Inhoud blog
  • Toeristengebed
  • Een toemaatje
  • Dag 15 Agra - Dehli
  • Dag 14 - Agra
  • Dag 13 - Naar Agra
  • Dag 12 - Ranthambore
  • Dag 11 - Jaipur
  • Dag 10 - Deogarh - Jaipur
  • Dag 9 - Naar Deogarh
  • Dag 8 - Udaipur
  • Dag 7 - Naar Udaipur
  • Dag 6 - Naar Jodhpur
  • Dag 5 - Jaisalmer
  • Dag 4 - Naar Jaisalmer
  • Dag 3 : Mandawi - Bikaner
  • Dag 2 : Dehli - Mandala
  • Het begin
    Zoeken in blog

    Foto
    India reisverhaal

    23-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 9 - Naar Deogarh

    Zondag 6 februari : vandaag gaat het richting Deogarh. Op weg daarheen houden we nog halt aan een dode Jain tempel. Als een tempel beschadigd wordt kan hij niet meer als dusdanig gebruikt worden en wordt er een andere in de omgeving gebouwd.  Deze jain tempel van Nagda en Eklingji is zeer oud.  Binnen is het nogal donker maar de buitenmuren staan vol beeldhouwwerk met erotische taferelen.

     


    We rijden verder langs de marmergroeven van Macarana. Deze witte marmer is harder dan de italiaanse, waardoor die beter bestand is tegen vlekken en vocht. We zien langs de weg de ene zaak na de andere waar de witte marmer in grote blokken of reeds gezaagd tekoop is.

    Bij aankomst in het ommuurde stadje Deogarh moeten we overstappen  in open jeeps  om het hotel te bereiken, de straatjes zijn te smal voor de bus. We logeren in het paleis van de maharadja : een doolhof van gangen, trappen en terrasjes.

    Wij hebben geluk : onze kamer ligt als enige op het gelijkvloers en we hebben een binnenparkje voor ons alleen.
     
    Iedere kamer is er verschillend en de onze bestaat eigenlijk uit 3 kamers + badkamer : in de eerste kamer hangt een tweepersoonsbed met kettingen aan het plafond,  waarschijnlijk voor een middagdutje met uitzicht op de mooie tuin, vervolgens komen we in twee zitkamertjes en dan in de eigenlijke slaapkamer met allemaal nissen in de muur.

     Na de lunch (waar we bediend worden met witte handschoenen)gaan we nog vlug even het stadje in en dan stappen we terug in de open jeeps om een aantal dorpjes te bezoeken en daarna op uitnodiging van de koning, bij hem op de thee te komen aan een meer.  Daar worden we opgewacht door een viertal bedienden met koffie en thee  en terplaatse gebakken hapjes. Dan komt de koning zelf : een lieve man met grijzend haar en gewoon westers gekleed. Hij poseert gewoon tussen ons voor een groepsfoto.
     

    ’s Avonds gebruiken we het diner op een groot dakterras op de 3e verdieping, vooraf kregen we nog een optreden met muziek en dans.

    We horen ook muziek beneden in de stad en dat schijnt van een trouwfeest afkomstig te zijn. Theo was op het geluid afgegaan en tussen de bruiloftsgasten verzeild geraakt men vroeg hem mee binnen, maar uiteindelijk ontstond daarover een discussie onder de gasten , Theo vertrouwde het niet meer en  is er vlug vanonder gemuisd.


    >> Reageer (1)
    29-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 10 - Deogarh - Jaipur

    Maandag 7 februari. Vandaag gaat het vanuit Deogarh  richting Jaipur. Om 8 uur rijden we met onze open jeeps het stadje uit naar de stelplaats van onze bus. Het stadje ontwaakt  en er komt ons al een fanfare tegemoet. Het is een lange rit en we vorderen maar langzaam door de slechte wegen  en de wegeniswerken.


    Het verkeer onderweg. Hier aan een overweg. Zie hoe het tegemoetkomend verkeer zich in de berm een doorgang moet zoeken.

    Intussen vertelt Nitesh ons over het hindoeisme:  het hindoeisme is een manier van leven.  Goden zijn als onze heiligen, onze ziel is god of een bron van energie en licht.  Als wij dood zijn heeft de ziel pijn en gaat ze weg naar een ander wezen.  Alle wezens hebben een ziel of energie en energie kan niet vernietigd worden.  Als een oude persoon sterft is het feest want de ziel is bevrijd van haar lijden en ze krijgt een jong lichaam.  Mannen mogen nooit wenen en bij een overlijden alleen de vrouwen mogen dit ; de vrouwen mogen ook niet aanwezig zijn bij een crematie.  Bij een overlijden zegt een priester wat er moet gebeuren.  De oudste zoon moet zijn haar afscheren en voor de overledene wordt een bed gemaakt van bamboe.  Alle juwelen worden van het lichaam afgedaan en dan wordt de dode gewassen met water van de Ganges en ingewreven met boter of olie en kamfer.  De familieleden vragen vergiffenis aan de ziel en dan wordt het lichaam helemaal bedekt met hout en naar de crematieplaats gebracht door mannelijke familieleden.  De oudste zoon of echtgenoot moet het vuur aansteken  en iedereen moet toekijken. Als het hoofd terug zichtbaar wordt moet de zoon het doorprikken met bamboe en opnieuw overgieten met boter of olie.  De volgende dag moet de zoon terug naar de crematieplaats gaan en de beenderen die resten wassen in melk en daarna naar de Ganges brengen.  Thuis wordt niet gegeten zolang de zoon niet eet, hij mag ook niet naar buiten en moet eerst eten geven aan een koe. 
    Buren brengen eten gedurende 13 dagen.  De 2de dag verschijnt de foto van de overledene in de krant en dan komt iedereen zijn deelneming betuigen.  De 13de dag vertrekt de ziel en dan is het feest want dan is de ziel bevrijd van alle pijn. Kindjes jonger dan 5 jaar worden niet gecremeerd maar in een doek gewikkeld en in de Ganges geworpen.

    Het Hindoeïsme kent drie belangrijke goden: Brahma, Vishnoe en Shiva
    Brahma : de schepper - zit op een lotusbloem - heeft een gans als rijdier
    Vishnoe: houdt het leven in stand – zit op een slang – heeft arend als rijdier
    Shiva: vernietigt het kwade – god van landbouw en kosmische krachten – rijdier is stier + lingam.

    Er zijn nog tal van ander goden, o.m. Lahksmi, hij is de god van voorspoed en geld.

    Shiva brengt het water van de Ganges (dat ontspringt in de Himalaya) via zijn haardot naar de aarde.

    Shiva’s vrouw is Parvati. Hun zoon is Ganesha (de god met de olifantenkop). Ganesha is de god van het geluk. Hij wordt voorgesteld met een rat.

    Kali, een dochter van Shiva, is de god van de oorlog.
    Hoe Ganesha aan zijn olifantenkop geraakt is???  Na de geboorte van Ganesha gaat vader Shiva zich ‘bezinnen’ in de vrije natuur. Na jaren keert hij terug, net op het ogenblik dat Parvati (zijn vrouw) zich wast. Ze heeft voor die gelegenheid haar zoontje Ganesha opgedragen voor de deur post te vatten zodat er niemand binnen kan. Ganesha verhindert dus zijn vader (Shiva) die na jaren weer naar het ouderlijk huis komt om binnen te gaan. (voor Ganesha is Shiva trouwens een onbekende, hij heeft zijn vader nog nooit gezien). Shiva wordt furieus omdat hem het huis ontzegt wordt en hij slaat met zijn drietand het hoofd van Ganesha af. Wanneer Parvati het onheil ontdekt is ze niet te troosten. Shiva belooft haar zijn goddelijk kracht te zullen gebruiken en van het eerste levende dier dat hij ontmoet de kop aan Ganesha te geven. Het toeval wil dat het eerste dier dat hij ontmoet, een olifant is. En zo geraakt Ganesha dus aan zijn olifantenkop


    We komen erg laat aan het mooie hotel in Ajmer, daardoor worden we niet meer verwacht voor de lunch.  Maar alles wordt spoedig in orde gebracht en we krijgen zelfs spaghetti, frietjes en ijs en gratis drank omdat we moesten wachten.  Na de lunch gaat onze tocht verder naar Jaipur en ondertussen vertelt Nitesh over de 5000 jaar oude beschaving van India.  Het decimaal systeem, algebra, meetkunde ... schaken alle basisbegrippen  komen uit India.  India heeft het meeste postkantoren, bij de spoorwegen werken 1,5 miljoen mensen.  Ook de 1e vorm van medicatie en operatietechnieken waren er reeds 300 jaar voor Christus. Zesduizend jaar voor Christus kenden zij al iets van navigatie. Ze hadden ook de eerste universiteit en tot de Britten in de 17e eeuw kwamen was India het rijkste land van de wereld.  Nu is India het grootste engelssprekende land ter wereld en het 2e grootste moslimland. De grootste moslimtempel heeft een inkomst van 6 miljoen per dag afkomstig van de verkoop van afgeschoren haar.  India levert software voor meer dan 90 landen en het is de grootste filmmaker van de wereld en grootste leverancier van jute, melk en lenzen.  Voor rijst, kandijsuiker, zijde en katoen komen ze op de 2e plaats maar ze zijn  wel de grootste verbruiker van zijde; voor een sari wordt ongeveer 5 meter zijde of katoen gebruikt. De laatste kilometers naar Jaipur gaan erg vlot op een goede autostrade . Jaipur was de eerste geplande stad  en het is een wet dat alle huizen roze moeten geverfd worden.  De stad met zijn 3,5 miljoen inwoners is erg groot in oppervlakte.  Het amber fort was het paleis van de oude hoofdstad waar de koning woonde met zijn 12 vrouwen en de muur rond amber city is 14 km lang.

    We logeren in Mansingh hotel, midden in de stad. Onze kamer is op de 4e verdieping en we hebben uitzicht op de cité’s : we zien massa’s apen op de daken lopen, springen, vechten.  Het hotel zelf is meer dan ok, maar de buurt …

     


    Hotel Mansingh met de portier

    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • even op bezoek
  • Lieve groetjes dikke knuffel proficiat met je mooie blogje lieverd
  • Frohe Pfingsten wünsche ich dir
  • Proficiat met uw blog

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Bezoekje,lieve groetjes (valerieke)
        op Het begin
  • Hallo (valerieke)
        op Dag 4 - Naar Jaisalmer
  • incredible india (leen)
        op Dag 15 Agra - Dehli
  • India reisverhaal (Joke & Theo)
        op Dag 14 - Agra
  • mooi (christiane)
        op Dag 15 Agra - Dehli
  • .

    ONLINE COUNTER

    VISITOR COUNTER



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!