Ambras is een project van Filip Millet, geboren en getogen Hoegaardier , zoon van overleden tandarts Vanparijs , sinds 2004 inwoner van Noduwez, een deelgemeente van Orp-Jauche in Waals-Brabant. Ambras wordt gebrouwen in de brouwerij van Jandrain Jandrenouille en kwam tot stand door een nauwe samenwerking met Zytholoog Werner Callebaut. Het is een blond bier van 6,5% ABV en maakt gebruik van de exclusieve Amerikaanse 'Palisade' hop uit de Yakima Valley in de staat Washington. Deze hop kenmerkt zich door zijn fruitig aroma. Ambras ontstaat uit een speciale manier van gisten op vrij lage temperatuur waarbij de gist altijd 'gestresseerd' wordt om zoveel mogelijk esthers vrij te geven. Ambras is een dorstlesser, drinkt goed door en heeft een subtiele hoppigheid en een aangename moutigheid met een fruitige afdronk.
Voor Nederlandstalige Belgen betekent het woord Ambras ruzie. Dit Nederlandstalige woord is afkomstig van het Franse woord embarras, wat moeilijkheid, hinder betekent. Een Nederlandstalige spreekt het woord ambras uit als "Ambrasse", wat door een Franstalige wordt geïnterpreteerd als omhelzing wat dus het tegenovergestelde is van ruzie . Met de naam AMBRAS wil Filip dus Vlamingen en Walen verzoenen door samen een biertje te drinken , in Noduwez lukt dat al aardig , dus moet dat in Vlaanderen ook kunnen , zelfs in ons eigen bierdorp !
Het bier is al te verkrijgen bij bierhandel Verdeyen , Café Het Wiel , QV Tienen en Café Patria , er zullen er zeker nog vele volgen ! SANTE ! Ook in café Den Venetiaen en café Brem in Hoegaarden !!
|