Woensdag 2 februari : Jaisalmer. Na een goede nachtrust vertrekken we reeds om 8 uur naar de burcht, eigenlijk de oude omwalde stad met een vestingmuur van 5 km.
Jaisalmer is reeds in de 11de eeuw een belangrijke stad en in de 15de 16de eeuw een rustpunt voor handelskaravanen op weg naar Afrika. Ze passeerden hier met opium, zijde, indigo, goud en kruiden.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Nu leeft de stad hoofdzakelijk van toeristen beladen met dollars en euros.
Om de citadel bovenop de heuvel te breiken moet je door een complex toegangssysteem. Er zijn 5 opeenvolgende poorten waarlangs met moet passeren om het centrum van de oude stad te bereiken. De klimmende weg die langs de poorten leidt, kronkelt zodanig dat bij de eerste poort, de tweede nog niet in zicht in enz.
Rondom de citadel staat een zware vestingmuur met 99 bastions die de inwoners moesten beschermen tegen vreemde ongewenste bezoekers.
Het centrum herbergt prachtige paleizen en tempels. Het paleis van de maharadja is een verfijnd geel-stenen kantwerk. Er vlak tegenover bevindt zich het paleis van de koningin.
Tot in de 18de eeuw zijn deze paleizen bewoond. Naast het koninklijk paleis staat de witmarmeren troon van de maharadja. Van daaruit spreekt de koning, via zijn ministers met het volk.
We lopen soms door heel smalle straatjes en zien er mooi versierde gevels en koopmanshuizen en bezoeken een prachtige Jain tempel.
We zien een kindje dat gewoon boven de open riool zijn behoefte doet, geen ongewoon feit in India. Op de foto's ook een schoenpoetsertje en een goochelaar.
Binnen de muren van het fort krijgen ze maar gedurende 4 uur per dag water : 2 uur s morgens en 2 u. s avonds. De gids raadt ons af om souvenirs te kopen binnen de muren van het fort, maar liever in de stad aan de voet van het fort, om de handelaars in het fort te ontmoedigen, want er is een overbezetting met alle problemen vandien.
Kleurrijk !
We bezoeken ook het kunstmatige Gadisar meer, waar de koning verkoeling en ontspanning vond.
Na de lunch in het hotel zijn we enkele uren vrij, die brengen we door aan het mooie zwembad. Daarna staat er een bezoek aan een woestijndorp en een kamelenrit op het programma. We komen aan in het dorp en stappen uit de bus : een hoop scheldende kinderen komt op ons af, sommige met stenen in de hand, we zijn er duidelijk niet welkom. Nitesch spreekt er met een volwassen bewoner en verzoekt ons daarna opnieuw op de bus te stappen. Nu blijkt dat de bewoners slechte ervaringen hadden met toeristen . Een vroegere bezoeker beweerde dat zijn camera gestolen was en de politie was er zelfs aan te pas gekomen. Achteraf had hij wel zijn camera teruggevonden tussen de zitting van de zetels in de bus. Geen dorpsbezoek dan en rechtstreeks door naar de plaats voor de kamelenrit : de mooie duinen van Sam. Ik beslis samen met Roza om niet mee te gaan op de kamelen (om mijn knie te sparen) en we blijven terplaatse met een drankje genieten van de warme avondzon. De anderen die wel de kamelentocht meemaakten, konden nog genieten van een optreden van danseressen in de woestijn, in afwachting van de zonsondergang.
Onze gids had ons al de hele dag een verrassing beloofd, en ondanks al onze lepe pogingen hadden wij ze niet kunnen ontfutselen. En nu was het al donker en keerden we terug naar ons hotel en we hadden nog geen verrassing gekregen. Dan ging echter de bus van de hoofdweg af, een smal wegje op diep in de woestijn, en mochten we uitstappen. Niets te zien, waar was de verrassing ? We werden getracteerd op cola en rhum en een knabbeltje erbij, en konden genieten van de mooiste sterrenhemel die je maar kan indenken. Nergens enige verlichting die hinderlijk kon zijn. De rhum en cola vloeiden rijkelijk en er kwamen steeds maar sterren bij, in het echt of in onze verbeelding, dat laat ik in het midden. Als Nitesh zijn gsm naar de hemel richt, dan komen de namen van de sterren op het scherm. De technologie staat voor niets, ook in India ! Op de terugtocht naar het hotel was er ambiance in de bus, er werd gezongen, het ganse vlaamse repertoire ging er door, en zeil je voor het eerst
, stond zelfs op de gsm van onze indische gids, er werd gedanst in de middengang en achterin de bus. Wat een toffe groep hadden we toch getroffen !
onze chauffeur voorziet ons van cola en rhum, onze busboy gaat rond met een zaklicht en de koekjes Terug in het hotel informeert Marc of zijn koffer nu nog niet nageleverd is, helaas nog niet, maar die zou er tegen morgenvroeg zijn. Spijtig voor Marc maar ook s morgens was de koffer nog niet terecht. Gelukkig had zijn vrouwtje de kleding van hen beiden over de twee koffers verdeeld, zodat hij wel een paar dagen verder kon, maar er waren toch stukken bij die hij echt wel miste.
|