Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Zoeken in blog
Mailinglijst
Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Heemkundige Kring Rijkevorsel
12-04-2005
Museum
ZAAL 3
Interieur
De Dorpswinkel: een dorpsbazaartje met wekelijkse of maandelijkse afbetaling, nooit iets in reclame, geen weggeefprijzen, met of zonder bonnetjes. Vetkaarsjes, zout, tabak, koffie, spelden, suiker, peper, klompen, wasknijpers, noten, erwten, klissenhout, ^pruimtabak, zeep, haarspelden. De Haarkapper: vroeger noemde men hem 'den barbier'. Zijn werkplaats was meestal in een herberg. Met de kam en de schaar knipte hij het haar. Met borstel, zeep en scheermes in de hand scheerde hij de baard van zijn klant. De vrouwen gingen niet naar de barbier, zij draaiden hun haar in een dot of knipten het in vorm van een kalot. Woonplaats anno 1930: naast de Leuvense stoof grootmoeders zetel, rood-geëmailleerde potten en pannen. Geen luxe-artikelen. "Daar alleen kan liefde wonen, daar alleen is 't leven zoet, waar men stil en ongedwongen alles voor elkander doet." Woonplaats anno 1900: het open vuur met de haal, de doofpot, paproer, grispot, hangijzer, enz. Op de tafel: teil met ronde lepels, de kaarspan met snuiter, de broodhaak met mes. Schapraai, zwarte potten en pannen. Schuifmand, klompen, petroleumlampen, houten lepels... Dokterskabinet: Onze eerste (1892) dorpsdokter was geneesheer, apotheker, vroedmeester, tandarts en chirurg. Naast een uitgebreid assortiment tangen, scharen, injectieapparatuur en mesjes, kan men de oude verlostafel en een zeldzame houten couveuse bewonderen.
Een waardevolle verzameling van fragmantair steengoed en glas, dat dateert vanaf de 13e tot de 17e eeuw. Het werd te Rijkevorsel door de Heemkundige Kring opgegraven.
Een unieke kernblok daterend van het steentijdperk.
Talrijke fossielen die naar de prehistorie verwijzen.
Zeldzame lijkurne met bijpotje van vóór onze tijdrekening.
Achtergebleven voorwerpen van de Romeinen, Spanjaarden, Oostenrijkers, Fransen, Nederlanders en Duiters.
Openingstijden Museum:
-Iedere laatste zondag van de maand van 14.00uur-18.00 uur
-Ook op afspraak
-Toegankelijk voor rolstoelgebruikers
Heemkundige Kring Rijkevorsel Molenstraat 5 2310 Rijkevorsel
In de kelderverdieping van het gemeentehuis vinden wij het Heemkundig Museum. Het werd op 6 februari 1987 geopend door de heer A. Kinsbergen, toenmalig Gouverneur van de Provincie Antwerpen.
In vier ruime (262m²) zalen en gangen (65m²) is een stukje erfgoed van onze voorouders ondergebracht.
Keldergangen
Fraaie schoolplaten, foto's van verdwenen en bestaande verenigingen, van het oorlogsgebeuren en de oorlogsslachtoffers van Rijkevorsel. Erzatswerktuigen uit W.O. II, kleidabberswerktuigen, porseleinen attributen van de electricien. Devotie: de tijd van paternosters, scapulieren, aflaten, prenten en beelden..., een toevlucht tegen allerlei kwalen.
ZAAL 1
Het Schoolklasje
Honderden schoolkinderen uit diverse gemeenten krijgen hier les over de school van vroeger. Het klasje dateert van de tijd van opa en oma.
Houten schoolbanken, leien, griffels, potloden, pennen, telraampjes, schuif- en sleuteldoos, Mechelsche Catechismus, Gewijde- en Vaderlandsche geschiedenis, de zwarte kolomkachel, de grote bronzen schoolbel: allemaal kostbare herinneringen, bijna vergeten dingen uit de prille levensepisodes van vava en moemoe.
Werkkamer Heemkundige Kring
Hier klopt het hart van de Heemkundige Kring. Iedere week komt men hier grasduinen in het verleden, iedere maand zoeken naar de voorouders uit het verre verleden. Tientallen doop-, huwelijks- en overlijdensregisters wijzen hier de gamakkelijke weg. Studenten vinden hier dikwijls datgene wat zij zoeken voor hun eindwerk.
Ieder laatste zondag van de maand van 14 tot 18 uur.
Ook rondleidingen voor groepen en scholen op afspraak.
Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
De toegang is gratis.
Inlichtingen Heemkundige Kring en museum van Rijkevorsel
Heemkundige Kring p/a Molenstraat 5 2310 Rijkevorsel
03/314 61 36 03/314 56 47 03/314 41 25
Wat is er allemaal te bewonderen:
In de kelderverdieping van het gemeentehuis is het heemkundig museum van Rijkevorsel ondergebracht. Het werd op 6 februari 1987 geopend door de heer A. Kinsbergen, toenmalig gouverneur van de Provincie Antwerpen. In vier ruime zalen bieden meer dan vierduizend stukken erfgoed van onze voorouders een ruime blik op het verleden van de Noorderkempen.
In het museum vinden we de werktuigen van oude Kempische ambachten, een oude dorpswinkel, een werkplaats van de haarkapper, een woonplaats anno 1900, een oud dokterskabinet en natuurlijk veel Kempens landbouwalaam.
Veel aandacht gaat naar de typisch Rijkevorselse nijverheden: steenbakkerij, diamantslijperij en sigarenmakerij. Ook maken we er kennis met een schoolklasje uit de tijd van oma en opa.
Blikvangers zijn de in Rijkevorsel opgegraven, waardevolle verzameling steengoed en glas vanaf de 13de tot de 17de eeuw.
Talrijke fossielen verwijzen naar de tijd dat de Noorderkempen nog overspoeld werd door de zee.
Verder vinden we er een zeldzame lijkurne met bijpotje van vóór onze tijdrekening, afkomstig uit de prehistorische begrrafplaats aan de Helhoekweide.
Je kan er ook achtergebleven voorwerpen van vreemde bezetters als Romeinen, Spanjaarden, Oostenrijkers, Fransen, Nederlanders en Duitsers bewonderen.
En wil je zelf gaan zoeken naar je voorouders? In het museum kan je de parochieregisters van heel wat Kempense gemeenten raadplegen.