door de eeuwen heen, de broodzetting te Ekeren in 1826, een overzicht van de bakkers in de gemeente Ekeren in 1827 en het reglement van politie over het brood en meel der gemeente Ekeren, van 1836, vullen deze aflevering van het Contactblad.
Jeroen Bosch, Pieter Bruegel de oude en ... de molen
Onder de titel "Jeroen Bosch, Pieter Bruegel de oude en ... de molen" als de heer Karel van den Bossche, voorzitter van het Centrum voor Molinologie te Sint-Amands, en voorzitter van het Verbond voor Heemkunde gouw Antwerpen, een voordracht geven in het Ekershof in Ekeren.
Op dinsdag 10 februari 2009 om 20 uur kan u meer te weten komen over wat de molen voor onze voorouders te betekenen had. Wat hadden die kunstenaars in de molen gezien. Of was er iets meer aan de hand?
Iedereen welkom om dinsdag 10/2/2009 20 u. , Ekershof, Groot Hagelkruis 6 te Ekeren.
Contactblad nummer 3 van de 26ste jaargang is verschenen. Alfons Van den Wyngaert vond informatie over de samenstelling van het eerste Ekerse gemeentebestuur in het Belgische regime in 1830. Wim D'hooge schreef een biografisch artikel over Eddy De Baere, burgemeester van Ekeren van 1966 tot 1970.
Heemkring Ekeren plant deze winter, in samenwerking met het Davidsfonds Ekeren, een voordracht over De Molen.
Welke betekenis hadden molens bij onze voorouders? Watermolens, windmolens, hadden zij iets te vertellen? Of was het enkele om graangewassen van het land te malen en er brood mee te bakken? Welke betekenis had de molen op de schilderijen van Jeroen Bosch en Pieter Breughel de oude. Wat is het verschil tussen Vlaanderen en Brabant wat betreft molens?
Onder de titel "Bosch, Breughel en de molen" zal de heer Karel Van den Bossche een causerie houden met foto en beeldoverbrenging.
Binnenkort verneemt u hier meer over plaats, datum en uur.
Behalve enkele kleine berichten gaat het in ons recentste Contactblad vooral over het nieuw lokaal voor de handboogmaatschappij De Drij Akers in 1889. Wim D'hooge vond in het Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders een uitgebreid verslag over de feestelijke overbrenging van het lokaal van de vereniging van Den Anker in de Kloosterstraat naar Het Schuttershof in de Hofstraat (Veltwijcklaan) op 1 september 1889.
Op zondag 20 april had onze heemkundige boekenbeurs plaats in het Ekershof. Vooreerst willen we de verantwoordelijke van het Ekershof bedankten dat we zo vroeg reeds binnen konden om alles klaar te zetten. Ook de medewerkers verdienen een pluim om allen tijdig de handen uit de mouwen te steken zodat om negen uur de standhouders aan de slag konden om hun aanbiedingen te presenteren. De gegadigden waren al om half negen present en dienden uiteraard te wachten, wat niet altijd lukte.
Tweeëntachtig lopende meter boeken, informatie, postkaarten, medailles en gadgets met heemkundige inslag door negentien standhouders. Wie er niet was heeft iets gemist.
Bent u al jaren op zoek naar de Geschiedenis van Beirendrecht van pastoor De Meyer, of het oorlogsdagboek Ekeren in de Tweede Wereldoorlog van Bresseleers en Kanora of het boekje over het Zandvliets voetballeven? Wie weet vindt u deze boeken wel zondag 20 april op de Heemkundige Boekenbeurs van de Heemkring Ekeren. Veertig standhouders verkopen die dag nieuwe en tweedehandsboeken, prentkaarten, tijdschriften, enzovoort. Zowat alle heemkundige en genealogische verenigingen uit de ruime regio zullen aanwezig zijn om hun publicaties voor te stellen en te koop aan te bieden.
De Heemkundige Boekenbeurs gaat door nu zondag 20 april van 10 tot 17 uur in de Akerzaal van het Ekershof, Groot Hagelkruis 6/1 te Ekeren. Toegang gratis
Zopas verscheen alweer een nieuw Contactblad van de Heemkring Ekeren, met de volgende inhoud :
- een bijdrage over de oude kerk van de Antwerpse wijk Luchtbal, in 1926 opgericht toen het daar nog Ekeren was, en nu rijp voor de sloop. - de financiële balans voor 2007. - een artikel van Hugo Lambrechts-Augustijns over een voorval in Ekeren op nieuwjaarsdag 1634 - Robert Vervoort bespreekt een oude prentkaart van de Marialei (nu Willy Staeslei) in Sint-Mariaburg, met een paardentram. - het reglement uit de heerlijkheid Ekeren uit 1670, met maatregelen tegen vagebonden, straatschenders en bedelaars. - Wim D'hooge schreef een artikel over het herenhuis in de Steenstraat 53 te Ekeren, dat uit 1846 dateert en eigendom was van achtereenvolgens de families Harrewyn, De Grooff en Adriaenssen.
Het pas verschenen jubileumboek van de Heemkring Ekeren werd een hele turf van 280 bladzijden op A4-formaat.Voorzitter Fons Van Den Wyngaertvertelt : “Voor ons 25-jarig bestaan hadden we oorspronkelijk het plan opgevat om een omvangrijk fotoboek van Ekeren uit te geven. Dat bleek financieel echter een te risicovolle onderneming, omdat we ook niet konden rekenen op steun van het district voor dat project. Dus brengen we maar een jubel-jaarboek uit: meer artikels over de meest uiteenlopende Ekerse onderwerpen, meer auteurs en zeker ook meer bladzijden.” Het jaarboek van de Ekerse Heemkring wordt een dezer dagen aan de leden bedeeld. We konden al een exemplaar inkijken.
Na het woord vooraf van de voorzitter en een kort stukje over de vlag van de provincie Antwerpen is het aan dr. Ward Van Osta die schrijft over enkele parochiale conflicten tussen Ekeren en zijn gehucht Brasschaat in 1660 en later. Red Star Line – kenner Robert Vervoort zocht de emigranten uit de Polder op. Hugo Driesen geeft een overzicht van de Ekerenaars die een medaille kregen voor hun dienst in het leger van Napoleon.Bert D’hooge onderzocht het verre verleden van Ekeren en de omliggende polders en rivieren, en de mogelijke viking-oorsprong van het dorp. Gilberte Degueldre verklaart het begrip “Heerlijckheijt Eeckeren ende toebehoorten”. Frans Verresen schreef een bijdrage over de Liberale Turnkring van Ekeren, die in de periode 1919-1927 actief was. Vervolgens is het weer aan Robert Vervoort die een groot aantal oude Ekerse prentkaarten toont en bespreekt. Walter Baplue vervolgt zijn verhaal over de geschiedenis van de Ridderlijke Sint-Jorisgilde van Ekeren. Voorzitter Fons Van Den Wyngaert dook in de geschiedenis van het Oude Laarhof, een hof van plaisantie in het Laar, waarvan langs de kant van die weg nog een restant is overgebleven.Wim D’hooge van het Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders verhaalt over het bezoek van provinciegouverneur de Baillet-Latour aan Ekeren op 9 augustus 1908, weldra honderd jaar geleden. Christine De Blaere verzorgde een bijdrage over het huis Markt 7, een van de mooie huizen met trapgevel tegenover de Sint-Lambertuskerk. Van toekomstig districtsschepen Koen Palinckx lezen we een artikel over het wapenschild van Ekeren. Hugo Lambrechts heeft het over zijn voorouder Michiel Lambrechts, die in de 17e eeuw molenaar was van de molen in het Witven. Een tweede bijdrage van Wim D’hooge is een analyse van de Ekerse, Kapelse en Ettenhovense schepenbrieven uit 1676, bewaard in het rijksarchief te Antwerpen. Ook Hugo Driesen komt een tweede maal aan de beurt met een bijdrage over Ekerenaars die sneuvelden of vermist geraakten in de Eerste Wereldoorlog. Naar jaarlijkse gewoonte brengt Paul Van Bockel een relaas van wat er gebeurde in Ekeren in 2007. Een gedetailleerd overzicht van de publicaties van de Heemkring Ekeren in de periode 2003-2007 sluit het lijvige boek af.
De Heemkring van Ekeren werd in september 1982 opgericht in het kasteel Veltwijck, toen nog het gemeentehuis van het zelfstandige Ekeren. Enkele maanden later verscheen het eerste jaarboek. De stichtende voorzitter Staf De Meyer overleed al in april 1983. Sindsdien is Fons Van Den Wyngaert voorzitter van de Heemkring : “We hebben met onze kring al moeilijke tijden beleefd, maar de laatste jaren kwamen er opnieuw enkele enthousiaste bestuursleden bij, we kregen meer leden en meer degelijke auteurs die een historische bijdrage willen afleveren. En onderwerpen om over te schrijven zijn er ook nog genoeg.”
Het lidmaatschap van de Heemkring Ekeren bedraagt minimum 10 euro te storten op rekeningnummer 068-2009503-78. Voor dat geld ontvangen de leden vier maal per jaar een Contactblad, en een jaarboek in februari van het jaar erna. Zolang de voorraad strekt is het boek ook verkrijgbaar zonder lidmaatschap, voor 10 euro en af te halen in het Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Veltwijcklaan 19, tijdens de openingsuren : dinsdag 9-15 u., woensdag 18-21 u. en zaterdag 9 tot 12 u.
Na drie jaar organiseert onze heemkring opnieuw een Heemkundige Boekenbeurs, op zondag 20 april 2008 van 10 tot 17 uur, in de Akerzaal van het Ekershof, Groot Hagelkruis 6/1 te Ekeren.
Standhouders kunnen zich nog aanmelden.
Het laatste Contactblad van 2007 is ondertussen verschenen. Daarin het reglement voor de piano, van de culturele vereniging De Vriendenschaar, uit 1907. Verder een bijdrage getiteld "Herinneringen van Grootmoeder", namelijk de jeugdherinneringen van Joanna Maria Van den Bosch (Ekeren 20/8/1865 - Stabroek 10/6/1955).
Deze week ontvingen onze leden het derde contactblad van dit werkjaar 2007. Het bevat volgende bijdragen :
- Alfons Van Den Wyngaert : Wijziging straatbeeld : afbraak drukkerij Van Hoof en heropbouw, hoek Markt en Groot Hagelkruis.
- Over de familie Duytschaever-Vandebriel te Ekeren-Laar (vervolg), een uitgebreid krantenartikel uit De Standaard van 8 juli 1923, waarvan het eerste deel in ons vorige Contactblad verscheen.
- Overname van een artikel uit de Gazet van Antwerpen van donderdag 20 september 2007, over de kaart van Antwerpen en de Polder van Petrus Stynen (1748) die door oud-inwoner van Ekeren Guy Hopchet aan het Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders werd geschonken.
- Wim D'hooge : Problemen in de keuken van juffrouw Donckers, over een vechtpartij in de keuken van het Hof ter Borcht in de Donk, in 1652.
Heel eenvoudig : u schrijft minstens 10 euro over op rekening 068-2009503-78 van Heemkring Ekeren en u bent lid. Contant betalen kan ten huize van secretaris Marcel Bollen, Hof van Delftlaan 20 te Ekeren-Donk, of tijdens de openingsuren op het Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Veltwijcklaan 19 te Ekeren.
Voor dat geld ontvangt u vier maal per jaar een Contactblad, en aan het begin van het volgende werkjaar een Jaarboek. Leden kunnen ook deelnemen aan de activiteiten door de kring ingericht.
Van de hand van ons lid Patrick Cleiren, een Zwijndrechtenaar van Ekerse afkomst, werd er door de afdeling Antwerpen van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde verschillende interessante bronbewerkingen uitgegeven. Het betreft :
- BBS 01 : Burgerlijke stand Hoevenen, huwelijken 1866-1906 - BBS 04 : Burgerlijke stand Ekeren, geboorten 1876-1885 - BBS 05 : Burgerlijke stand Ekeren, geboorten 1886-1895 - BBS 06 : Burgerlijke stand Ekeren, huwelijken 1876-1906 - BBS 07 : Burgerlijke stand Ekeren, overlijdens 1876-1890 - BBV 01 : Bevolking Ekeren 1900-1910 : wijk Muisbroek (Leugenberg-Bredestraat-Heiken)
De heer Cleiren had voordien in de reeks "Sporen van je voorouders" al een bewerking van de Burgerlijke stand Ekeren, huwelijken 1830-1853 uitgegeven.
Al deze bronnen kunnen geraadpleegd worden in het Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Veltwijcklaan 19 te Ekeren.
Tijdens de jaarlijkse gouwdag van "Heemkunde Gouw Antwerpen" op zaterdag 12 mei 2007 werd het eremerk "Deken J. Van Herck" ex honoris causa uitgereikt aan Marcel Bollen, medeoprichter, secretaris en penningmeester van onze Heemkring Ekeren.
Voorzitter Karel Van den Bossche van de Gouw Antwerpen huldigde en prees Marcel voor zijn jarenlange en onverdroten inzet voor de heemkunde, als bestuurslid van de Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder, van het Poldermuseum te Lillo, van de Heemkring van Ekeren en van de Gouw Antwerpen. Zijn dame werd met een prachtig bloemstuk bij de hulde betrokken.
In zijn dankwoord spoorde Marcel de aanwezigen aan tot blijvende inzet voor de heemkunde en voor het op punt stellen van een historiek van Heemkunde Gouw Antwerpen. Proficiat Marcel!
In 't Bruggeske, nummer 1 van 2007, lezen we weer enkele bijdragen die Ekeren aanbelangen :
- een aanvulling door Gerda Van Cleemput op een uitgebreid artikel over de Hoogboomse jeugdauteur Maria de Lannoy, verschenen in het laatste nummer van 2006.
- Marc Brans verzorgde een bijdrage over Constant Willaert (1937-1911), generaal van de Burgerwacht van Antwerpen, die een buitenverblijf had aan het Hoogbooms Kruis op de Zilverenhoek onder Ekeren, op de hoek van de Kapelsesteenweg (nu Antwerpsesteenweg) en de Hoogboomsteenweg. (Nu is daar restaurant Bellefleur.)
Inhoudsopgave van ons vierentwintigste jaarboek (2006) :
- Voorwoord van de voorzitter Alfons Van Den Wyngaert
- Ward Van Osta : De plaatsnaam Ekeren (toponymie)
- Alfons Van Den Wyngaert : De familie Caïmo te Ekeren (De Brugse bisschop Joannes Robertus Ghislenus Caïmo was eigenaar van het Laarhof te Ekeren.)
- Robert Vervoort : Villa France (op de Veltwijcklaan te Ekeren)
- René Beyst : Het toponiem "Schriek" in Ekeren en ook elders
- Wim D'hooge : Gansrijden in Ekeren, vroeger ... en nu
- Ward Van Osta : Een vreemd Ekers toponiem : de Salaadweg
- Francis Dierckxsens : Vous perdez temps - De adellijke familie Baillet-Latour (te Ekeren-Donk)
- Walter Baplue : De ridderlijke Sint-Jorisgilde van Ekeren vzw
- Sabine Coene : 25 jaar jeugddienst Ekeren
- Hugo Driesen : Gevangenisuitbraak uit het huis van vorster van Ekeren en Kapellen
- Marcel Bollen : Het geslacht Moerenhout uit Ekeren (ondermeer ontdekkingsreiziger, antropoloog en diplomaat Jacobus Antonius Moerenhout en kunstschilder Judocus Josephus Moerenhout)
- Paul Van Bockel : Wat gebeurde er in Ekeren in 2006?