TORENTJESGELDxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Misschien hebben jullie ook op TV gezien dat er in Gent een ruilsysteem ontstaan is waarbij er betaald wordt met Torentjes. Torentjes zijn zelf gedrukte bonnetjes waarmee men b.v. een brood kan kopen. Wie een werkje doet voor de stad, zoals het ruimen van bladeren, die kan op een dienst, die zich daarmee onledig houdt, bonnetjes afhalen, genaamd Torentjes.
Dit alles wordt voorgesteld alsof het arme mensen kan helpen om aan brood of een pint bier te geraken en dat dit systeem een alternatief is voor het normale geldverkeer.
In dat Torentjessysteem moet men wel eerst iets presteren vooraleer men een bonnetje kan krijgen en dat principe zou men ook moeten invoeren in de echte wereld. Wie in de mogelijkheid is om arbeid te verrichten zou iets moeten doen voor de maatschappij vooraleer diezelfde maatschappij iets geeft. Wat denken die Torentjesfanaten van dergelijk idee ?
Zelf geld drukken is onwettig en dat doet men dus in Gent. Eigenlijk is dat valsmunterij, maar vermits dit alternatief geld niet bestaat, kan men hierover juridisch van mening verschillen.
Waarover men niet van mening kan verschillen, is echter dat de geleverde arbeid eigenlijk in het zwart wordt vergoed. Als een werkgever zijn werknemers met brood, boter, bier enz zou betalen, dan zou dit aangezien worden als ofwel zwart loon ofwel een belastbaar voordeel van alle aard. Eigenlijk pleegt het Torentjessysteem belastingontduiking.
Als men het Torentjessysteem zou veralgemenen en aldus de Euro uitschakelen en geen belastingen noch sociale bijdragen zou innen op de uitbetaalde bonnetjes, dan stort het huidige sociale systeem in mekaar.
Als ze in Gent dus denken dat ze het warm water en het wiel hebben uitgevonden, dan moet hun rood clubje toch eens nadenken over hoe ze deze fraude gaan bekampen.
|