Het is lang geleden, maar ik herinner mij nog zeer goed de woorden van onze pastoor in zijn preek ter gelegenheid van mijn eerste communie in Hemiksem tijdens de oorlogsjaren 40-45:"Ik hoop, dat jullie nu thuis allemaal een pistolet met bruine suiker krijgen!" Een pistolet was toen al een rijkdom, zelfs voor een gewoon brood moest men soms al uren in de vroege morgen aanschuiven, maar bruine suiker was er nog, en een pistolet met bruine suiker was toen een echte lekkernij. Pistolets zijn er nu nog in overvloed bij elke bakker, maar bruine suiker wordt krap, dank zij de vooruitziende blikken van de EU commisarissen. Ik raad de liefhebbers van bruine suiker nog snel een paar pakjes te kopen zolang ze er nog zijn, de vorraad word steeds krapper, zelfs dát wat er tijdens de oorlogsjaren nog verkrijgbaar was, wordt nu door de broekverslijters in de EU praatbarak onmogelijk gemaakt. Denk eraan bij de volgende verkiezingen!
Kartuizer.
Reageer...
Reacties op bericht (2)
04-10-2011
Fair-trade van Gin(a)
Ik denk dat deze beschouwing wel eens meer waarheden kan bevatten dat men ooit voor mogelijk hield.
Soyland green is niet letterlijk en in detail waarheid geworden, maar mutatis mutandis toch voor een groot deel realiteit.
Het allerbelangrijkste aspect is vanzelfsprekend dat we met zijn allen bedrogen worden.
Het tweede aspect in volgorde van belangrijkheid is niet het bedrog maar het motief: financieel uiteraard.
Het derde aspect doet de deur dicht. De verantwoording van het financieel motief is ook leugenachtig. Deze import is voedingsgewijze crimineel. De nepcontroles zijn onbestaande en de gevolgen vermoedelijk dramatisch.
04-10-2011 om 20:55
geschreven door lucky9
03-10-2011
fair-trade?
Gisteren hoorde ik van de Vettax, der Denen, vandaar las ik de entousiame een SPa-er daarover.
We moeten met z'n allen gezonder gaan leven, en de 'kankers' verbannen.
Op zich kan niemand daar wat tegen hebben, maar is Europa nu in de eerste plaats niet zelf schuldig aan deze ongezonde voedingen, door via allerlei achterpoortjes geïmporteerd geproduceerd voedsel uit niet E.U landen toe staan.
Bruine suiker, waarvan wij ooit de grootste leverancier waren gekoppelde aan de vele normen qua zuiverheid, gaan we nu geïmporteerd moeten kopen uit landen waardat ze de bieten bespuiten met pesticiden die in E.U verboden zijn.
Denk maar aan de komkommers afgelopen zomer, die uit Egypte kwamen.
Onze Noordzee garnalen, hier gevangen om in Marokko gepeld te worden, en terug.
Afgekeurde EU groenten-vlees die geëxporteerd worden om vervolgens bewerkt terug geimporteerd te worden.
Het absurde van de E.U is, dat inlandse producten dermate duur zijn, waardoor het gros van de bevolking aangewezen is op, waardoor zij ziek moeten eten.
Momenteel is er een piek aan kanker sterfte(bij relatief jonge mensen) , waarbij de 'dioxine crisis' vergeten en verzwegen wordt.
Wie dezer dagen een brik melk koopt kan dit meer dan 6 maanden bewaren, uit de koelkast, geen mens stelt zich daar vragen bij.
Bruine suiker, was vroeger en in oorlogstijden een veel gebruikt product, door het vochtgehalte kon men brood en gebak , er langer mee bewaren, ook de 'panharing' en de pettaetenkoek werden er mee bewaard, het zuur Duits brood werd ermee verzacht.
Bieten , kool, en pekes werden door bruine suiker tot confituren herschapen,
de boter pistolet gemaakt met 'smout'(varkensvet) kon niet zonder bruine suiker.
Ik ben geen oorlogkind, maar de zondagen bij ons 'moeke' (grootmoeder) waarbij rijstpap met bruine suiker, en een 'boterpistolet' steevast op het menu stonden ,hebben me laten proeven van een lekkernij waarvan de achtergrond lag in de 'eerlijke producten'.
Wanneer men een 'eerlijk product' uit handen geeft is dat geen eerlijk product meer,,dan worden het 'codes' waarbij het hoofdingrediënt, nog nauwelijks aanwezig is.
Zoals u weet is de Provence mijn tweede thuis, en de vraag naar bruine suiker is daar dermate enorm(al een aantal jaren), ..., .... dat ik het me nu pas realiseer !!