Iederéén die van bloemen houdt, kan leren bloemschikken als je maar in jezelf geloofd. Graag geef ik tips om je hierbij te helpen. Lukt er iets misschien niet zo goed, aarzel dan niet om het me te vragen. Ik help je graag!
Een woordje van dank aan mijn cursisten in de bloemschiklessen voor het mogen tonen van hun creaties.
Kon je niet weerstaan aan die prachtige rozen toen je naar de markt ging of heb je er een overvloed van in je tuin ? Wil je de rozen ditmaal eens anders schikken dan zomaar in een vaas, maar ontbreekt je de tijd of de zin om er uitgebreid mee bezig te zijn. Wat dacht je dan van deze compacte schikking in een glazen bak. Je kan natuurlijk ook een pot nemen in steen of ander materiaal. Het voornaamste is dat je een strakke vorm gebruikt voor deze schikking. Ontdoe de rozen van alle bladeren en snijdt ze op gelijke lengte schuin aan. Neem nu een stevig stuk plastiek dat niet té dik is en snijdt deze iets kleiner dan je vaas of bak-vorm, zodat deze later perfect past in de vaas. Prik er vervolgens met een stevig voorwerp op gelijke afstanden gaatjes in. Vul je vaas met water maar niet tot helemaal bovenaan. Je dient immers nadien je plastiek boven de waterrand te steken. Steek nu door ieder gaatje in het plasitek een roos en zorg ervoor dat deze allemaal gelijk steken en dat de plastiek niet zichtbaar is. Dit doe je door de rozen direct tegen de plastiek te steken tot net boven de rand van je vaas. Dit is een zeer sobere schikking die niet veel tijd in beslag neemt en die iedereen kan maken omdat het zo makkelijk is. Naast rozen zijn er natuurlijk ontelbare andere bloemen waar je volop mee kan experimenteren. Dus proberen maar!
Wat is er heerlijker dan zelf zo'n beeldig boeketje te schikken in een vaas of pot ? Je volgt gewoon de biedermeyer-schikking zoals eerder beschreven, maar i.p.v. tot op de rand van je vaas te steken, steek je die rand-bloemen een beetje schuin naar beneden zodat het net lijkt of je krijgt een bolletje op je vaas. Zorg ook dit keer dat je mooi rond blijft. De gebruikte bloemen zijn hier rozen en nerine. Maar ook met zomerbloemen uit je tuin kan je net hetzelfde resultaat bekomen. Romantiek troef en met een glas lekkere wijn d'erbij kan de barbecue zelfs al aangestoken worden. Als het weer het tenminste toelaat. Proberen jullie het ook eens. Erg makkelijk weer.
Kies het geschikste tijdstip om bloemen te oogsten of aan te kopen. D.w.z.: de bloem moet in staat zijn om op eigen kracht verder open te bloeien. Snijd ze altijd schuin aan de stengel af. Bloemen uit eigen tuin of uit de vrije natuur snijd je best 's morgens. Laat ze enkele uren water optrekken in een koele ruimte, vooraleer ze te verwerken.
Enkele tips voor de aankoop van een goede bloem : Koop liefst geen bloemen die te dicht in de knop zitten : deze komen vaak niet eens uit of laten vlug hun kopje hangen, o.a. rozen, tulpen, narcissen, papavers, irissen en anemonen. Alle bloemen gesloten : nerine, lelie. Eerste bloem open : freesia, gladiool. Een paar bloemen open : reukerwt, meiklokje. Open : anjer, dahlia, chrysant, orchidee, gerbera.
Plaats de bloemen direct na het afsnijden in een vaas of emmer. Laat 1 à 2 uur optrekken. Zet ze op de juiste diepte in het water. Laat noit overtollige bladeren in water staan. Ze zouden verrotten en onaangename geuren verspreiden. Plaats de bloemen in lauw water in een vaas. Warm water bevat minder zuurstof, wat schadelijk is voor de bloem. Sommige bloemen laat je best water optrekken op een donkere, koele plaats (bv. tulp, anemoon, roos, gerbera) Geef houtachtige stengels veel water; om verotting van de stengels te voorkomen. Het snijbloemenvoedsel dat aan water toegevoegd wordt, is bedoeld om het water bacterievrij te houden. Het bevat suiker, de enige stof die de planten opnemen waardoor ze langer meegaan. Vul de vaas of schikking elke dag bij met water. Bloemen verdragen geen te warme plaatsen of tocht Bloemen vragen voldoende luchtvochtigheid. Die kan verbeterd worden door regelmatig water te verstuiven. Zet nooit rijp fruit bij bloemen. Fruit vormt ethyleengas en de bloemen verwelken hierdoor. Vooral anjers zijn hier heel gevoelig aan. Het schoonhouden van vazen is heel belangrijk. Alleen omspoelen met warm water is niet voldoende. Reinig ze met een scheutje bleekwater of maak ze schoon met een afwasprodukt.
Soms komen er ook kinderen die een bloemstukje willen maken. Kinderen zijn meestal erg creatief en hebben nog oog voor mooie dingen. Ze zijn dikwijls ook erg vindingrijk en maken maar wat graag een 'bloemstukje' vooral als hun moeder creatief is aangelegd. Waarom zou ik hen dan niet helpen om hun eigen creativiteit bot te laten vieren in iets dat ze voor die lieve schat van een moeder kunnen maken. Op een vrije schooldag bijvoorbeeld met een lekker snoepje erbij. Weersta dan nadien maar eens aan het glunderende snoetje van Anne bijvoorbeeld, trots als een pauw. Een èchte bloemschikster in spe, want ze heeft het volledig zelf gedaan, enkel hielp ik haar bij het werken met het scherpe materiaal. Heerlijk toch!
Stap niet voor mij, het zou kunnen zijn dat ik niet kan volgen Stap niet achter mij, het zou kunnen zijn dat ik niet kan leiden Wandel gewoon maar naast mij en wees mijn vriend ...