Allez, de vakbonden en hun debiele aanhangers hebben de mensen die willen werken nog eens kunnen pesten. Natuurlijk heeft die arrogante Van Quickenborne, die denkt dat hij het warm water heeft uitgevonden, de sfeer verpest, maar constructieve voorstellen vanwege de syndicale parasieten heb ik niet gehoord. Wel, ik zal ze enkele redelijke voorstellen doen i.v.m. de pensioen- en andere sociale systemen.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het is op zich al verwerpelijk dat er verschillende pensioensystemen bestaan. Waarom moet b.v. een ambtenaar dubbel pensioen krijgen als een werknemer uit de privésector ? Pensioen dient toch om van te leven als men niet meer werkt ! Eet de ambtenaar dubbel brood als de man uit de stinkfabriek ? Waarom moeten politiekers maar twintig jaar in het parlement of de senaat zetelen om een onverantwoord hoog pensioen te ontvangen ? Waarom bestaat er een emeritaat (levenslang loon) voor gewezen professoren, rechters e.d.m. ? Eén systeem voor iedereen zou toch het motto moeten zijn.
Ik stel voor dat iedereen een gelijk pensioen ontvangt, maar dat het aantal benodigde dienstjaren voor een volledig pensioen moet berekend worden in functie van het soort werk dat men gedaan heeft. Zo zou men kunnen overwegen dat 45 dienstjaren nodig zijn om een volledig pensioen te ontvangen. Het dienstjaar van zware handarbeid zou dan tellen voor 1,5 dienstjaren en voor administratieve beroepen en lichte handarbeid zou één jaar gelden voor één dienstjaar. Een metser zou aldus 30 jaar werken en via de coëfficiënt van 1,5 zou die arbeidstermijn dan gelden voor 45 dienstjaren en recht geven op een volledig pensioen. Hieraan zou men grenzen kunnen stellen door te bepalen dat niemand vroeger dan op 55-jarige leeftijd met pensioen kan gaan. Het staat uiteraard iedereen vrij om na de pensioengerechtigde leeftijd nog langer te werken, maar dit levert dan geen extra pensioenrechten op. Voormeld systeem zou gelden voor arbeiders, bedienden, ambtenaren, openbare mandaten enz. De hoogte van het loon gedurende de actieve loopbaan zou dus evenmin bepalend zijn voor de hoogte van het pensioen vermits iedereen een gelijk pensioen zou ontvangen. Aldus zou men het systeem afschaffen waarbij het pensioen van een ambtenaar berekend wordt op zijn loon van de laatste 5 jaren van van anderen wordt dit berekend op de ganse loopbaan.
Nu hoor ik alle openbare ambtenaren al krijsen dat er niet mag geraakt worden aan hun verworven rechten, maar in wezen zijn dit verworven onrechten. En wat baat het om verworven rechten te hebben als er geen geld is om ze uit te betalen. De rode klojos schreeuwen dan dat de spaarders en de rijken dat moeten betalen waarbij zij er van uitgaan dat iedereen die geld heeft een oneerlijk iemand is.
Een zelfde redenering kan men er op nahouden wat andere vervangingsinkomsten betreft. In functie van het aantal gepresteerde werkjaren zou men ook de uitkeringen qua werkloosheid kunnen aanpassen. Ook hier dient er een nuancering te worden voorzien voor de leeftijd waarop men zijn job verliest. De schoolverlaters dienen geen werklozensteun te ontvangen. Laatstgenoemden moeten de job nemen die ze kunnen krijgen en kijken vanuit deze job uit naar een betrekking die beter bij hun opleiding past. Wie niet wil werken, hoeft niets te krijgen.
Voor vele pseudozieken dient er een strengere medische controle te worden ingevoerd en voor de echte zieken dienen er betere voorzieningen te zijn. Iedereen kent wel een chronisch zieke die gans de week gaat schilderen en behangen en dus profiteert van het zweet van de hardwerkende mensen.
Denk hier eens over na stomme vakbondsleiders i.p.v. de simpelen van geest de straat op te sturen om jullie eigen privileges te verdedigen !!
|