In 1973 luidde het oordeel van studiebureau Mens en Ruimte, in opdracht van het ministerie van Nederlandse Cultuur: 'Het aanbod inzake socio-culturele infrastructuur in Hoegaarden is voldoende. De uitrusting is ontoereikend. De gemeente heeft enkel plannen inzake sportinfrastructuur. Er dient te worden onderzocht of één der zalen kan worden verbeterd met gespecialiseerde uitrusting.' Wat is ervan gekomen?
Het gemeentebestuur vraagt dit jaar de erkenning (en betoelaging) voor het nieuw opgerichte Gemeenschapscentrum. Het omvat een polyvalente zaal en drie vergaderlokalen in het Paenhuys (los van het jeugdhuis en de onderwijslokalen), plus twee lokalen in het Kapittelhuys én de tentoonstellingszaaal in het Gemeentehuis. Daarmee wordt voldaan aan de minimale vereisten inzake oppervlakte. Dat de kerken, kapellen en sporthal ook voor cultuur worden gebruikt, speelt kennelijk geen rol. Het subsidiërende ministerie rekent niet met 'dubbel gebruik'.
Verschillende privé zalen, onder andere met toneel op drie plaatsen, zijn gesloten. Zoals in Tienen, zijn ook in Hoegaarden de partijlokalen verdwenen. Op dit ogenblik vangt het parochiecentrum partijgebonden evenementen van diverse kleur op. Het centrum is evenwel aan renovatie toe. Vorig weekend sloot dan De Cerckel definitief de deuren. Er waren erg weinig aanwezigen om 'de cirkel rond te maken'... Eerder verdwenen zaal Warande, Help U Zelve, de toneelzaal van het parochiecentrum... Zaal Pax blijft bestaan maar is niet langer de fanfarezaal.
Pax, Cerkel en Warande waren elk op zich zalen met een oppervlakte van (bijna) tweehonderd vierkante meter. Help U Zelve mat maar 84 vierkante meter. Het parochiecentrum heeft op het gelijkvloers 98m2 over. Jeugdhuis Paenhuys had (en heeft nog) 126 m2 in de kelder. De Klup behoudt zijn aanbod, nu op een nieuw adres. Vanuit de privé sector zijn het Kouterhof en de ruimte boven het Wit Gebrouw er, sedert de opmaak van de inventaris in 1973, in het centrum van de gemeente bijgekomen.
In Outgaarden verdween (na 1973) zaal Kruger (150m2). In Meldert sloot de Harmonie (320m2) maar kwam zaal St.-Ermelindis sedertdien tot stand. In Meldert staat, sedert de werkzaamheden, opnieuw de toneelzaal van het Sint-Janscollege ter beschikking. Hoksem heeft een kleine parochiezaal. Die ontbreekt in de lijst van 1973, waarschijnlijk omdat hij toen enkel als 'garage van de pastorie' bestond.
Schepen van Cultuur Marleen Lefevre (CD&V) zei eerder: 'Hoegaarden heeft ook in het verleden reeds geprobeerd om in aanmerking te komen voor structurele cultuursubsidies van Vlaanderen. We struikelden telkens op de strenge infrastructuurvoorwaarden voor wat betreft de cultuurzalen. Zo moest er een polyvalente zaal ter beschikking zijn van 200 m2, naast een expozaal en een aantal vergaderzalen. Het struikelblok voor Hoegaarden was vooral de zaal van 200m2. Wij vonden het niet correct dat een kleine gemeente aan dezelfde strenge voorwaarden moest voldoen als bijvoorbeeld Diest of Aarschot.'
Sinds de opening van het Paenhuys is er echter wel een polyvalente zaal (op de tweede verdieping) met (bijna) 200 vierkante meter. Met dit en al het overige aanbod wordt allicht aan de voorwaarde van het ministerie voldaan en wordt het verlies van aan horeca gebonden zalen gecompenseerd. De kwaliteit van de nieuwe zalen (voor muziek) is perfect. Voor concerten kunnen organisaties en academie nog terecht in twee kerken. Voor toneel is er geen podium meer beschikbaar in Hoegaarden-centrum. Maar daar speelt ook niemand nog toneel, althans in verenigingen.