Dit kun je allemaal doen met je overgebleven pompoen
Het ziet oranje van de pompoenen dit seizoen. Dat is maar goed ook want met pompoen kun je van alles doen. Heb je nog wat overblijfselen van het Halloween feestje? Dan kun je deze heerlijke pompoenrecepten maken:
Zoete pompoentaart Foodie Miljuschka Witzenhausen heeft haar recept voor haar overheerlijke pompoentaart gedeeld met Albert Heijn. Het is een simpel recept waar je 800 gram pompoen voor nodig hebt. Dit is misschien wel de lekkerste taart voor in de herfst en winter.
Pumpkin spicey latte Pureer ongeveer 300 gram pompoen door deze in blokjes te snijden en een half uur in de oven te laten roosteren. Pureer met een staafmixer en haal het door een zeef zodat het een gladde massa wordt. Meng 500 ml melk met spicey kruiden die je lekker vindt (kaneel, kardemom, gemberpoeder, nootmuskaat, kruidnagel). Warm dit op in een pannetje samen met de pompoen puree en een beetje suiker. Giet alles in een blender zodat het melk lekker gaat schuimen. Giet er een espresso door en je hebt een heerlijk kruidige pompoen latte.
Pompoensoep Er zijn diverse recepten te vinden voor pompoensoep. Het is niet alleen lekker en verwarmend maar ook ontzettend gezond. In pompoen zit meer caroteen dan in wortels. Caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A en E en is daarmee een natuurlijk vitamine. Als basis voor de soep kun je groentenbouillon gebruiken of een liter kokosdrank, de combinatie is erg lekker als je wel de ongezoete variant kiest.
Hartige taart Pompoen smaakt ook heerlijk in quiche en hartige taarten of bladerdeeghapjes. Combineer het met stukjes fetakaas en spinazie en maak af met geroosterde pompoenzaden. Voor de liefhebber giet je er een klein beetje honing overheen als het net uit de oven komt.
Last van muizen in huis? Met dit simpele trucje hou je ze buiten de deur
Ze kunnen er misschien onschuldig uitzien, maar muizen kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn. Een klein gat of kier kan voor een muis al genoeg zijn om je huis binnen te dringen. Behalve de schade die de beestjes aan je huis kunnen veroorzaken, zijn ze ook zeker gevaarlijk voor je gezondheid. Muizen staan namelijk bekend om het meedragen van ziektes en bacteriën. Deze kunnen ze ook nog eens super snel overdragen! Niet alleen door direct contact, maar ook door het inademen van besmette lucht, het eten van voedsel wat een muis heeft aangeraakt of een muizenbeet kan je flink ziek worden. Meer dan genoeg redenen om van deze beesten in huis af te willen! Hoe je dit gemakkelijk met maar een simpel ingrediënt kan doen?
Gelukkig is het geheim om snel van muizen af te komen super simpel: een gebruikt theezakje! Het klinkt misschien gek, maar een gebruikt theezakje kan je super goed helpen bij het verjagen van muizen. Een theezakje belandt meestal na het maken van een of twee koppen thee in de prullenbak. Zonde, want je kunt ze daarna dus gewoon gebruiken om je huis muis-vrij te houden!
Muizen hebben een hekel aan de geur van thee! Je kunt gebruikte theezakjes daarom perfect gebruiken om ervoor te zorgen dat ze jouw huis niet binnendringen. Hoe werkt het? Zorg ten eerste dat je het voedsel in huis goed afsluit en je etensresten direct weggooit. Laat theezakjes na gebruik drogen en legt ze neer op pekken waar muizen binnen kunnen dringen. Denk hierbij aan kieren, gaten en naden in huis. Het beste werkt als je 4 theezakjes in een hoekje legt. Omdat muizen een hekel hebben aan de geur, komen ze je huis niet meer binnen. Deze diervriendelijke manier is zeker het proberen waard!
Dit eeuwenoude product wordt al sinds het oude Egypte gebruikt. Cleopatra maakte er dagelijks deel van uit in haar schoonheidsroutine. Dit heerlijk ruikende water is een destillaat van rozenolie, gemaakt van rozenblaadjes.
Voordelen van rozenwater
Wil je je haar zijdezacht maken? Meng drie eetlepels rozenwater met twee kopjes water en giet dit over handdoekdroog haar. Je hoeft het niet uit te spoelen en je haar zal heerlijk zacht aanvoelen.
Heb je last van wallen of opgezwollen ogen door slaapgebrek? Doe een klein beetje rozenwater op twee wattenschijfjes en ga ontspannen liggen met je hoofd achterover. Plaats de schijfjes op je ogen en ontspan ongeveer tien minuten. Voor een extra verfrissend effect kun je de wattenschijfjes eerst even in de vriezer leggen!
Als je niet van make-upremovers met chemische bestanddelen houdt, dan is rozenwater een geweldig alternatief. Het is zacht voor je huid en verwijdert make-up net zo effectief.
Heb je last van een droge huid? Spray wat rozenwater op het droge plekje en je zult merken dat je huid direct zachter en soepeler aanvoelt. Test dit wel eerst even op een klein stukje huid om verrassingen te voorkomen.
Rozenwater is ook een effectief middel tegen acne en huidontstekingen. Pers een (halve) citroen uit en meng het sap met een gelijke hoeveelheid rozenwater. Breng dit mengsel aan op je gezicht en laat het ongeveer een half uur intrekken. Spoel het daarna af met lauw water en dep je huid droog met een handdoek. Herhaal deze behandeling twee tot drie weken voor optimaal resultaat.
Ontdek wat er gebeurt als je een rozensteel in een aardappel steekt na slechts één week!
Eenvoudige Stappen voor Je Eigen Rozenstruik
Laten we meteen beginnen met hoe je deze truc kunt uitproberen. Kies eerst een roos die je mooi vindt. Verwijder alle bladeren van de steel en snij de bloemkop schuin af, ongeveer drie centimeter boven de bloem. De mooie bloem kun je nog even in een klein vaasje plaatsen.
Pak daarna een aardappel en maak er een gat in zo groot als de rozensteel. Zorg dat de steel stevig in het gat past zonder te wiebelen. Bedek de bodem van een pot met ongeveer vijf centimeter potgrond en leg de aardappel erop. Vul de rest van de pot met aarde tot deze goed gevuld is.
Snijd vervolgens de onderkant van een plastic fles en plaats deze voorzichtig over de rozensteel, alsof het een kleine kas is. Vergeet niet de roos af en toe wat water te geven langs de rand van de fles. Voor je het weet, zie je je rozen stralen als nooit tevoren!
Met deze makkelijke techniek kun je altijd genieten van verse bloemen, zonder je zorgen te maken over verwelkende boeketten of complex tuinieren. Dus waar wacht je nog op? Probeer het zelf en bewonder je groene creatie!
Handige tip: zo gaan je waxinelichtjes zeker een uur langer mee
De meeste waxinelichtjes houden het na een uur of vier voor gezien en meestal branden ze ook korter dan de verpakking belooft. Gelukkig is er nu een oplossing waarmee je de brandduur nog een uurtje kan rekken.
Veel waxinelichtjes halen hun maximale brandduur niet doordat het lontje al eerder is opgebrand dan het kaarsvet, maar zo lang er nog kaarsvet is zou het kaarsje nog moeten kunnen branden. Hoe je ervoor zorgt dat je zoveel mogelijk kaarsvet benut? Door de lichtjes in de vriezer te leggen. Doe dat minstens twee uur en voilà: doordat de kaarsjes bevroren zijn zullen ze langer branden
Dat zit zo: was smelt bij een temperatuur van 50 tot 80 graden. Is de was bevroren dan duurt het logischerwijs veel langer voor het lichtje zo heet is dat het smelt en brandt de kaars dus langer.
Dezelfdetipwerkt ook als je niet wil dat je kaarsen gaan druipen. Een paar uurtjes in de vriezer doet wonderen. De kaarsen gaan bovendien langer mee.
Kippenbouillon tegen verkoudheid en griep: mythe of wetenschap?
Kippenbouillon heeft een rijke geschiedenis als een krachtig middel tegen verkoudheid en griep. Volgens sommigen gaat deze traditie al zo’n achthonderd jaar terug. De bekende arts en filosoof Moses Maimonides adviseerde reeds in de middeleeuwen zijn patiënten dit gerecht te consumeren om hun gezondheid te bevorderen. Hedendaagse wetenschap lijkt dit edele advies te ondersteunen en stelt dat kippenbouillon inderdaad voordeliger is dan andere warme dranken voor het bestrijden van verkoudheid. Veel mensen houden zich vast aan deze traditie en nestelen zich met een warm deken, een stapel tissues en een kop dampende kippensoep op de bank wanneer ze zich grieperig voelen.
Hoewel het niet direct genezend werkt tegen het verkoudheidsvirus, lijkt kippenbouillon wel enkele andere voordelen te hebben. Het bevat bijvoorbeeld het aminozuur cysteïne, wat helpt bij het oplossen van slijm. Ook zit het vol met elektrolyten zoals magnesium, kalium en natrium, welke we vaak missen tijdens een griep. Bovendien is de soep makkelijk verteerbaar en houdt het ons lichaam warm.
Ondanks de voordelige eigenschappen van de soep bij griep en verkoudheid, is het belangrijk te onthouden dat natriumrijk voedsel zoals deze bouillon met mate moet worden geconsumeerd. Het mag niet je primaire bron van hydratatie zijn gedurende deze perioden van ziekte. De vraag blijft echter voor veel mensen: is de gewoonte van kippenbouillon tijdens griep en verkoudheid voortgezet uit nostalgie of vanwege de daadwerkelijke voordelen ervan
Waarom krijgen mensen last van hun littekens bij slecht weer?
Heb je last van een jeukend of pijnlijk litteken? Dan zou er weleens slecht weer op komst kunnen zijn. Er zijn mensen die zeggen dat ze een weersverandering voelen aankomen met hun litteken. Kan dat echt?
Studies spreken elkaar tegen
De Griekse arts Hippocrates van Kos (ca. 460 v.Chr. - 370 v.Chr.) was de eerste die opmerkte dat sommige mensen door lichamelijke klachten het weer konden voorspellen. Niet iedereen geloofde die theorie, anderen dachten dat het berustte op toeval of bijgeloof. Ook uit latere onderzoeken komt geen eenduidige verklaring naar voren. Sinds Hippocrates spreken studies over dit fenomeen elkaar dus al tegen.
Mogelijke verklaring voor littekenpijn bij slecht weer
Recente studies tonen soms wel en soms niet aan dat littekens, jicht en rugpijn goede voorspellers zijn van (vooral) slecht weer. Een mogelijke verklaring is dat littekens een andere dichtheid hebben dan gewone huid. Als er veel vocht in de lucht zit, zet de huid rondom het litteken daardoor sterker uit dan het litteken zelf. Het resultaat is een ‘trekkend’ gevoel. Maar er zijn ook veel mensen met littekens die zeggen dat ze daar nooit last van hebben.
Pel een ei in slechts 30 seconden met deze geniale truc!
Wie houdt er niet van een heerlijk gekookt ei? Het is een perfecte aanvulling bij je ontbijt, een voedzame snack op een gezond broodje, of een eiwitrijke toevoeging aan een salade. Gekookte eieren bereiden is meestal zo gebeurd, het kost eigenlijk maar een paar minuten. Echter, het werkelijke obstakel blijkt vaak het pellen te zijn. Sommige schalen lijken vastgelijmd aan het eiwit, wat het een hele klus maakt om ze netjes eraf te krijgen.
Gelukkig is er een trucje dat je leven een stuk makkelijker maakt
Maar hoe werkt deze truc dan precies? Vul een glas tot de helft met water en leg er een gekookt ei in. Dek het glas af met je hand of gebruik een afsluitbare pot, zoals een oude jampot bijvoorbeeld. Schud het geheel flink voor zo’n 30 seconden. Hierna kun je de schaal gemakkelijk van het ei af laten glijden.
Hoe je met wasverzachter je huis langer stofvrij houdt
Een hele simpele, maar effectieve manier om stof tegen te gaan
Het állervervelendste moment: je hebt je hele huis schoongemaakt en na twee dagen is er alweer een dikke laag stof te vinden op je meubels. Frustrerend! Maar wist je dat je dit heel erg gemakkelijk kunt tegengaan met een beetje wasverzachter? Misschien een rare combinatie, maar het is dé gouden oplossing.
Het is eigenlijk heel erg simpel. Je doet wat water in een kommetje, voegt er een klein beetje wasverzachter bij en voilà! Dompel een schoonmaakdoekje in het kommetje en ga ermee langs al je meubels. Het is niet alleen een goede hack om stof wat langer weg te houden van je meubels, het ruikt ook nog eens heerlijk. Win-win dus!
Stof afstoten
Nu snappen we dat je denkt dat dit helemaal niet gaat werken. Het heeft echter wel degelijk zin om je meubels af te nemen met een klein beetje wasverzachter. Wasverzachter stoot namelijk stof af. Het helpt je dus op een hele effectieve manier om al je meubels lekker stofvrij te houden!
Een truc uit oma’s tijd die goud waard is! Moeilijk te geloven tot je het zelf ziet!
Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: een verstopte afvoer die leidt tot een tripje naar de winkel op zoek naar een ontstopper. De schappen staan vol producten die beweren het probleem op te lossen, vaak gevuld met agressieve chemische stoffen die je leidingen eerder beschadigen dan helpen. Bestaat er dan geen veilig en efficiënt alternatief? Zeker, als we de wijsheid van onze grootmoeders moeten geloven.
Begin met het gieten van kokend water in de verstopte afvoer om loszittend vuil weg te spoelen. Meng vervolgens een half kopje bakpoeder met dezelfde hoeveelheid zout en roer goed door. Strooi dit droge mengsel voorzichtig in de afvoer. Voeg daarna een kopje azijn toe en sluit de opening onmiddellijk af met een stop of een doek. Deze combinatie creëert een chemische reactie die schuimt en bubbelt, wat mogelijk helpt om de verstopping los te maken.
Wacht vervolgens een halfuur en spoel daarna de afvoer door met voldoende heet water. Het resultaat? Een vrij stromende afvoer, zonder gebruik van schadelijke chemicaliën. De kracht van dit natuurlijke mengsel zit in de chemische reactie die optreedt, waardoor opgehoopt vet en vuil wordt opgelost en de verstopping effectief wordt aangepakt.
Zout onder je bed? Dit simpele trucje lost een veelvoorkomend probleem in huis op!
Het lijkt misschien raar, maar een simpel bakje zout onder je bed kan verrassende voordelen met zich meebrengen voor je gezondheid en je huis. Steeds meer mensen proberen deze simpele tip uit voor een veelvoorkomend probleem
Er wordt gezegd dat het een effectieve manier is om vochtproblemen aan te pakken. In huis kunnen vochtige ruimtes zorgen voor condens aan ramen, schimmel en nare geurtjes. Een bakje zout kan deze kwesties aanpakken door het vocht uit de lucht te halen. Vooral in vochtige kelders of slecht geventileerde kamers kan dit een uitkomst zijn.
Ook fungeert deze zoute oplossing als een natuurlijke luchtverfrisser. Zout kan geuren uit de lucht halen en ongewenste luchtjes elimineren. Dit is vooral handig in keukens, badkamers of ruimtes waar huisdieren veel tijd doorbrengen.
Verder kan de luchtkwaliteit ook verbeteren door deze absorberende eigenschappen. Naast vocht en geuren kan zout ook kleine deeltjes zoals stof, pollen en allergenen uit de lucht halen. Dit is ideaal voor mensen met ademhalingsproblemen of allergieën.
Zout onder je bed leggen wordt vaak geassocieerd met een betere nachtrust en ontspanning. Het zorgt voor een kalme omgeving en neutraliseert negatieve energie, wat bevorderlijk is voor je nachtrust.
Als je iets wil ontdooien in de koelkast, is het belangrijk om goed in te schatten hoeveel tijd het nodig zal hebben. Stel je wil een halve kilo gehakt ontdooien, dan kan je erop rekenen dat dit zeker een dag nodig zal hebben. Hou er ook rekening mee dat 4 graden Celsius de beste temperatuur is om iets te ontdooien én dat een koelkast niet altijd op alle plekken even koud is. Nadat het product ontdooid is, kun je het een of twee dagen in de koelkast bewaren voordat je het bereidt. Een stuk rood vlees kun je een paar dagen langer bewaren.
In ijswater
De veiligste manier om vlees te ontdooien is in ijswater. Daarnaast is het ook nog eenssnellerdan de koelkastmethode, het heeft alleen een beetje meer aandacht nodig.
Dompel het stuk vlees in een luchtdichte verpakking, zoals bijvoorbeeld een diepvrieszakje, in een kom met koud (ijs)water en zet het in de koelkast. Let er goed op dat de verpakking niet lekt omdat er dan bacteriën bij het vlees kunnen komen en kiesnóóit voor warm water. Houd de temperatuur van het water in de gaten en vervang of voeg nieuw ijs toe zodra de temperatuur begint te stijgen. Ook bij deze methode hangt de ontdooitijd af van hoe groot het bevroren product is, maar vaak is het vlees al in een paar uur ontdooid.
Let op!Het is dus nooit een goed idee om een ontdooid stuk vlees op kamertemperatuur te laten liggen. Deze temperaturen zijn voor bacteriën ideaal om te groeien. Ontdooi daarom ook nooit een stuk vlees met warme temperaturen!
De herfst is nog maar nauwelijks begonnen of de virussen vliegen je om de oren. Als je geen corona hebt, word je wel geplaagd door het rhino- of RS-virus. En nee, daar kun je weinig tegen doen. Wel hebben we nog wat interessante wetenswaardigheden voor je over verkoudheid.
Twee dagen De incubatietijd van een verkoudheid is twee dagen. Zo kun je misschien achterhalen waar je het hebt opgelopen.
Kou Van kou word je niet verkouden. Dat we toch vooral kou vatten in de winter is voornamelijk omdat we met zijn allen veel meer binnen zitten en het virus zich dan makkelijker verspreidt.
200 virussen Er zijn maar liefst 200 typen virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. Daarom is er ook geen vaccin tegen.
Besmettelijkheid Zodra iemand begint te snotteren of kuchen is hij besmettelijk. Na een paar dagen neemt de besmettelijkheid af.
Zink Zink is het enige supplementwaarvan min of meer bewezen isdat het een klein beetje helpt om de duur van een verkoudheid te verkorten.
Snuiten Je hebt vroeger misschien geleerd dat je neus ophalen vies is en dat je beter je neus kunt snuiten, maar dat is dus niet zo. Door je neus op te halen, zuig je slijm weg uit je bijholten.
Twee weken Wie verkouden is hoest langer dan je denkt, namelijk gemiddeld 18 dagen.
Veel last van stof tussen de verwarmingsradiator? Met deze eenvoudige truc ben je er in no-time vanaf!
We niet altijd de nazomer die we willen. Af en toe kunnen we nog wel warme dagen hebben, maar tussendoor moet de verwarming soms alsnog aan. Met name de avonden kunnen alweer koud zijn. Zet jij de verwarming aan, maar heb je het idee dat-ie niet optimaal functioneert? Wellicht is de radiator gewoon stoffig.
Radiator schoonmaken Het schoonmaken van die radiator is een stuk makkelijker dan je denkt en je hoeft er nauwelijks moeite voor te doen… Heb je een oude panty? Haal die er snel bij! Met een oude panty klaar je dat klusje namelijk binnen no time!
Zo pak je het aan:
Laat de oude panty zakken tussen je verwarming. Pak het aan de onder en bovenkant aan en raggen maar. Doordat je heen en weer gaat met de panty, wordt de panty statisch. Het statische zorgt ervoor dat al het stof eraan vast gaat plakken. Opgelost is al je stof in de verwarming! Simpel toch?