Gisteren,zaterdag 15 maart bezocht ik samen met Carine de expositie over Leonardo Da Vinci in de Basiliek Van Koekelberg.Dit gebouw in neobyzantijnse stijl ,ontworpen door de Gentse architekt : Van Huffel , is vaak verguisd maar het is toch nog steeds de vijfde grootste kerk ter wereld. Zij is zeer gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Wij namen de trein van Zottegem naar Brussel Zuid. Vervolgens de metro 2 tot in Simonis en na een wandelingetje van zowat 10 minuutjes door het mooie Elisabeth park bereikten wij de Basiliek. De expositie beslaat zowat een oppervlakte van 3.000 vierkante meter en hierin ontdekt u Leonardo Da Vinci in 4 grote thema's: De man zelf, de kunstenaar , de ingenieur en de humanist. Reeds van bij de start wordt u aangegrepen door het enige nog overgebleven zelfportet van Leonardo in rood krijt.Dit werk dateert tussen de jaren 1516-1518. Verder krijgt u ook nog "Het Mysterie van Maria Magdalena", Het Laatste Avondmaal" uit de abdij van tongerlo en 45machines van Leonardo te zien. Het onderdeel 'de humanist' kunt u beschouwen als het Testament van Leonardo.Het bevat de volledige codici van Leonardo Da Vinci van de'Codex Forster - Codex Atlanticus'. Het is de allereerste keer dat deze in hun geheel aan het publiek worden voorgesteld. De 6 grote fasen van Leonardo's leven worden geïllustreerd met de projectie van nog onuitgegeven films en dit als het ware bekeken door de ogen van Leonardo zelf. Hiernaast kunt u ook nog talloze werken bewonderen van leonardo's tijdsgenoten zoals Michelangelo, Albrecht Dürer, Donatello, Rafaël, enz.... Deze tentoonstelling is uitzonderlijk en vanwege het grote succes verlengd tot 6 april. Zij is iedere dag open van 10 tot 19 uur ,de woensdag is er een nocturne tot 22 uur, op zondag is ze pas open vanaf 13uur. Opgelet!!!:De tentoonstelling zal wel gesloten zijn op 20/21/22/23 en 30 maart. Prijzen: Individueel:10 euro;+60 jaar:8,5 euronet zoals voor kinderen tussen 6 en 18 jaar. Kinderen van 0-6 jaar Gratis. U kunt ook een walkman (Aan te bevelen) meenemen voor de prijs van 2,5 euro.Deze zijn verkrijgbaar in het nederlands, frans, duits en engels.
Bij mooi,helder weer is ook een bezoekje aan het panorama uitzicht over Brussel aan te bevelen. Dit kost 2 euro extra, mar je kunt dit beslissen op het einde van uw bezoek aan de expositie. Vergeet ook niet de prachtige glasramen te bewonderen. In de Basiliek zelf of in de onmiddelijke omgeving is het mogelijk iets te eten en/of te drinken aan democratische prijzen. Vanwege mijn sympathie voor de Marollen,besloten wij de metro terug te nemen tot aan de Hallepoort en in"De Skieven Architekt",iets te nuttigen.Ook daar zijn er vele andere eet- en drinkgelegenheden . Na ons etentje zijn we langs de Hoogstraat terug gewandeld naar de Hallepoort en het Station Brussel Zuid ,om van daaruit, moe maar voldaan de terugreis aan te vatten. Voor alle kunstliefhebbers,maar ook voor mensen die belangstelling hebben voor wetenschappen is dit een echte aanrader.
De Grote' Wafelenbak':Zondag 2 maart op het Vossenplein :hartje Marollen!
Via een folder in een bakkerij in de Hoogstraat in Brussel ben ik toevallig te weten gekomen dat nu zondag 2 maart om 16 uur een grote "Wafelenbak" door zal gaan op het Vossenplein,hartje Marollen .Eindelijk zullen we na een diepgaand onderzoek terug kunnen genieten van de enige echte authentieke Brusselse Wafel. Reeds vanaf 13 uur worden er kookateliers 'Wafelenbak' ingericht opdat iedereen de magie van de 'echte' Brusselse Wafel zou leren kennen. De organisatie is in handen van Het Grote Marollendiner en FARO.Meer informatie kunt u ook vinden op www.hetgrotemarollendiner.be.
Mooi zicht van uit de Heldenlaan op Kerk en omgeving in Zottegem.
Deze week hebben onze stedelijke tuiniers op deskundige en respectvolle manier de bomen op de Heldenlaan in Zottegem gesnoeid. Hierdoor krijgen wij een bijzonder mooi uitzicht vanop deze laan,door sommige Zottegemnaars ook nog Neerstraat genoemd, op de Kerk en omgeving van Zottegem.Dit zicht wil ik jullie niet onthouden. Voor liefhebbers van mooie zichten misschien eens een gelegenheid om de Egmontstede te bezoeken.
Ja,ik ben ook een dierenliefhebber.Daarom wil ik nu proberen om een fotootje te laten verschijnen van onze 2 poezen:Flipper en Anubis.Voor alle dierenliefhebbers en vooral voor mijn bezoekster van 17 februari.
Voor wie nog niets heeft gepland voor deze namiddag is het misschien een goed idee om eens binnen te springen in het atelier "De Groene Man" , Traveins 77, Sint Goriks Oudenhove. Hier kun je kennismaken met de zeer sympathieke Jeroen Grillaert die op een begeesterende wijze u alles kan vertellen over het edele ambacht van de houtbewerking en restauratie van houten meubels.Jeroen noemt zichzelg geen kunstenaar maar een ambachtsman.Zijn voornaamste drijfveer is het behoud en het doorgeven van alle fijne kneepjes van het vak.Hij heeft o.a.al restauraties uitgevoerd voor de kerk van Kruishoutem, hij heeft ook gewerkt voor de Archeosite van Aubechies,grondgebied Beloeil, waar hij met 3 man een replica gebouwd heeft van een Gallo-Romeinse boot. Hiernaast heeft hij ook meegewerkt aan het project: : "Gespekt en gedekt :Eten en Drinken van de oudheid tot nu.". Jeroen volgde 7 jaar Houtbewerking aan de akademie van Anderlecht en heeft zich nog verder bekwaamd bij Ray Gonzales,huisrestaurateur van het Victoria en Albert Museum in Londen.
Af en toe krijg ik zo ééns een bevlieging om mij te wagen aan een gedichtje of rijmpje, om mijn gevoelens of gedachten eens te luchten. Hopelijk vinden jullie het wel leuk.
Slaven:Vroeger en Nu.
Slaafs gingen wij naar de kerk Nu hollen wij naar het werk Wij gehoorzaamden aan mijnheer pastoor Nu sloven wij ons uit op kantoor Vroeger kuisterden wij naar de kerkklok Nu zijn we onderworpen aan de prikklok In de kerk gingen wij psalmen zingen nu werken wij ons te pletter voor vaak nutteloze dingen ons door de reklame aangeprezen Welke Heer is er nu verrezen?
Ben blij dat ik een foto van een schilderij van carine gevonden heb. Het dateert nog van uit haar akademietijd. Het zal nu zowat 18 jaar oud zijn. Het is een olieverf op karton. Het was de bedoeling om in één soort kleur te blijven. Het was tevens het eindwerk aan de akademie van Zottegem.
Donderdagavond woonden wij,deels uit interresse ; deels uit sympathie voor één der deelnemers (Atlette Vanderstocken),collega en vriendin van mijn echtgenote Carine,de poëzie-avond bij in de zaal "gRood Verzet " op de markt in Geraardsbergen. Deze avond ging door onder de titel :"Dingen in het gedicht " op initiatief van Curieus Geraardsbergen. Om 20 uur sprak de voorzitter van de organiserende vereniging het welkomstwoord en hij lichtte het verloop van de avond toe. Stefaan,van "Smet à porter",zichzelf begeleidend op gitaar en mondharmonica,opende de avond muzikaal met enkele mooie kleinkunstnummers. Hierna brachten de tien aanwezige woordkunstenaars en -kunstenaressen,enkele gedichten naar voor uit hun vroegere werk,waarbij ze het hele spectrum van emoties bij de toehoorders bespeelden. Stefaan verzorgde daarna een klein intermezzo,waarna de dichters hun werken over het thema van deze avond voordroegen. Wonderlijk welke gevoelens en gedachten er kunnen uitgaan van een doodgewone koffietas,een GSM tot zelfs één der modernste dingen uit het hedendaagse leven: de computer. Als apotheose bracht Stefaan een medley van enkele hits zoals Annabel,Anne van Clouseau en "geef mij een kus" ten gehore waarbij hij deze liedjes moeiteloos in elkaar liet overgaan. Mooi was ook hoe hij op de tonen van "Take me to the matador" één van de bekendste Geraardsbergse streekproducten: De Mattetaart bezong. Het was voor iedere aanwezige een onvergetelijke avond en als toetje kregen wij allen ter afscheid ook nog een dichtbundel met de werken van alle deelnemende dichters tot geschenk alsook een essay onder de titel:Verwondingen" over poezie van Paul Bosaert,uitgegeven bij het poëziecentrum Gent.