Er is onrust over het nieuwe pompstation dat Aquafin wil bouwen naast de watermolen van Hoxem. "We zijn meer dan 15 jaar met de verbouwing van de molen bezig geweest. Net nu hij zo goed als klaar is, wil men in de weide ernaast een soort betonnen bunker plaatsen. Geen mooi zicht", zeggen eigenaars Bart De Taeye en Elke De Rijck. Ze hebben klacht ingediend tegen de bouwplannen.
CHRISTIAN HENNUY
Net nu de watermolen bijna operationeel is, komen er nieuwe zorgen. Aquafin gaat een pompsysteem voor afvalwater bouwen op de weide naast de molen, om het rioolwater naar een zuiveringsstation te stuwen. Het is een noodzakelijk systeem voor de zuivering van het rioolwater en de gescheiden rioleringen. Voor de watermolen en de beek heeft dit geen gevolg, tenzij zuiverder water verderop. "Esthetisch laat dit te wensen over. Het pompstation komt onder de grond met een betonplaat over. Omdat onze weide lager ligt dan de weg ervoor wordt hier een soort bunker gebouwd. Het is vervelend niet alleen omdat een stuk van de wei onteigend wordt, maar vooral omdat die betonnen bunker geen gezicht is. Terwijl dat pompsysteem perfect enkele meters verder op openbaar domein kan gerealiseerd worden, waar geen niveauverschil is en alles onder de grond steekt. We hebben klacht ingediend tegen het bouwplan met onze opmerkingen erbij, en we hebben de indruk dat Aquafin onze redenering volgt", besluit Bart.
Goedgekeurd
Afwachten wat het wordt want ondertussen heeft het college van Hoegaarden de plannen van Aquafin goedgekeurd. De gemeente zal nu onderzoeken of het mogelijk is om het pompstation te verplaatsen. "Dat zal afhankelijk zijn van de aanwezigheid van ondergrondse nutsleidingen", aldus burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V).
Bart en Elke kochten de watermolen in Hoxem aan de waterval op de Mene of Molenbeek in 1998. De molen was toen al jaren niet meer in gebruik. "Ik heb een opleiding gevolgd als artisanaal molenaar in 1996. We wilden een molen kopen en we vonden die in Hoxem. We hebben alles met eigen middelen aangepakt, zonder subsidies. We hebben het huis en de omliggende gebouwen gerestaureerd", vertelt Bart. De molen van Hoxem werkt met een waterturbine, geen waterrad. Het gaat om een systeem, met een horizontale aandrijving onder water. In 2012 was de distributie-as volledig klaar. In 2013 werkte Bart aan de molenstenen en het mechanische gedeelte werd vernieuwd. "In 2015 heb ik al het houtwerk aangepakt en nu is alles klaar, zowel de kuipen rond de molenstenen als die voor het graan", aldus Bart.
Klaar voor gebruik
De watermolen van Hoxem is nu klaar voor gebruik. "Alles is operationeel op enkele details na en als we willen kunnen we morgen graan malen. We houden voorlopig de openingsdatum nog geheim", zegt Bart. Met deze watermolen zou Bart ook perfect elektriciteit kunnen opwekken, maar dat blijft toekomstmuziek.
|