De Dendermondse Straatlopers zijn een groep enthousiastelingen uit Dendermonde die in 2020 voor de tweede keer deelnemen aan de Roparun, de langste estafetteloop ter wereld die vertrekt in Parijs en eindigt in Rotterdam (520km!). Een geweldige uitdaging met een even geweldig doel: ondersteunende zorg voor mensen met kanker.
In 1952 kwam een totaal nieuw Ros Beiaard tot stand in ietwat zonderlinge omstandigheden. Wel had het iets te zien met de historische Ommegang van het Ros Beiaard in Dendermonde op 8 juni 1952. In Grembergen had men heel wat verwachtingen gesteld op de verkoop van pistolets met ham en kaas aan de bezoekers van de Ommegang in Dendermonde. Maar de verkoop van pistolets was een echte ontgoocheling. De koeken bleven onverkocht liggen. Ter gelegenheid van de dinsdagkermis in 1952 werd deze ontgoocheling humoristisch herdacht in de wijk De Molen door een parodie met het Ros Beiaard. De bewoners van de buurt De Molen, Denstraat hadden voor de kermisviering een nieuw Ros Beiaard tot stand gebracht, gemaakt van hout en papier. Het ros werd bereden door vier houten poppen. Het paard was versierd met het heraldische wapen van de pistolets. Niet enkel het Ros Beiaard werd nagemaakt, ook een stapel namaakpistolets ontbrak niet op de kermis van 15 augustus 1952. Als apotheose van de kermisommegang liet men het Beiaard Veulen de uitgeworpen koeken vertrappelen, als herinnering aan de vele pistolets die men in juni had moeten weggooien na de Ommegang te Dendermonde. Op die manier heeft men de mislukte verkoop op een volkse en humoristische manier afgereageerd. Begin 1953 werd het Beiaard Veulen verkocht tegen tweeduizend frank aan een Gentse studentengilde. Daar kwam het aan zijn einde.
Rond de onderzijde van het Ros Beiaard hangt een meterslang kleed, aan de rechterzijde versierd met de schilden van de ambachten van de smeden, de schrijnwerkers, de scheepsbouwers en de metsers. Aan de linkerzijde hangen de wapenschilden van de vissers, bakkers, wevers en schippers.
(Met dank aan de Dienst voor Toerisme Dendermonde)
De Brusselsestraat, lmang geleden. We hebben een sterk vermoeden dat de foto de brievenbus toont ter hoogte van de kerk van Sint-Egidius intra-muros, die enkele jaren geleden werd gerestaureerd.