De raadsleden moeten het meerjarenplan voor 2014-2019 doorworstelen, met daarin de grote lijnen voor investeringen (bv. in de dorpskernen van alle deelgemeenten). Meteen zal duidelijk worden in welke mate in toelagen is gesnoeid, hoe de werkingskosten voor het onderwijs evolueren, welke lokalen worden verhuurd... De poetsdienst van gemeente en OCMW worden samengevoegd. De adviesraden kregen delen van het verhaal te horen met o.a. de lagere frequentie van het infoblad.
De raad vernieuwt een aantal kleinere belastingen, met een indexaanpassing. Voor leegstaande panden wordt de belasting gelijkgesteld met die van Linter en Landen (minimum 1.300 euro voor een huis). Op onbebouwde bouwkavels geldt een taks van 16euro per meter aan de straat, met een minimum van 250 euro. Daarmee wordt gehoopt dat meer huizen en kavels op de markt zullen komen . De taks op een tweede verblijf bedraagt 600 euro. Voor een ontbrekende parkeerplaats bij een nieuwbouw wordt 10.000 euro aangerekend.
Er wordt voorgesteld de prijs voor administratieve stukken op het gemeentehuis aan te passen. Nieuw is de vergoeding voor het afleveren van stedenbouwkundige inlichtingen. Ook de prijs voor een concessie (20 jaar) op de begraafplaatsen kan worden herzien, omdat dit sedert 2001 niet meer is gebeurd. Begraven, verstrooien of bijzetten zonder concessie is gedurende tien jaar gratis.
Voor het beheer van vergaderzalen en sporthal worden beheersorganen opgericht. Daar maken afgevaardigden van partijen en gebruikers deel van uit. Die structuur geeft uitzicht op overheidstoelagen. Er komt een Gemeenschapscentrum dat Paenhuys (zonder het jeugdhuis), de expozaal Grand Cru en de zalen in het Kapittelhuys omvat. Het beheersorgaan Sporthal (zonder het jeugdhuis) moet het beheer aldaar optimaliseren. Voor het horecadeel van het Kapittelhuys wordt een nieuwe huurovereenkomst voorgesteld met de bvba Kapittelhuys.
Bron : NIEUWSBLAD Raymond BILLEN