Iederéén die van bloemen houdt, kan leren bloemschikken als je maar in jezelf geloofd. Graag geef ik tips om je hierbij te helpen. Lukt er iets misschien niet zo goed, aarzel dan niet om het me te vragen. Ik help je graag!
Een woordje van dank aan mijn cursisten in de bloemschiklessen voor het mogen tonen van hun creaties.
De hanging baskets die je vooral in de zomer op zovele plaatsen een verrassend èn een kleurrijk welkom heten, komen oorspronkelijk uit Engeland, maar ze werden intussen ook bij ons een enorm succes. Gevuld met kruiden, groenblijvende of overvloedig bloeiende planten, lentebollen of zelfs kruipende groenten of fruitsoorten tooien ze gedurende het ganse jaar de terrassen en balkons. Met een hanging basket kun je je terras en balkon tot een echt bloemenrijk omtoveren. Eén of meerdere bloemenmanden naast de voordeur of bij het binnentreden van de tuin, onder de pergola of op het terras en je huis wordt een bloemenweelde. Hanging baskets kunnen er het ganse jaar door schitterend uitzien. Gedurende de zomer vormen de zomerbloeiers, veelal éénjarige soorten een lust voor het oog. De herfst en de winter kunnen dan weer in een mand gedecoreerd worden met planten die kleurrijke bessen dragen, heide, kleine heestertjes en bloeiende bolletjes geven de mand kleur in het voorjaar. De hanging basket leent zich ook goed voor aardbeien, kruiden en trostomaatjes.
Materiaal om zelf een mand te vullen : * een hangmand * een haak om je mand op te hangen * bekleding voor de mand, vb. kokosvezel of mos * speciale grond voor kuipplanten of hanging baskets
Plaats de mand op een emmer en leg er de kokosvezel in. Maak rondom kleine inkepingen in het vel in de vorm van een kruis voor de planten die onderaan en langs de zijkanten komen. Vul de mand met een laagje grond en druk de plantjes die onderaan komen met hun kluit van buiten naar binnen door de spijlen en de bekleding. Knijp de wortelkluitjes daarbij voorzichtig samen. Breng een volgend laagje grond aan. Plant weer een paar planten en ga zo door tot alle plantjes erin staan. Blijf met de grond 3 tot 5 cm onder de rand. Zo voorkom je dat het water tijdens het gieten en regenbuien telkens over de rand stroomt. Gebruik je mos, dan is het belangrijk dat je het mos tijdens het vullen met grond en planten laag voor laag telkens stevig aandrukt. Probeer de hanging basket op een plaats uit de wind te hangen. Zo voorkom je dat de grond snel uitdroogt. Geef de planten regelmatig water. Geef voeding in de vorm van korrels of tabletten die maandenlang meststoffen blijven afgeven. Voeg je de korrels in het voorjaar aan de grond toe, dan hoef je er niet meer naar om te kijken. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen.
Enkele voorbeelden van beplanting : voor de Zomer : Fuchsia, Bidens, Diascia, geranium (Pelargonium), Kaapse margriet (Osteospermum), Begonia, Lobelia, Oost-Indische kers (Tropaeolum), Petunia, Scaevola, viooltjes, vlijtig liesje (Impatiens), IJzerhard (Verbena), trosroosjes voor de Herfst en winter : Gaultheria, Skimmia, klimop, winterheide en winterviolen. voor het Voorjaar : Bloeiende bolletjes (o.a. hyacint, narcis, krokus, blauw druifje), madelief (Bellis), Primula en viool. Bladplanten vormen een rustpunt tussen de vele bloemen. Voor hanging baskets zijn deze drie heel geschikt: Helichrysum petiolare, met grijsgroen blad, klimop, vooral de kleinbladige soorten en Siernetel (Coleus), de bekende binnenplant die de zomer buiten kan doorbrengen. Wedden dat jouw hanging basket die jaar één bloemenschittering wordt! Tip : best beplanten nà de ijsheiligen, zo voorkom je vorstschade.
Mmmm, ze zijn er weer, die verrukkelijke aardbeien. Even tijd om een heel makkelijk receptje uit te proberen.
Benodigdheden : * 500 gr. aardbeien * 100 gr. suiker * 1 eetlepel citroensap * 1 dl. water
Meng 1 dl. water, 1 eetlepel citroensap en 100 gr. suiker en verwarm dat al roerende tot je een mooie suikersiroop krijgt. Laat deze afkoelen. Neem vervolgens de 500 gr. schoongemaakte verse aardbeien en pureer ze. Schep er daarna de suikersiroop door. Doe het mengsel nadien in een koelkastdoos en zet deze in de vriezer. Klop het mengsel ieder half uur op gedurende drie uur tot het bijna bevroren is en laat het daarna nog tenminste een dertigtal minuten verder door vriezen. Laat het sorbetijs voor het gebruik een ietsje ontdooien en klop het met een vork op. Een vers blaadje munt bovenop je aarbeiensorbet en dit prachtig èn kleurrijk toetje verwent gewoonweg iedere genodigde of ... gewoon jezelf. Laat het u smaken!
Eén van mijn lievelingsbloemen om mee te werken is de calla. Een prachtig gevormde, haast magische bloem waar ik maar niet genoeg van kan krijgen. Voeg daaraan nog wat rozen, ornithogalum, waxbloempjes, bosbessengroen en enkele aspedistrabladeren aan toe. Om helemaal af te werken geef je er een speelse toets aan in de vorm van wat pitriet en enkele schelpen. Wat uitgebloeide takjes van heide en je hebt een pittig bloemstuk. Monique maakte van haar bloemstuk op de 2e les bloemschikken éénpuntschikking althans toch een mooi bloemstuk. Vindt u ook niet ?
Fluwelen kronkelingen van 't broze hout in knop gelig groen 't ontluikend leven schuchter vragen ze om wat zon en 't lijkt of de lente ineens begon
In de contouren van de boom barst de knopontluiking open schuchter kruipt de eerste bloem uit het aardse dek naar boven knalrood wil ze 't licht niet doven
Sprietig grijnst het prille gras uit het dorre winternest waterig vergult de iele zon sprankelend haar schitterkleed en geneest zo het nare winterleed.
Stap niet voor mij, het zou kunnen zijn dat ik niet kan volgen Stap niet achter mij, het zou kunnen zijn dat ik niet kan leiden Wandel gewoon maar naast mij en wees mijn vriend ...