Sfeerbeelden van onze zeiltocht rond het Deense eiland Funen in juli 2006
Aan het werk met touw
Geen hobby maar een passie Met dit blog wil ik iedereen tonen dat je met een koordje aardig wat meer kunt doen dan pakjes toebinden.
Wie graag wat meer weet over mijn hobby mag mij altijd een mailtje sturen.
03-08-2005
Deurklinken
De schipper was zo gelukkig met zijn witte standaarden , dat hij mij vroeg de deurklinken van de toiletten ook van zulk koordenwerk te voorzien. Hoe dat eruit ziet kan je hiernaast bekijken.
Zelfs tijdens onze zeiltocht doorheen het Zweedse scherengebied aan de Zweedse westkust, kon ik het niet laten in de perioden dat wij tegen de kade lagen toch nog met mijn knoopjes bezig te zijn. Tot groot vermaak van de schipper, want zijn standaarden aan het opstaptrapje werden versierd met wit knoopwerk.
Voila, wij zijn weer thuis. Het was een prachtige reis doorheen de Zweedse scherenkust op dit mooie , oude schip dat je hiernaast afgebeeld ziet. Misschien droom jij ook wel eens van zo'n zeiltocht ? Hou je van de natuur , werken aan boord en niet al te veel comfort dan kan ik je zo'n trip best aanbevelen. Bezoek eens bij mijn gelinkte sites de website van dit schip. (Spijtig genoeg enkel in het Deens) Moest je echt geïnteresseerd zijn , dan mag je mij altijd e-mailen om meer uitleg of om je in contact te brengen met de schipper.
Mensen die een vraag stellen en graag een antwoord krijgen worden verzocht te e-mailen. Iemand gaf in een reactie een vraag maar ik heb geen e-mailadres gekregen dus kan ik niet terug reageren. Vanaf 9juli tot 24 juli ben ik wel zeilen. Mocht je ondertussen toch e-mailen dan krijg je zeker achteraf een antwoord.
Als je bijgaand knopenbord bekijkt en de zijkanten van mijn blog , dan kan je zo afleiden wat mijn tweede hobby is. Inderdaad zeilen. Aangezien de vakantieperiode is aangebroken ga ik er nu voor een maandje tussenuit om een zeiltocht te ondernemen in de Skandinavische wateren.Daarom zullen er in de julimaand geen nieuwe werkjes meer bij komen. Eens terug , maak ik mijn plannen voor een hobbyclub knopen kenbaar en beschik ik weer over een aantal leuke foto's om mijn blog op te frissen. Tot over een maand ! Prettig verlof aan iedereen !
Matten kan je maken in allerlei vormen en groten. Volgens de koordkwaliteit die je gebruikt , kan je ze voor verschillende doeleinden gebruiken. Hiernaast zie je weer een ander knopenbord, maar de matten die daarop staan kan je ook in kleinere vorm gebruiken als onderlegger voor glazen bijvoorbeeld.
Stel je voor : lekker warm weer zoals vandaag. Je ligt met een boot op het water, windstil. Leuke tijd om te zwemmen maar je hebt geen zwemtrap bij. Met een touw maak je jezelf een zwemtrap en je probleem is opgelost.
Op vraag van een Italiaanse bezoeker tijdens onze jaarlijkse bijeenkomst van knopenleggers, heb ik de Italiaanse vlag en de Belgische vlag verenigd in een knopenbord.
Sommige zeilers versieren hun kajuit met knopenborden. Een beetje origineler dan een gewoon knopenbord is bijgaand bord. Een geknoopt anker verwerkt in een muurdecoratie.
Een belrope is het handvat aan een scheepsklok , waarmee men de klepel kan bedienen. Hiernaast zie je een belrope , die ik gemaakt heb tijdens een zeiltocht op de Brita Leth. De Brita Leth is een tweemaster , die jaarlijks deelneemt aan de zeilrace rond het Deense eiland Funen.
Misschien verwacht je nu wel de foto van een dier, maar niets is minder waar . Sommige schepen leggen een leguaan om hun boeg te beschermen tegen stoten. Hiernaast zie je er een die ikzelf gemaakt heb.
Ook gebruiksvoorwerpen kunnen in touw gemaakt worden. Op bijgaande foto zie je een model van sleutelhanger. Vele van mijn vrienden gebruiken reeds zo'n model, omdat het zo veilig is. Laat je je sleutels vallen aan de voordeur, dan gaan zij toch niet het keldergat in, omdat de sleutelhanger te dik is. Handig toch ?
Hieronder zie je creaties van Demna Gvasalia , de jonge modeontwerper , die het durfde knopenwerkstukken te verwerken in zijn ontwerpen.
Nog meer ontwerpen van Demna Gvasalia !
Goed om weten :
Demna haalde de prijs van het "Flanders fashion Institute" voor 2006 met bovenstaande collectie en hij werd in een artikel van "Gazet van Antwerpen" de beste van zijn klas genoemd .
Enkele werkjes van collega's knopenleggers in het visserijmuseum van Cuxhaven
Hieronder vind je een overzicht van de knopenbijeenkomst in Carolinensiel.