Preikestolen 600 m recht naar beneden (zonder afsluiting)
.
.
Hansbeekse schietspoelen (appelflappen)
In 1872 kwamen Numitor De Meyer (afkomstig van Aalter), bakker van beroep, en Leonie Van der Ghinst zich te Hansbeke vestigen. Zij openden er een bakkerij, kruidenierswinkel en herberg. Ter gelegenheid van de kermis bakte Numitor taarten die hij de naam schietspoelen gaf. In 1872 verkocht hij er tussen de 500 en 800, in 1888 verkocht hij er ongeveer 10.000. Bakker De Meyer stopte in 1925 met de bakkersstiel.
Het was een groot werk om dergelijke hoeveelheden schietspoelen te bereiden. Men begon eraan de maandag voor de kermis, vier tot vijf man begonnen de appels te kuisen, ze werden niet geschild, enkel het klokhuis werd verwijderd. De appels werden dan in kuipen gelegd en met de spade in stukken gesneden, in dezelfde kuipen werd dan het appelmoes gemaakt. De donderdag vanaf 5.00 uur 's morgens begonnen 8 personen aan de eigenlijke taartenbak. Het deeg werd uitgerold, er werden rondjes gesneden en in de vorm gelegd. Elke oven schietspoelen bevatte 350 stuks. Eens gebakken werden ze in de grote plaats op lange rijen gelegd om ze te laten uitdampen.
Op de kermis zelf bestelden zes personen de hele dag door. De Hansbeekse schietspoelen hadden zo een grote bekendheid dat iedereen er wilde hebben. Ze kwamen zelfs van o.a. Brussel, Gent, Tielt en Aalter om schietspoelen.
Schietspoelenkermis is de laatste zondag van juni, dan is er een schietspoelenworp vanuit de kerktoren.
Jukebox-kaartjes van de Hell Fire-plaat uit '69.
't Is den besten !
Zoeken met Google
Op 9 april 2012 werd mijn blog 7 jaar !!!
.
De Leie in Drongen
.
4 dagen gefietst in "de Limburg"
.
De Werf 2006 VTM
.
Onze eerste kleinzoon is geboren op 27 juli 2006 en luistert naar de naam LUCA.
.
Paul McCartney werd 68 jaar op 18 juni 2010
.
.
Op 28.11.06 is onze tweede kleinzoon JOLAN geboren !!!
Ons 4de kleinkind is geboren op 6 april 2011 en noemtNENA
.
.
.
.
.
.
.
.
.
SVEN NIJS
Wereldkampioen 2013
Hij heeft het hun nog eens getoond.
.
Op 7 februari 2013 is ons vijfde kleinkind geboren.
ALINE
De Levensgenieter
06-09-2007
Verlichte boerderijentocht
Op 31 aug. en 1 sept. 2007 was er terug de verlichte boerderijentocht in Hansbeke en Bellem.
Dit evenement gaat om de 2 jaar door en kan telkens rekenen op een grote belangstelling. Het parcours van 25 km wordt met de fiets afgelegd en heeft 5 stopplaatsen.
In de voormiddag hebben we een bezoek gebracht aan de St. Hermeskerk in Ronse met de befaamde crypte.
Door tijdsgebrek hebben we niet meer naar het nabijgelegen Textielmuseum en museum voor Folklore kunnen gaan en zijn we doorgereden naar Oudenaarde waar we het Centrum Ronde van Vlaanderen bezocht hebben.
Na het bezoek aan het belevingscentrum waar alles in het teken van de Ronde van Vlaanderen staat, hebben we een bezoek gebracht aan het prachtige stadhuis van Oudenaarde met zijn zilvercollectie en Oudenaardse wandtapijten.
Dit is een route die start aan de IJzertoren in Diksmuide, vanaf daar volg je de knooppunten 49 - 48 - 3 - 38 - 35 - 22 - 7 - 67 - 8 - 9 - 10 - 23 - 36 - 39 - 5 - 2 - 74 - 49.
Je fietst op de oude spoorwegbedding richting Nieuwpoort. De terugweg loopt gedeeltelijk langs de IJzer. Goed berijdbare paden die voor het grootste deel verkeersvrij zijn.
De culturele vereniging Oud-Hansbeke heeft als doelstelling, het opsporen, verzamelen, kopiëren en archiveren van beeldmateriaal over het oude Hansbeke. Met dit beeldmateriaal wordt jaarlijks een thematische tentoonstelling ingericht.
De tentoonstelling op de kermis (23 en 24 juni 2007) " Huizen en straten, vroeger en nu" was een groot succes. Volgend jaar gaat de tentoonstelling over de "Hansbeekse dorpsscholen".
Indien je over dit onderwerp iets interessants in je bezit hebt of oude foto's, mail gerust naar het adres van de vereniging Oud-Hansbeke:
Het was al een paar jaar geleden dat ik nog eens iets geschilderd had en nu ik meer tijd heb ben ik opnieuw gestart. Eerst ben ik begonnen met een klein formaat (19 x 27 ) , want het is terug even wennen.
Dit beeld heb ik gezien op het strand in Normandië toen we er enkele dagen verbleven.
Ik denk dat ik de smaak terug te pakken heb want in gedachten ben ik al bezig met het volgend ontwerp.
Een bewegwijzerde route brengt ons langs de mooiste plekjes van de 6 Nevelse gemeenten.
Van het centrum van Nevele via het landelijke Poesele naar het beschermde centrum van Hansbeke. Langs het kastelendorp Merendree en het aardbeiendorp Landegem gaat het via Sint-Martens-Leerne naar Vosselare.
Bezienswaardigheden:
- woonhuis van Cyriel Buysse in Neveledorp - streekmuseum "Rietgaverstede" in Nevele - de blauw-wit geschilderde hoeven en woningen in Hansbeke die verwijzen naar de graaf en kasteelheer Bousies-Borluut - Café "De Reisduif" in Hansbeke - 5 kastelen in Merendree
Oorspronkelijk stond de schandpaal vlak bij het, in 1766 - '67 gesloopte, kasteel op het pleintje voor het wethuis, destijds de herberg "Hove".
Op maandag 18 juli 1715 "ontrant de middagh" werd de strafpaal geplant op de hoek van het kerkhof. Het betreft de noordelijke hoek van de huidige kerkwegel met de dorpstraat, aan de oude herberg "Het huis van Vinderhoute", tegenover het kerkmuurtje.
De schandpaal is bewaard gebleven en stond lange tijd in het park van het grafelijk domein.
Deze schandpaal is een massieve achtzijdige zuil in grijsblauwe geciseleerde arduinsteen, voorzien van een ietwat verbrede steunvoet, het bovenste paalgedeelte heeft een hoogte van ruim 2 meter, het totaal gewicht van de paal bedraagt circa 450 kg. De strafpaal draagt geen inscripties noch enig spoor van een wapenschild of een jaartal. Op een kantvlak, ongeveer op schouderhoogte, bevinden zich boven elkaar twee kleine cilindrische holten, in de onderste holte is nog één van de smeedijzeren uitsteeksels overgebleven waarmee vermoedelijk de kettingen van de halsband onwrikbaar aan de paal werden vastgehecht. In het midden van het achthoekige bovenvlak is er een ondiepe cilindrische uitholling, wellicht werd hierin het schandbord bovenop de paal vastgezet.
De schandpaal is nog in vrij goede staat, hoewel hij enkele scheurtjes en afschilfering vertoont. Er is ook een barst in het onderste paalgedeelte.
Op verzoek van de heemkundige kring "Het Land van Nevele" is de schandpaal verplaatst en staat hij nu op het kerkplein.
Tegenover de kerk stond van oudsher een dorpsherberg die in de loop der eeuwen verschillende uithangborden uitstak.
Ze werd reeds in 1648 als herberg vermeld.
In 1753 stond ze bekend als "Den Enghel".
De kartouche in hardsteen met ingebeiteld jaartal 1765 (die niet authentiek is en slechts veel later in de dakkapel werd ingemetseld) verwijst blijkbaar naar het (vermoedelijke) bouwjaar van de 18e eeuwse woning waarin de schepenbank nog zetelde.
In 1779 droeg de herberg als uithangbord "De Croone".
Het huidige huis met twee bouwlagen en vijf traveeën werd in de 19e eeuw opgetrokken met behoud van een 18e -eeuwse kern zoals op de noordelijke zijgevel kan opgemerkt worden. Na 1905 werd de middenste travee verhoogd met een brede dakkapel onder een laaghellend puntgeveltje.
Vermoedelijk werden toen ook de arduinen wandplaten respectievelijk met de gebeitelde opschriften "Maison Communale" en "Gemeentehuis" boven de getoogde vensters van de eerste bouwlaag aangebracht. Ze werden pas in 1987 afgekapt.
Dit monument in onze straat werd ingehuldigd op 1 juli 2001.
Onder grote belangstelling werd een mooi programma afgewerkt met toespraken en een interessante rondgang. Allemaal gerealiseerd door "Vlakaf". ( Hansbeekse dorpskrant )
Opstelling van molenstenen van "Verplaetses" lijnzaadmolen, gesitueerd op perceel "Molenstraat 14". Opgericht door Bernard Van Der Plaetse in 1836 als windmolen.
Vanaf 1860 aangedreven door een stoommachine. In gebruik tot 1940 en in de loop van de jaren '50 afgebroken.
Dit kasteel werd rond 1790 opgericht en is eigendom van Boudewijn de Bousies-Borluut. In 1985 werd het na een felle brand heropgebouwd met één verdieping minder.
De herberg thove dateert mogelijks uit de 15de eeuw. In 1575 vermeld als "herberghe genaempt thoeve ende de brauwerye daerneffens".
In 1683 een herberg, ghenaempt thove, staende recht over 't casteel van Hansbeke. Voor de herberg stond de schandpaal van de heerlijkheid van Hansbeke. In de herberg zetelde de vierschaar en de schepenbank.
In XVIII "hofstede ende wethuijs van Hansbeke", vanaf 1782 huis van de baljuw, thans restaurant " 't Oud Gemeentehuis".
Een achtkantige arduinen schand- of gerechtspaal stond voor het oude wethuis en bevindt zich thans op het plein voor de kerk.
Mooi zicht van de wevershuisjes rond de kerk. Reeds op kadastrale plan van De Vijlder uit 1813. Dit tafereeltje is al verscheidene malen op doek gezet door menig kunstenaar.
Herinneringen aan onze disco Magic Flash 1970 - '73
Café De Reisduif '88
door Hansbekenaar Johan Verminnen
Rond de leuvense stoof onder roodgebakken pannen is gezelligheid een woord dat zacht aan je tong blijft plakken niet uit glazen, maar uit flessen kan je daar je dorst gaan lessen bij Leon en bij zijn ma Cyriel Buysse achterna
(refr.) Café de Reisduif Café de Reisduif Bij Leon en bij zijn ma Cyriel Buysse achterna
Op de leuvense stoof sudderen zwartverbrande pannen voor wie honger heeft geen nood en wie kou heeft komt zich warmen in dit dorp van God vergeten hebben notabelen gezeten bij Leon en bij zijn ma Cyriel Buysse achterna
(refr.) 2x
Rond de leuvense stoof scenes uit het gezin Van Paemel knus als in een rovershol schuif ik de voeten onder tafel laat het leven buiten rollen hier is de druppel altijd voller bij Leon en bij zijn ma Cyriel Buysse achterna
een glaasje op het goede nieuws....
Ons Nathalie is in verwachting !!! 't Zal voor einde juli zijn.