Inhoud blog
  • Groeten uit ostbelgistan 20 november 2017....
  • Groeten uit ostbelgistan 12 november 2017...
  • Groeten uit ostbelgistan 3 november 2017.....
  • Groeten uit Ostbelgistan 23 oktober 2017.....
  • Groeten uit ostbelgistan 14 oktober 2017....
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Antwerpen Rivierenhof
    Foto
    Foto

    Fotos Franske

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Gedachten over God en de wereld

    17-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Andries in vijftiger jaren...

    Vroeger heb ik op school geleerd, dat men nooit een brief of een bericht met ik begint, de ezel noemt zichzelf altijd eerst. Vandaag maak ik op deze regel een uitzondering.

    Ik ben altijd aangenaam verrast als lezers op mijn onprofessionele berichten reageren. Ik probeer dan op mijn beurt mijn dank daarvoor tot uitdrukking te brengen en dat doe ik vandaag voor een lieve vriendin uit het Antwerpse Sint Andrieskwartier. Het moet niet altijd politiek zijn, de wereld is al grijs genoeg.

    In de vijftiger jaren was ik chiroleider in Sint Andries, de parochie had toen een pastoor, de E.H.Bloqau, ik hoop dat ik de naam juist schrijf, en, voor de moderne mensen van nu amper te geloven, vijf onderpastoors. Enkele namen van deze onderpastoors heb ik onthouden, de E.H. Verschuren, die toen onze proost was, en de E.H. Vervoort, deze laatste was reeds tamelijk bejaard en sommige parochianen waren ervan overtuigd, dat hij zo goed als doof was. De pastoor verlangde van de onderpastoors, dat zij elke zaterdag van 14 tot 17 uur in de kerk voor hun biechtstoel zaten om de rouwmoedige zondaars te ontvangen. Sint Andries was in die tijd tamelijk rood getint en de eerwaarde heren waren dan ook meestal werkloos, behalve de oude heer Vervoort, die had altijd wel wat te doen, bij een dove biechtvader kon men zonder rood te worden zijn zonden biechten. Uit pure verveling liepen dan de overige onderpastoors maar een beetje in de kerk rond. Nu stond er vooraan in de kerk een offerblok met de vermelding: hier offert men broden voor Sint Antonius" wie het niet geloofd kan gaan kijken, de offerblok staat er nog steeds, maar nu wel achteraan in de kerk. Ik heb altijd al graag grapjes gemaakt, en zo had ik op deze offerblok een oud brood gelegd. Bij zijn zaterdag wandeling door de kerk, had één van de onderpastoors dat brood ontdekt en, hij had het in biechtstoel van de E.H. Verschuren gelegd, toen dan een rouwmoedige zondaar bij de heer Verschuren kwam biechten, zette de nietsvermoedende heer Verschuren zich tot zijn grote schrik op het brood. Het is geen grapje, de heer Verschuren heeft het op de leiderskring van de chiro zelf verteld, hij wist natuurlijk niet van wie dat brood kwam.
    Ik zei reeds dat Sint Andries in die tijd tamelijk rood getint was, dat was heel begrijpelijk, er was veel armoede en de enige politieke partij waarvan deze mensen wat te verwachten hadden, was de socialistische, toen waren er nog echte socialisten, niet te vergelijken met de kaviaarsocialisten van nu.

    Ik heb in die tijd op Sint Andries vele goede en fijne mensen leren kennen zoals Janneke van de frituur in de Aalmoezenierstraat, die als de centjes te krap waren voor stoofvlees bij de frieten, er met een moederlijk lachend gezicht toch een schepje stoofvlees bij deed. En zo waren er vele joviale moeders in Sint Andries, als jongknapenleider heb ik er bij huisbezoeken heel wat leren kennen, ik had in mijn afdeling veertig jongknapen (van zeven tot negen jaar) voor mij waren zij als mijn kleine broertjes en voor hen was ik de grote broer en elke zondag van 14 tot 18 uur waren wij samen, als we dan soms door het rode Sint Andrieskwartier naar de kleine tunnel gingen op weg naar de linkeroever, veertig jonge knapen in chirouniform en hun leider, begroette de rode vaders en moeders mij respectvol. ik  betrachtte het ook als mijn plicht  de ouders van deze jongens te leren kennen. Meestal traf ik alleen maar de moeders aan, de vaders waren doorgaans niet thuis. Ze lazen dan wel de volksgazet van kop Van Einde, maar hun kinderen waren in de chiro. Het was een mooie tijd, maar toen hoorde Antwerpen nog de Antwerpenaren. Ik geloof, dat vele oudere mensen met weemoed aan die tijd terugdenken, onze pastoors en onderpastoors waren soms ook wel rare kwasten, maar zij preekten geen haat tegen andersgelovigen of ongelovigen. Over de bisschoppen uit die tijd wil ik mij hier niet uitlaten, die geloofden toen nog iedereen te moeten dreigen met eeuwige hellestraffen als zij niet voor de CVP zouden stemmen. De tjeven zijn tot nu toe niet veranderd.
    Klik tweemaal op de foto voor een extra vergroting van de Sint Andrieskerk. Deze foto heeft mijn broer Frans voor mij gemaakt, zij is zeer recent. Laten we hopen, dat dit nooit in moslimhanden komt.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (3)

    17-04-2010
    bezoek
    Op avondronde in bloggenland, ook hier binnengewandeld. Weer een interessant en aangenaam artikel. Inderdaad, het moet niet altijd politiek of actualiteit zijn. Daar maakt men zich toch maar kwaad in. Groeten, R.A.A. coollogocom2970123971aa.gif een selectieve kijk op de politiek en de actualiteit en tussendoor ook eens iets anders met momenteel meer dan 1100 artikels en berichten, coollogocom298195970cm.gif mijn reeks over grenspalen op de Belgisch-Nederlandse grens, van nr 1 tot Baarle; coollogocom298195970cm.gif vervolg van reeks over grenspalen, vanaf grenspaal nr 218 tot aan de Schelde. coollogocom298195970cm.gif vervolg van reeks over grenspalen, vanaf de Schelde (LO) tot aan de kust. coollogocom2970123971aa.gif met oudere artikels, naar hier afgevoerd,

    17-04-2010 om 23:47 geschreven door R.A.A.


    Hallo Kartuizer
    Lange tijd woonde ik in de Nationalestraat 47 (vlak tegenover GVA) Een tante van mij had in de Aalmoezenierstraat dicht tegen de Nationalestraat een behangerswinkel en mijn andere tante baatte een wasserij uit (de straatnaam ontglipt mij - zal de leeftijd zijn) Dit was echter toen Antwerpen nog Antwerpen was.

    17-04-2010 om 18:26 geschreven door pieter


    Dag Kartuizer
    Dank U. In de Aalmoezenierstraat (de St Jansstraat zoal mijn grootmoeder altijd zei, ik geloof dat de naam veranderd werd in 1920) daar was een wasserij bij Pol waar mijn moeder meer dan 20 jaar strijkster was, ken ik zeer goed. Uw analyse was juist vroeger noemden ze het St Andrieskwartier de rode burcht. Ook ik ben vrijzinnig opgevoed door mijn vader, Stedelijk onderwijs, turnkring de Hoop enz. maar ik ben opgevoed met respect voor ieder mens ongeacht zijn religieuze of politieke overtuiging. Mijn moeder ging elke zondag naar de kerk op de oever nooit was dat een enkel probleem voor mijn vader. Ik ging toendertijd elke woensdag middag naar St Andries kerk samen met de andere kinderen voor de voorbereiding van hun communie bij priester De Herdt, en ik thuis maar zagen, mag ik mijn communie doen maar, niet uit devotie maar dat lang wit kleed en die vool staken mijn ogen uit. De reactie van mijn vader : jij gaat daar niet zitten om de heiligenbeelden te tellen! Daar ik enig kind was en nogal bedorven was heb ik op dat punt toch nooit mijn zin gekregen. Toch ben ik op mijn 42ste door levensomstandigheden gelovig geworden. Dit heeft niets met het instituut kerk te maken maar met een voor mij persoonlijk voelen en weten. En nu mijn vader al jaren is overleden denk ik : pa je had gelijk U overgeven aan god heeft niets maar dan ook niets met uiterlijke schijn te maken maar alles met een diep innerlijk gevoel (het zou pretentieus zijn om bijna te spreken over een mytieke ervaring) Hier is het zo dat de overwegend socialistche inwoners al lange tijd overgestapt zijn naar het VB. En zoals U terecht opmerkt de kaviaarscocialisten die partij bevolken. Ook het trendy volk palmt deze wijk volledig in, de Nationalestraat is een mode wijk geworden en mijn Kloosterstraat een antiekstraat. Het gevolg : de huurprijzen swingen hier de pan uit en de oorspronkelijke bewoners kunnen de huurprijzen niet meer betalen (ik heb chance omdat ik al van mijn 7 jaar in het zelfde huurappartement woon) maar voor de andere mensen is het een ramp. Al goed dat er nog verschillende sociale woningen zijn dat er toch nog een beetje een mix is. Dit hebben wij te danken aan het socialistisch bestuur van links l.... rechts zakken vullen. Dag Kartuizer en een dikke knuffel.

    17-04-2010 om 13:13 geschreven door LIES




    Archief per jaar
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • -0001


    Welkom op mijn blog!
    Laatste commentaren
  • Beste Kartuizer (Jean)
        op Groeten uit ostbelgistan 20 november 2017....
  • Beste Kartuizer (Marnix)
        op Groeten uit ostbelgistan 20 november 2017....
  • Hallo Kartuizer (Jean)
        op Groeten uit ostbelgistan 12 november 2017...
  • hallo Kartuizer (johan1944)
        op Groeten uit ostbelgistan 12 november 2017...
  • De winter heeft zijn intocht gehouden, (Marnix)
        op Groeten uit ostbelgistan 12 november 2017...
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Foto

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be Angeltjes
  • seniorennet, be Poli
  • seniorennet. be Digitalia
  • seniorennet. be Uitkijktoren

  • Foto

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • R.A.A.´s Krantje

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    carla2008
    blog.seniorennet.be/carla20
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    andre1950
    blog.seniorennet.be/andre19
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Vlaamse culturele rijkdom
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Archief per jaar
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • -0001

    Zoeken in blog


    Zoeken met Google



    Blog als favoriet !

    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!