NIEUW: Blog reclamevrij maken?
1940-1945
Inhoud blog
 • 3 De Belgische krijgsgevangenen
 • Bezoek oorlogsmonment Neerpelt
 • 2 De Belgische krijgsgevangenen
 • 1 De Belgische krijgsgevangenen
 • Proficiat!

  Zoeken in blog


  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   


  1940-1945
  06-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 De Belgische krijgsgevangenen
  Voor het vervoer vankrijgsgevangenen per spoor maakten de Duitsers gebruik van veewagens.Deze wagons waren berekend op het vervoer van ongeveer 40 man,maar per wagon werden er soms meer dan 50 ingepropt.In werden Belgische militairen ondergebracht in kampen met tenten en barakken.
  De meeste Belgische krijgsgevangenen zijn niet lang in die kampen gebleven.Er waren ongeveer 225.000
  Belgische krijgsgevangenen .Daarvan hadden ongeveer 50.000 zich al gedurende de achttiendaagse veldtocht van 10 tot 28 Mei 1940 zich aan de Duitsers overgegeven of ze waren gevangen gemaakt.
  Na de overgave van Belgie kwamen 150.000 Belgische militairen de Duitse krijgsgevangenkampen
  binnen.Daar kwamen na de ondertekening tussen Duitsland en Frankrijk nog een 25.000 Belgische militairen bij.Naar taal ingedeeld waren er 80.000 Walen en franssprekende Brusselaars tegenover
  145.000 Vlaamse krijgsgevangenen
  Ongeveer 25.000 Vlaamse krijgsgevangenen die zich in een kamp bij Nurenberg bevonden,werden na enkele weken al naar huis gezonden.Tussen Augustus 1940 en Maart 1941 kwamen in totaal 105.833
  Vlaamse krijgsgevangeen op vrije voeten.
  Deze Vlamingen moesten tevoren voor een commissie verschijnen die uit Nationalistische Flaminganten
  bestond.Ze moesten voor deze een taalproef afleggen.daarop werd beslist of ze zouden worden  vrij gelaten of niet.De Walen maakten van deze mogelijkheid geen gebruik.Niet alleen maakten de Frans-
  sprekenden geen enkele kans om te worden vrijgelaten,maar bovendien werd een gang naar die commissie door de meeste Walen gezien als verraad
  Aanvankelijk konden de Belgische krijgsgevangenen vlot met hun familieleden thuis corresponderen.
  Om de enorme stroom brieven in te dammen,stelden de Duitsers briefformulieren in.In de latere oorlogsjaren ging de corrpondentie steeds stroever en toen de Geallieerden Belgie weer hadden bevrijd,Moest die correspondentie via Zwitserland geschieden.Uit de krijgsgevangenenkampen slaag-
  den 768 gevangenen erin te ontsnappen en veilig thuis te komen.
  Bron:Navorsings en Studiecentrum voor de Geschiedenis van de Tweede Weredoorlog.Brussel

  06-07-2008, 20:47 geschreven door devlug

  Reageer (2)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (81 Stemmen)
  05-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek oorlogsmonment Neerpelt  05-07-2008, 11:27 geschreven door devlug

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (10 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 2 De Belgische krijgsgevangenen
  De duitsers die deze colonnes op weg naar de verzamelpunten bewaakten,namen het niet zo erg nauw.het ging er dan ook zeker niet strak militair toe.Bovendien waren de belgische soldaten moe van de doormaakte spanning en van de lange marsen.
  Er ontsnapten heel wat krijgsgevangenen.Ze kregen de kans om onderweg,tijdens een rustpauze de militaire kleding voor burgerkleding te verwisselen en zich ongezien uit de voeten te maken.In elke stad werd halt gehouden.De Duitsers speelden het spel listig,want in elke stad gaven ze enkele Belgische militairen een Entlassungsschein,een vrijbrief om naar huis te gaan.De gelukkigen waren zo blij dat ze hun medemilitairen luidkeels van hun geluk op de hoogte brachten.Iedereen hoopte voor een dergelijke vrijbrief in aanmerking te komen;Dat was een van de redenen waarom heel wat krijgsgevangenen,di er de kans voor kregen,niet ontsnapten,maar langs de weg van dat Enlasungsschein dachten vrij te komen.Er werden door de colonnes krijgsgevangenen forse dagmarsen gemaakt die ongeveer 30 tot 40 km bedroegen.De nachten werden doorgebracht in door de Duisers gevorderde scholen en fabriekshallen.Onderweg ontbrak het niet aan belangstelling van het publiek.Overal was het zelfde beeld te zien als in ZeeuwsVlaanderen,namelijk burgers die de krijgsgevangenen voedsel en versnaperingen toestopten.Velen vroegen de militairen naar familieleden,waarvan ze dachten dat die door de Duitsers eveneens krijgsgevangen waren gemaakt.

  05-07-2008, 00:00 geschreven door devlug

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (20 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 De Belgische krijgsgevangenen
  Op 28 Mei 1940 staakte het Belgische leger om vier uur in de morgen de strijd.De Belgische soldaten werden in groepen naar krijgsgevangenenkampen in Duitsland gebracht.Een groot aantal ging via Zeeuws Vlaanderen.Met het toen nog rijdende stoomtrammetje werden ze opopen wagens naar Walsoorden gebracht.Daar lagen rijnaken klaar waarmee de Belgische krijgsgevangenen naar Duitsland zouden worden gevaren.Zowel in Axel als in Zaamslag,waar de stoomtram soms een kort oponthoud had,stopten de burgers de soldaten voedsel,versnaperingen en drinken toe.
  Een van deze transporten had een zeer tragisch verloop.Ongeveer 6000 gevangenen met drie rijnaken
  naar Duitsland gevoerd.Een van de rijnaken met 1300 Belgische krijgsgevangenen aan boord,liep op het Hollands Diep bi Willemstad op een mijn.Met een ontzettende klap brak het schip in twee stukken.

  De ontploffing had zo'n kracht,dat vele huizen in Willemstad de ruiten sprongen.
  Voor velen kwam de hulp telaat.Bij deze ramp verloren 300 Belgische militairen het leven en 300 werdenzwaar gewond.De doden kregen in Willemstad een laatste rustplaats in een massagraf.De slachtoffers met militaire eer bijgezet.Een Belgische aalmoezenier,die tot de geredden behoorde ,leidde de sobere en zeer aangrijpende plechtigheid.
  Andere groepen krijgsgevangenen gingen in lange colonnes op mars.Verzamelpunten waren onder meer Breda en Maastricht.Vandaar gingen de krijgsgevangenen met treinen of vrachtauto's naar de
  gevangenenkampen in Duitsland.

  05-07-2008, 00:00 geschreven door devlug

  Reageer (2)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (45 Stemmen)
  04-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
  Proficiat!

  Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

  U kan uw blog bekijken op http://blog.SeniorenNet.be/jaak1927

  We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

  U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

  Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

  Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

  Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

  WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
  De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
  - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

  WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
  Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

  WAT IS DE "WAARDERING"?
  Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


  Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

  Met vriendelijke groeten,
  SeniorenNet-team

  04-07-2008, 22:16 geschreven door

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  Archief per week
 • 30/06-06/07 2008

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 07-2008


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!