Iederéén die van bloemen houdt, kan leren bloemschikken als je maar in jezelf geloofd. Graag geef ik tips om je hierbij te helpen. Lukt er iets misschien niet zo goed, aarzel dan niet om het me te vragen. Ik help je graag!
Een woordje van dank aan mijn cursisten in de bloemschiklessen voor het mogen tonen van hun creaties.
Kon je niet weerstaan aan die prachtige rozen toen je naar de markt ging of heb je er een overvloed van in je tuin ? Wil je de rozen ditmaal eens anders schikken dan zomaar in een vaas, maar ontbreekt je de tijd of de zin om er uitgebreid mee bezig te zijn. Wat dacht je dan van deze compacte schikking in een glazen bak. Je kan natuurlijk ook een pot nemen in steen of ander materiaal. Het voornaamste is dat je een strakke vorm gebruikt voor deze schikking. Ontdoe de rozen van alle bladeren en snijdt ze op gelijke lengte schuin aan. Neem nu een stevig stuk plastiek dat niet té dik is en snijdt deze iets kleiner dan je vaas of bak-vorm, zodat deze later perfect past in de vaas. Prik er vervolgens met een stevig voorwerp op gelijke afstanden gaatjes in. Vul je vaas met water maar niet tot helemaal bovenaan. Je dient immers nadien je plastiek boven de waterrand te steken. Steek nu door ieder gaatje in het plasitek een roos en zorg ervoor dat deze allemaal gelijk steken en dat de plastiek niet zichtbaar is. Dit doe je door de rozen direct tegen de plastiek te steken tot net boven de rand van je vaas. Dit is een zeer sobere schikking die niet veel tijd in beslag neemt en die iedereen kan maken omdat het zo makkelijk is. Naast rozen zijn er natuurlijk ontelbare andere bloemen waar je volop mee kan experimenteren. Dus proberen maar!
Wat is er heerlijker dan zelf zo'n beeldig boeketje te schikken in een vaas of pot ? Je volgt gewoon de biedermeyer-schikking zoals eerder beschreven, maar i.p.v. tot op de rand van je vaas te steken, steek je die rand-bloemen een beetje schuin naar beneden zodat het net lijkt of je krijgt een bolletje op je vaas. Zorg ook dit keer dat je mooi rond blijft. De gebruikte bloemen zijn hier rozen en nerine. Maar ook met zomerbloemen uit je tuin kan je net hetzelfde resultaat bekomen. Romantiek troef en met een glas lekkere wijn d'erbij kan de barbecue zelfs al aangestoken worden. Als het weer het tenminste toelaat. Proberen jullie het ook eens. Erg makkelijk weer.
Kies het geschikste tijdstip om bloemen te oogsten of aan te kopen. D.w.z.: de bloem moet in staat zijn om op eigen kracht verder open te bloeien. Snijd ze altijd schuin aan de stengel af. Bloemen uit eigen tuin of uit de vrije natuur snijd je best 's morgens. Laat ze enkele uren water optrekken in een koele ruimte, vooraleer ze te verwerken.
Enkele tips voor de aankoop van een goede bloem : Koop liefst geen bloemen die te dicht in de knop zitten : deze komen vaak niet eens uit of laten vlug hun kopje hangen, o.a. rozen, tulpen, narcissen, papavers, irissen en anemonen. Alle bloemen gesloten : nerine, lelie. Eerste bloem open : freesia, gladiool. Een paar bloemen open : reukerwt, meiklokje. Open : anjer, dahlia, chrysant, orchidee, gerbera.
Plaats de bloemen direct na het afsnijden in een vaas of emmer. Laat 1 à 2 uur optrekken. Zet ze op de juiste diepte in het water. Laat noit overtollige bladeren in water staan. Ze zouden verrotten en onaangename geuren verspreiden. Plaats de bloemen in lauw water in een vaas. Warm water bevat minder zuurstof, wat schadelijk is voor de bloem. Sommige bloemen laat je best water optrekken op een donkere, koele plaats (bv. tulp, anemoon, roos, gerbera) Geef houtachtige stengels veel water; om verotting van de stengels te voorkomen. Het snijbloemenvoedsel dat aan water toegevoegd wordt, is bedoeld om het water bacterievrij te houden. Het bevat suiker, de enige stof die de planten opnemen waardoor ze langer meegaan. Vul de vaas of schikking elke dag bij met water. Bloemen verdragen geen te warme plaatsen of tocht Bloemen vragen voldoende luchtvochtigheid. Die kan verbeterd worden door regelmatig water te verstuiven. Zet nooit rijp fruit bij bloemen. Fruit vormt ethyleengas en de bloemen verwelken hierdoor. Vooral anjers zijn hier heel gevoelig aan. Het schoonhouden van vazen is heel belangrijk. Alleen omspoelen met warm water is niet voldoende. Reinig ze met een scheutje bleekwater of maak ze schoon met een afwasprodukt.
Soms komen er ook kinderen die een bloemstukje willen maken. Kinderen zijn meestal erg creatief en hebben nog oog voor mooie dingen. Ze zijn dikwijls ook erg vindingrijk en maken maar wat graag een 'bloemstukje' vooral als hun moeder creatief is aangelegd. Waarom zou ik hen dan niet helpen om hun eigen creativiteit bot te laten vieren in iets dat ze voor die lieve schat van een moeder kunnen maken. Op een vrije schooldag bijvoorbeeld met een lekker snoepje erbij. Weersta dan nadien maar eens aan het glunderende snoetje van Anne bijvoorbeeld, trots als een pauw. Een èchte bloemschikster in spe, want ze heeft het volledig zelf gedaan, enkel hielp ik haar bij het werken met het scherpe materiaal. Heerlijk toch!
Materiaal dat hier werd gebruikt pot gevuld met oasis rozen - papaverknoppen (roze bloemen bij het ontluiken) - kleine soort allium of sierui - purper/roze helleborus (kerstroos) - cordelineblad - gebogen rietsoort - galaxblad en mos
Werkwijze Dit is zeker geen moeilijke schikking, integendeel. In feite onstaan 'Parallelle schikkingen' wanneer het materiaal ten minstens in twee lijnen evenwijdig aan elkaar gestoken wordt. Het maakt niet uit of dit strakke of sierlijke lijnen zijn. Heel dikwijls is een parallelschikking gelijktijdig ook lineair of juist andersom. Simpel gezegd ga je je bloemen en ander materiaal vertikaal naast mekaar steken zodat er lijnen ontstaan.Dit kan op een strakke manier gebeuren en/of compact; maar er kan ook een spel ontstaan van lijnen in gebogen of zelfs gebroken vorm. Neem een pot (vaas, of schaal) en vul deze met natgemaakte oasis. (vergeet geen kleine opening te maken om later je bloemstuk water te kunnen geven) Snijdt de oasis mooi af tot 1 à 2 cm boven de rand van de pot. Begin vervolgens je bloemen en ander materiaal parallel te steken. Hier op de foto werd het materiaal door mekaar gestoken, maar je kan dit ook in afzonderlijke kleur- of materiaalvlakken steken. Rond tenslotte je bloemstuk af door - zoals steeds - te zorgen dat de oasis volledig bedekt is. Succes!
Benodigdheden: - rozen - fijne asperagus en buxus - tuinvaas gevuld met oasis
Deze ronde schikking, ook wel biedermeyer-schikking genoemd, is niet moeilijk. Je hoeft alleen maar te zorgen dat je steeds mooi rond blijft steken. Begin met de rozen en ontdoe deze van de meeste bladeren en knip op gelijke lengte. Deze lengte is afhankelijk van de doorsnede van je vaas of pot. Begin met de eerste roos te steken in het midden van de cirkel. Steek dan de vier andere rozen of gelijke afstand en even diep maximaal tot aan de potrand. Verwerk daarna de rest van de rozen in de natte oasis, maar zorg er voor dat je steeds je ronde vorm bewaart. Dit is de belangrijkste regel bij deze schikking. Werk verder af met het aspergekruid en de buxus. Veel succes!
Benodigdheden : * enkele anthuriumbladeren * 3 calla's + 3 ornithogalum + 5 rozen * wat thypha-gras * een dunne koord
Voeg de 3 calla's één voor één aan je boeket toe : de 1e op de hoogte die je zelf bepaalt, de tweede er mooi onder en de derde tot vlak tegen je hand. Neem vervolgens de ornithogalum en voeg deze op dezelfde wijze aan je boeket toe langs één van de zijkanten of voor je calla's. Daarna schik je de 5 rozen in een groepje vooraan. Om een speels effect aan je boeket te geven neem je wat thypha-gras en vorm je enkele grote en kleinere bogen door het gras van de ene zijde naar de andere zijde te steken. Om af te ronden neem je de drie anthurium-bladeren en steek je deze onderaan je boeket om je bloemen te 'omkransen'. Neem vervolgens het stukje touw en draai dit stevig rond je ruiker. Zorg er wel voor dat je de stengels niet breekt! Gaat dit niet zo vlot als je zou willen de eerste keer, vraag dan gewoon even aan een vrijwilliger om je boeket even goed vast te nemen, zodat jij je touwtje er omheen kan draaien. Wedden dat je versteld zal staan over je zelf ?! Alvast succes!
Kleine tip : Leg de verschillende materialen voor je op de werktafel in groepjes. Dit werkt erg makkelijk en zo dien je je boeket bij het verwerken nooit los te laten. Snijdt ook alvorens te beginnen een stuk touw om je boeket nadien bijeen te binden.Hou je materiaal goed vast in je handen, maar wel zo dat je er telkens je een bloem of wat groen aan toe voegt zonder dat je je boeket los laat. De plaats waar je je boeketje is de handen houdt in daar waar je het nadien bijeen gaat binden.
Pioenen bloeien kort en hebben veel ruimte nodig. Maar wat zijn ze toch mooi. Daarom nemen we hun 'nadelen' graag voor lief. Ze zijn de voorbodes van de zomer omdat deze planten hun bloemen al tonen vanaf eind april en wel tot en juni - al naargelang de soort - en dan ook nog in de meest schitterende kleuren. De Latijnse naam van deze pracht-bloem is Paeonia. De boerenpioen of Paeonia officinalis is misschien wel de bekendste. Officinalis betekent geneeskrachtig. Meer dan 2000 jaar geleden gebruikten de Chinezen pioenen ter bestrijding van hoge bloeddruk en de Grieken geloofden dat de wortels van pioenen rustgevende en koortsremmende stoffen bevatten. Verder heb je ook nog de Paeonia lactiflora of Chinese pioen. Deze vaste plant wordt 50 tot 70 cm hoog en bloeit vanaf eind mei. De derde soort is dan de Paeonia suffruticosa of boom- of struikpioen. Het is een heester die wel 1,5 m hoog wordt. De bloei begint vaak al eind april en in mei. De bloemen zijn heel groot en de stuik ziet er heel indrukwekkend uit. Hun bloei is overweldigend maar wel kort Planten en verzorgen : De beste tijd om pioenen uit te volle grond te planten of te verplanten is na half oktober. Plant ze vooral niet te diep want anders gaan ze wel veel blad maken, maar bloemen krijgen ze niet. De neuzen, dit zijn de rode knoppen bovenop de wortelstok, bedekt u het beste met een dun laagje van 1 à 3 cm aarde. Pioenen die in potten zijn gekweekt, kunt u het hele jaar door planten, als het maar niet vriest. Eén ding hebben alle pioenen gemeen : ze houden van de volle zon. Voedselrijke kleigrond is de ideale bodem voor deze kleurrijke bloeiers. Als u tuiniert op arme zandgrond dan zit er niets anders op dan de grond eerst te verbeteren. Dat doet u best door daarvoor de grond om te spitten tot ongeveer 60 cm. diep. Meng er dan flink wat verteerde stalmest of droge koemestkorrels door. Vermeng ook wat potgrond met klei door de aarde. Laat de omgespitte aarde voordat u gaat planten een paar dagen rusten. Pioenenweetjes : Pioenen bloeien het beste als ze jaren op dezelfde plek staan. * De bloemen van pioenen kunnen zo zwaar worden dat ze omvallen. Zet daarom op tijd een plantensteun rond de pioen. * Pioenen geef je aan iemand om te bedanken dat die een geheim kan bewaren. Volgens de overlevering zouden nimfen zich in de dikke bloemenknoppen verschuilen. * Boompioenen zijn gevoelig voor vorst. Zet ze daarom op een beschutte plek. Bij nachtvorst leg je best een stuk vliesdoek over de plant.* Pioenen bloeien vaak voor de eerste keer na een jaar. Hebben ze na 3 jaar nog geen bloemen, dan staan ze misschien te diep geplant. * Om pioenen langer te laten bloeien snijd je best een stukje van de steel en zet ze in een schone vaas met water nadat je er snijbloemenvoedstel aan toe hebt gevoegd. De bloemknoppen snijden suikers af. Daardoor kunnen de knoppen hard worden en niet uitkomen. Door ze van tijd tot tijd te bespoeien met de plantenspuit, lossen vele suikers op en gaan ze makkelijk open. Door een goede verzorging en als je de bloemen niet teveel blootstelt aan temperatuurschommelingen kunt u wel 2 weken van een bos pioenen genieten. Probeer het maar eens zou ik zo zeggen ...
De hanging baskets die je vooral in de zomer op zovele plaatsen een verrassend èn een kleurrijk welkom heten, komen oorspronkelijk uit Engeland, maar ze werden intussen ook bij ons een enorm succes. Gevuld met kruiden, groenblijvende of overvloedig bloeiende planten, lentebollen of zelfs kruipende groenten of fruitsoorten tooien ze gedurende het ganse jaar de terrassen en balkons. Met een hanging basket kun je je terras en balkon tot een echt bloemenrijk omtoveren. Eén of meerdere bloemenmanden naast de voordeur of bij het binnentreden van de tuin, onder de pergola of op het terras en je huis wordt een bloemenweelde. Hanging baskets kunnen er het ganse jaar door schitterend uitzien. Gedurende de zomer vormen de zomerbloeiers, veelal éénjarige soorten een lust voor het oog. De herfst en de winter kunnen dan weer in een mand gedecoreerd worden met planten die kleurrijke bessen dragen, heide, kleine heestertjes en bloeiende bolletjes geven de mand kleur in het voorjaar. De hanging basket leent zich ook goed voor aardbeien, kruiden en trostomaatjes.
Materiaal om zelf een mand te vullen : * een hangmand * een haak om je mand op te hangen * bekleding voor de mand, vb. kokosvezel of mos * speciale grond voor kuipplanten of hanging baskets
Plaats de mand op een emmer en leg er de kokosvezel in. Maak rondom kleine inkepingen in het vel in de vorm van een kruis voor de planten die onderaan en langs de zijkanten komen. Vul de mand met een laagje grond en druk de plantjes die onderaan komen met hun kluit van buiten naar binnen door de spijlen en de bekleding. Knijp de wortelkluitjes daarbij voorzichtig samen. Breng een volgend laagje grond aan. Plant weer een paar planten en ga zo door tot alle plantjes erin staan. Blijf met de grond 3 tot 5 cm onder de rand. Zo voorkom je dat het water tijdens het gieten en regenbuien telkens over de rand stroomt. Gebruik je mos, dan is het belangrijk dat je het mos tijdens het vullen met grond en planten laag voor laag telkens stevig aandrukt. Probeer de hanging basket op een plaats uit de wind te hangen. Zo voorkom je dat de grond snel uitdroogt. Geef de planten regelmatig water. Geef voeding in de vorm van korrels of tabletten die maandenlang meststoffen blijven afgeven. Voeg je de korrels in het voorjaar aan de grond toe, dan hoef je er niet meer naar om te kijken. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen.
Enkele voorbeelden van beplanting : voor de Zomer : Fuchsia, Bidens, Diascia, geranium (Pelargonium), Kaapse margriet (Osteospermum), Begonia, Lobelia, Oost-Indische kers (Tropaeolum), Petunia, Scaevola, viooltjes, vlijtig liesje (Impatiens), IJzerhard (Verbena), trosroosjes voor de Herfst en winter : Gaultheria, Skimmia, klimop, winterheide en winterviolen. voor het Voorjaar : Bloeiende bolletjes (o.a. hyacint, narcis, krokus, blauw druifje), madelief (Bellis), Primula en viool. Bladplanten vormen een rustpunt tussen de vele bloemen. Voor hanging baskets zijn deze drie heel geschikt: Helichrysum petiolare, met grijsgroen blad, klimop, vooral de kleinbladige soorten en Siernetel (Coleus), de bekende binnenplant die de zomer buiten kan doorbrengen. Wedden dat jouw hanging basket die jaar één bloemenschittering wordt! Tip : best beplanten nà de ijsheiligen, zo voorkom je vorstschade.
Mmmm, ze zijn er weer, die verrukkelijke aardbeien. Even tijd om een heel makkelijk receptje uit te proberen.
Benodigdheden : * 500 gr. aardbeien * 100 gr. suiker * 1 eetlepel citroensap * 1 dl. water
Meng 1 dl. water, 1 eetlepel citroensap en 100 gr. suiker en verwarm dat al roerende tot je een mooie suikersiroop krijgt. Laat deze afkoelen. Neem vervolgens de 500 gr. schoongemaakte verse aardbeien en pureer ze. Schep er daarna de suikersiroop door. Doe het mengsel nadien in een koelkastdoos en zet deze in de vriezer. Klop het mengsel ieder half uur op gedurende drie uur tot het bijna bevroren is en laat het daarna nog tenminste een dertigtal minuten verder door vriezen. Laat het sorbetijs voor het gebruik een ietsje ontdooien en klop het met een vork op. Een vers blaadje munt bovenop je aarbeiensorbet en dit prachtig èn kleurrijk toetje verwent gewoonweg iedere genodigde of ... gewoon jezelf. Laat het u smaken!
Eén van mijn lievelingsbloemen om mee te werken is de calla. Een prachtig gevormde, haast magische bloem waar ik maar niet genoeg van kan krijgen. Voeg daaraan nog wat rozen, ornithogalum, waxbloempjes, bosbessengroen en enkele aspedistrabladeren aan toe. Om helemaal af te werken geef je er een speelse toets aan in de vorm van wat pitriet en enkele schelpen. Wat uitgebloeide takjes van heide en je hebt een pittig bloemstuk. Monique maakte van haar bloemstuk op de 2e les bloemschikken éénpuntschikking althans toch een mooi bloemstuk. Vindt u ook niet ?
Fluwelen kronkelingen van 't broze hout in knop gelig groen 't ontluikend leven schuchter vragen ze om wat zon en 't lijkt of de lente ineens begon
In de contouren van de boom barst de knopontluiking open schuchter kruipt de eerste bloem uit het aardse dek naar boven knalrood wil ze 't licht niet doven
Sprietig grijnst het prille gras uit het dorre winternest waterig vergult de iele zon sprankelend haar schitterkleed en geneest zo het nare winterleed.
Stap niet voor mij, het zou kunnen zijn dat ik niet kan volgen Stap niet achter mij, het zou kunnen zijn dat ik niet kan leiden Wandel gewoon maar naast mij en wees mijn vriend ...