Ik ben Schoenmaekers Jos, en gebruik soms ook wel de schuilnaam josjeanne.
Ik ben een man en woon in Beerse (België) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 16/11/1938 en ben nu dus 86 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Biljart - tennis - voetbal - godsdienst.
Ik ben 14 jaar lang diaken geweest in de St.Lambertus parochie te Beerse.
Ik tracht met vallen en opstaan een diepere dimensie te geven aan mijn leven. Voor mij is dat de weg die Jezus van Nazareth ons met woord en daad heeft voorgeleefd.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Zoeker naar de zin van ons leven.
05-07-2007
Power Point Presentaties
Door op de zes eerste rechterfoto's te tikken met de linkermuistoets komt u op de File Sharing Service. Hier kan de presentatie geopend worden door op Download te drukken :
Eerste Foto : Ontstaan van de wereld I Tweede Foto : Ontstaan van de wereld II Derde Foto : Ontstaan van de wereld III Vierde Foto : Alles is door Hem gemaakt Vijfde Foto : Kunnen we God ervaren in ons leven? Zesde Foto : Doelgericht leven
Door met de linkermuistoets op de tweede fotp links te drukken open je een power presentatie over mijn afscheidsviering. Tik op Download en vervolgens op openen...
Hoe ouder je wordt, hoe vlugger de tijd vooruitgaat! Veertien jaar geleden werd ik door onze bisschop in deze kerk tot diaken gewijd. De bisschop heeft me toen gevraagd waarom ik de taak als diaken op mij wilde nemen. Ik heb geantwoord met de woorden van een eeuwenoude psalm: "De Heer God heeft mij verlokt en ik liet mij verlokken. Er laait een vuur op in mijn hart en ik kan het niet meer blussen". Vanuit dit onuitblusbaar vuur ben ik bereid de taak van diaken op mij te nemen!
En dit vuur, lieve broeders en zusters, laait nog steeds op in mijn hart. Wellicht anders dan in het begin, maar nog steeds met dezelfde liefde als vroeger. Na 14 jaar ben ik bezadigder en milder geworden door de vreugde maar ook door de pijn die ik in al die jaren heb ervaren. Milder voor de mensen om mij heen, vooral de gekwetsten, zieken, alleenstaanden... De meeste vreugde heb ik trouwens beleefd tijdens mijn vele huisbezoeken en ook aan het wekelijks bezoek in de ziekenhuizen. Gewoon maar even bij hen aanwezig te kunnen zijn en naar hun verhaal te luisteren, verschafte me een bron van geluk ook al kon ik hen lichamenlijk niet genezen. Soms heb ik samen met hen gelachen en soms samen met hen geweend. Ook de vele doopselvieringen waren voor mij intensieve, maar vooral heel vreugdevolle momenten. Het mee voorgaan in de zondagse eucharistievieringen en op de Hoogdagen, in uitvaart, huwelijk, eerste communie, vormsel, onze jaarlijkse fietsbedevaart naar Scherpenheuvel en ook de vele homilieën die ik mocht uitspreken, waren eveneens hoogtepunten in mijn diaken zijn. Maar zonder de steun van de vele catechisten, gebedsvoorgangers, lectoren, misdienaars, zangkoren, communiedragers, kerkversierders, kerkkuisers, zusters, hadden deze vieringen niet zo vlot en feestelijk kunnen verlopen.
Mensen vroegen me wel eens: Jos hoe kun je dit blijven volhouden? Ik dank dit aan de vele mensen die mij de kracht en de steun hebben gegeven om door te gaan en het niet op te geven: eerst en vooral mijn lieve echtgenote, zonder haar goedkeuring was ik er nooit aan begonnen; mijn kinderen die mij steeds hebben gewaardeerd voor het werk dat ik deed, ook al konden zij dit vaak niet goed verstaan; de priesters die mij de mogelijkheid hebben gegeven om mijn diakenambt gestalte te geven; de goede samenwerking met PT, Kerkraad, Parochieraad, secretariaat; en dan natuurlijk de vele mensen die me hebben bemoedigd door een goed woordje en een vriendelijke groet! Ook mijn vroegere werkgever, Glacio, mag niet ontbreken en ook niet de vrienden van het Zwart Goor. Uitdrukkelijk wens ik hier echter te vermelden de mensen van VZW De Schakel, beter gekend als de Watertoren, waar ik zoveel liefde en waardering heb mogen ontvangen. En tenslotte kan en wil ik mijn familie, vrienden, buren en biljartvrienden niet vergeten: zij verschaften mij uren van ontspanning en spelgenot!
Door deze vele contacten is ook het beeld dat ik van God had gemaakt, bijgestuurd en bijgeslepen. De almachtige God is meer en meer een barmhartige Vader geworden, een God die ons onvoorwaardelijk LIEF heeft. Een God die met mij meetrekt, een metgezel op mijn levensweg. En het beeld van God werd mij meer en meer duidelijk door Jezus van Nazareth. Door het lezen van de Bijbel en vele andere boeken, werd ik mij bewust dat Jezus door heel zijn leven, woorden en daden, getuigenis heeft gegeven van God. En ook dat we die God niet in beelden kunnen vangen, Hij is de gans Andere en toch ook de gans Nabije. Nooit zullen we kunnen zeggen dat we alles van God weten, het leven blijft een zoeken en tasten naar de diepste zin van ons bestaan. Maar ook de momenten van twijfel en ongeloof bleken achteraf een zegen te zijn!
Natuurlijk heb ik tijdens die 14 jaar ook kritiek en onbegrip moeten incasseren. Maar vandaag verkeer ik in goed gezelschap want ook Jezus werd niet aanvaard in zijn eigen vaderstad. Wat dat betreft ben ik beter af dan Jezus, want ik heb in de parochie veel meer steun dan tegenwerking ontvangen.
Tijdens de uitoefening van mijn diakenambt ben ik er al heel spoedig achter gekomen dat geloven in de God van Jezus betekent: delen, liefhebben, vergeven, aandacht hebben voor de kleinen. Of zoals Paulus het verwoord: als ik de liefde niet heb ben ik niets! Alles verdraagt zij, alles gelooft zij, alles hoopt zij, alles duldt zij! De liefde vergaat nooit!
Paulus kan dit wel schrijven maar de liefde in de praktijk brengen, dat is wat anders...Soms ben ik wel afgunstig, laat ik me wel kwaad maken en reken ik het kwade wel aan. Kortom dan zoek ik mezelf en de schone schijn. En dan wordt het tijd mij af te vragen : met welke ogen, met welke aandacht ik naar de ander kijk? Heel dikwijls moet ik dan vaststellen dat ik veel te vlug een waardeoordeel over de ander vorm. Dat ik veel te vlug een etiket op de ander plak, zonder haar of hem goed te kennen. Toch heb ik steeds oprecht getracht 'er te zijn voor de anderen, voor de zwakken': armen, zieken, alleenstaanden serieus te nemen, ze naaste te laten zijn. Hen niet met medelijden uit de weg te gaan maar met de ogen van mijn hart naar hen te kijken en te luisteren naar hun levensverhaal. Hen zelf te laten zeggen hoe het met hen gaat. Dit was voor mij het appél om, met de hulp van vele anderen, een Welzijnsschakel op te richten in onze parochie.
Tot slot zou ik aan ieder willen zeggen : Heb lief en leed!
De burgemeester overhandigde mij een klein beeldje : "De Kleidabber Beerse staat immers bekend voor de vele steenfabrieken langs de vaart. Vroeger moesten de arbeiders heel hard werken om de klei uit de grond te halen. Een groot beeld van "De Kleidabber" staat voor de ingang van onze mooi gerestaureerde St.Lambertuskerk.
Michiel (9 jaar) : Awel paps, nu gaan wij nog eens alle gezelschapspelletjes uit de kast halen en gaan we ons daar nog eens goed mee amuseren. Dat vind ik altijd heel leuk! En ik zal niet vals spelen...denk ik!
Mathias (13 jaar) : Oké paps! Wat dacht je van een kook- en bakcursus? Wij samen in de keuken experimenteren en ons goed amuseren! Dat lijkt me wel wat! En ik weet dat jij dat ook heel tof zou vinden! En wat we maken kunnen we met de hele familie opeten. Hopelijk blijft dat niet bij één keer!
Lorenz (14 jaar) : Biljarten paps! De laatste tijd is het geen vette meer hé! Vroeger kreeg ik les van je, maar ik denk dat de rollen ondertussen zijn omgekeerd! We zullen er samen eens invliegen en je biljartvrienden een poepje laten ruiken!
Chloë (16 jaar) Hey paps, je hebt altijd gezegd dat je nog eens een wedstrijdje tennis zou willen spelen! Awel, bij deze daag ik je uit. We zullen samen wat balletjes gaan slaan. Dat lijkt me heel leuk! Alleen zie ik er wel wat tegen op om al die ballen buiten het veld te moeten gaan zoeken. Maar weet je...dat doen we dan gewoon met zijn twee hé!?
Op zondag 28 januari werd mijn afscheid plechtig gevierd in de kerk en daarna met een receptie, aangeboden door het gemeentebestuur, in de parochiezaal Lambeer.
Volgens de wetenschap is de wereld ontstaan door de explosie van het oeratoom (Big Bang). Door de Big Bang ontstond er tijd en ruimte. De vele sterrenstelsels zijn daar het bewijs van. Complex leven ontstaat uit simpele levensvormen: leven uit niet-leven planeten, zoals de aarde, uit sterrenstof.
De bijbel vertelt ons een ander Scheppingsverhaal!
Aan de hand van een zelfgemaakte presentatie ga ik trachten jullie mee te nemen op mijn zoektocht naar de ZIN of onzin van ons leven. Graag jullie commentaar a.u.b.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!