xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
UDAIPUR
Udaipur (300.000 inwoners) is een van de mooiste steden van India vanwege haar prachtige paleizen en koopmanswoningen (haveli's). De stad, ligt superromantisch in een heuvelachtig landschap aan een tweetal meren en een zonsondergang vanaf een van de uitzichtpunten zal u zeker in vervoering brengen.
Udaipur betekent 'Stad van de Zonsopgang' en wordt door alle reisboeken aanbevolen. De stad is een onderdeel van iedere Rajasthan-tour en wordt soms overstroomd door toeristen. Dat is ook te merken aan de prijzen die aan een forse inflatie onderhevig zijn. Maar... Udaipur is een aangename stad om te verblijven en u kunt er even bijkomen van de ver- moeienissen die een grote reis door India met zich meebrengt.
De stad werd in 1567 gesticht door maharadja Udai Singh en werd, zoals alle andere steden in Rajasthan, omgeven door een muur die nu voor een deel verdwenen is. De meeste bezienswaardigheden liggen binnen deze oude stadsmuren, met in het noordoosten de Delhi Pol, in het oosten de Suraj Pol (Zonnepoprt) in het zuiden de Kishan Pol (de Apenpoort), in het noorden de Hathi Pol (de Olifantspoort), in het westen de Chand Pol (de Maanpoort).
Het Lake Pichola is in de 15e eeuw aangelegd toen graanhandelaren een dam bouwden waardoor hun ossenkarren de rivier konden oversteken. Er ontstond ineens een meer, dat door maharadja Singh verder werd uitgebreid. Hij verving de oorspronkelijke aarden dam door een stenen dijk (badi pol). Wanneer de moesson uitblijft en de zomer erg heet is, kan het meer opdrogen, een ramp voor de bewoners van de stad.
Udaipur is vooral bekend om zijn paleizen, die een verfijnde en gracieuze schoonheid uitstralen. Vergelijk de stoere fortpaleizen van Jodhpur en Chittaurgarh
Op een eilandje in het meer ligt een paleis dat in 1754 gebouwd werd in opdracht van maharadja Jagat Singh. Dit paleis is omgebouwd tot het beroemde Lake Palace Hotel.
Sinds een paar jaar is het niet meer mogelijk om het paleis te bezichtigen of er de maaltijd te gebruiken wanneer u niet van plan bent er te overnachten. Maar het is zo bijzonder, dat u toch maar moet proberen een lunch te gebruiken op deze jetset locatie. Misschien herkent u het gebouw van de James Bond film 'Octopussy' die voor een deel hier is opgenomen. Het paleis is een verzameling van binnenhoven Fonteinen, tuinen en terrassen met kleine koepeltjes, van waaruit u mooie uitzichten hebt over het meer.
Op een ander eilandje (Jag Mandir) ligt een paleis uit 1651 dat voor een groot deel uit rode zandsteen werd gebouwd. U hebt de mogelijkheid een boottocht over het meer maken. waarbij dit eilandje wordt aangedaan en u kunt er dan een halfuurtje rondwandelen.
Het City Palace in de stad zelf is het grootste paleiscomplex van Rajasthan. Met de bouw ervan werd begonnen in het begin van de 17e eeuw maar de volgende heersers voegden er steeds weer een stuk aan toe. Een groot deel van het paleis wordt nu als museum gebruilkt. Beroemd is het pauwen mozaïek in het museum. De prachtige paleiszalen zijn minsten zo interessant als de collectie. Houdt u er rekening mee dat het museum bijzonder groot is.
In een ander deel van het City pa} ace is het Shiv V ilas Hotel gevestigd. Het City Palace was het decor van een film van Fritz Lang 'De Tijger van Eschnapur'.
Vlak bij het paleis ligt de Jagdisch-tempel (1651) waar u tussen twee stenen olifanten de trap opgaat. Deze tempel is gewijd aan Vishnu en in de tempel ziet u een bronzen beeld van het rijdier van Vishnu, Garoeda (half mens/half vogel).
Het LakeFateh Sagar ligt ten noorden van het Lake Pichola. Op het eilandje in het midden van het meer is een park met een restaurantje. Controleert u wel van tevoren bij het Tourist Office of het restaurant open is.
Aan de noordkant van de stad legt Sahelyon ki Bari (tuin van de eerwaarde maagden), een kleine 200 jaar oude mogoltuin met fontainen en kiosken. Een aangename plek die nogal ver uit het centrum ligt. U kunt er ment een riksja-raxi geen.
In het Bhartiya Kala Museum met een fraaie collectie poppen worden poppenvoorstellingen gegeven.
|