Sfeerbeelden van onze zeiltocht rond het Deense eiland Funen in juli 2006
Aan het werk met touw
Geen hobby maar een passie Met dit blog wil ik iedereen tonen dat je met een koordje aardig wat meer kunt doen dan pakjes toebinden.
Wie graag wat meer weet over mijn hobby mag mij altijd een mailtje sturen.
08-09-2009
Voor wie van retro houdt !
Je houdt ervan of je houdt er niet van. Als knoopwerk was het een uitdaging om te maken. Als fotokader in huis staat het mij minder aan , maar gelukkig is iedere mens verschillend !
Op een schip worden zeer veel schootblokken (katrollen om de zeilen te bedienen) gebruikt. Die schootblokken zijn in hout en het gebeurt meermaals dan zo'n blok op het houten dek terecht komt. Om nu dat houten dek te beschermen worden onder die schootblokken matten geplaatst om de slag op te vangen. Hiernaast zie je zo'n mat onder een schootblok geplaatst.
Hiernaast zie je de mat van vorige foto afgewerkt. Deze mat is echt gemaakt zoals de meeste matten vroeger op schepen. De schipper had een aantal meter afgedankte touw vanop zijn zeilschip en vroeg om daarmee een voetmat te maken om aan dek te leggen op zijn schip. Als je goed kijkt zie je wel degelijk dat het touw is die reeds voor andere zaken gebruikt werd. Hergebruiken bestaat dus al veel langer dan dat de economische crisis doet vermoeden.
Als zomervakantie zijn wij weer eens een keertje gaan zeilen in Denemarken als deelnemer van de zeilrace rond Funen met verschillende klassieke oude zeilschepen. Wij hadden deze keer nog een knopenvriend bij. Onze schipper had op een schippersmeeting verteld dat hij knopenexperten aan boord had. De gevolgen zijn natuurlijk te raden ! Vanop verschillende schepen kwamen vragen om matten en fenders te maken. Wij hebben ons dus zeker niet verveeld op onze zeiltocht want eens de zeilen gehesen hadden wij onze handen vol met knopen. Een zeer leuke ervaring die ons veel Deense vrienden opleverde.
Gedurende de dertigste Rum Regatta in Flensburg had op het binnenplein van het scheepvaartmuseum een tentoonstelling van knopenwerk plaats. Uit ervaring weet ik dat sommige Duitsers Belgen nogal eens gemakkelijk verwarren met Nederlanders. Om hen een beetje te helpen had ik op mijn stand de hiernaast geplaatse affiche opgehangen.
Ik ben in het bezit gekomen van enkele Engelse patronen om matten te maken. Een heel speciaal resultaat zie je hiernaast ! Prachtig toch wat je met een touwtje allemaal kan !
Het was lang geleden dat ik nog eens een anker geknoopt heb. Dit is weer eens een ander model. Mijn vrouw koos de kleuren bij elkaar. Natuurlijk kan je ook met erg contrasterende kleuren werken , maar dat is kwestie van voorkeur !
Hiernaast weer een ander model naast het eerste. Zoals je ziet zijn hier weer allerlei creaties mogelijk. En dan kan je natuurlijk ook nog gaan experimenteren met andere touwsoorten en touwdiktes.
Een ander jaar, een nieuw soort werk. Hiernaast zie je een handvat voor een houten scheepskist. Voor wie er moest aan twijfelen , de vorm is volledig in touw gemaakt ! Er zijn dus geen hulpstukken (zoals ijzerdraad en dergelijke ) gebruikt om dit handvat in vorm te zetten. Dat dit werkje veel tijd vraagt kun je dus wel snappen , hoop ik.
Eens de Sint terug naar Spanje is , wordt het tijd om aan Kerstmis te denken. Hiernaast zie je onze zelfgemaakte kerstwensen voor dit jaar. Het bloemenwerk en het ontwerp voor de kaart is van mijn vrouw, voor het koordenwerk ben ik natuurlijk verantwoordelijk ! Aan iedere bezoeker dus onze beste wensen voor het eindejaar en vooral een gezond 2009 !
Sommige mensen vragen mij wel eens hoe lang ik aan een werkstuk bezig ben. Als het een "eenvoudig "bolleke betreft mag je rekenen op ongeveer vier uur. Maar het werkstuk hiernaast vraagt wel twintig uren werk en veertig meter touw. Soms wordt mij wel eens gevraagd :" Verkoop je zo iets ? " Wie kan rekenen beseft dus best dat handwerk onbetaalbaar is. Dan spreek ik nog maar alleen van werkuren. Tel daar nog de onkosten voor materiaal bij en dan is het helemaal niet te verkopen. Gelukkig ziet mijn vrouw graag knoopwerk !
Soms gebeurt het dat mijn werkjes niet in de juiste doos belanden maar dat mijn vrouw er beslag heeft opgelegd om ze aan haar handtas te hangen. Hiernaast zie je hoe zij haar handtas hiermede versiert .
Tijdens bijeenkomsten en tentoonstellingen valt het mij op dat de meeste mensen gek zijn op kleurtjes ! Persoonlijk hou ik het meest van werk in natuurkoord , maar om iedereen tevreden te stellen worden de volgende werkjes iets kleurrijker. Vandaag beginnen wij met een kleurrijk sleutelhangertje in de vorm van een fender.
Mijn vrouw wou van een oude vuilnisbak een plantenbak maken. Kan dat met touw , vroeg ze. Maar het moet wel buiten kunnen staan in de tuin. Dus bestelde ik touw voor fenders en ging aan het werk. Hoe dat zie je hiernaast . Leuk om weten : er zit 110 meters touw verwerkt in dit werkstuk !!
Tijdens de zomermaanden vraagt men mij soms wel eens naar handgemaakte belropes om de scheepsbellen van jachten te versieren. Hiernaast zie je drie verschillende modellen gemaakt in natuurkoord. Sommige mensen verkiezen kleurtjes , maar ikzelf zie nog het liefst van al iets natuurlijks !
Hieronder zie je creaties van Demna Gvasalia , de jonge modeontwerper , die het durfde knopenwerkstukken te verwerken in zijn ontwerpen.
Nog meer ontwerpen van Demna Gvasalia !
Goed om weten :
Demna haalde de prijs van het "Flanders fashion Institute" voor 2006 met bovenstaande collectie en hij werd in een artikel van "Gazet van Antwerpen" de beste van zijn klas genoemd .
Enkele werkjes van collega's knopenleggers in het visserijmuseum van Cuxhaven
Hieronder vind je een overzicht van de knopenbijeenkomst in Carolinensiel.