Foto 1: den Hof van MIE KOTJE (deze lag aan de overzijde van de Hofkes van Saeys): rechts was een gelijkaardige rij huisjes, achteraan (achter de wasdraad met de lakens, 'èirem mô prauper', de gemeenschappelijke toiletten (euskes), met daarboven enkele duivenkoten. Het gebouw achteraan is de vleeswarenfabriek van Robert Van Cauter in de Nijverheidsstraat. Hij bouwde op de verlaten plaats van het Hofke een uitbreiding.
Foto 2a en b (bron Rudy Van Den Abbeele): a) bovenste gedeelte: het brede huis met het rode pannendak, was vroeger een café/duivenlokaal van de Dendermondse brouwerij Bayard. Rechts van de witte poort (venster op de foto) was de toegang tot een smalle gang die leidde naar het Hof van Kotje (zie foto 1), dat achter de café gelegen was. b) de uitbreiding van de vleeswarenfabriek, samen met de vroegere café Bayard, hebben plaats gemaakt voor een grote kledingzaak. Het huis met de gele gevel, uiterst links op de foto's (2 a en b) was de oorspronkelijke tapijtenwinkel van Adolf Baetens.
Foto 3: de huidige toestand. Foto 4: toekomstig uitzicht na de heraanleg van de Oude Vest (terug naar de tekenplank, uitvoeringsdatum ongekend).
Op 23 juni 2023 werd in Dendermonde de 'Meiboom' gestoken op de toren van het Hof van Saeys (site vroegere Adijschool, Oude Vest). Dit zou een gebruik zijn dat al stand houdt sinds de middeleeuwen. Het zou symbool staan voor voorspoed en vruchtbaarheid voor de bewoners. Deze traditie zou zijn oorsprong vinden in het feit dat men hoopt dat het huis zo stabiel, groot en duurzaam mag worden als een boom. Het is ook het moment om de bouwvakkers te danken voor het geleverde werk. De bouwheer trakteert met ..... ?
Foto van de heer Georges de Vaucleroy, die jarenlang het 'huis Van Winckel' bewoonde (> Kerkstraat naast café De Katholieke Burgerskring - Belgica). de familie woonde er van 1937 tot ongeveer 1970.