Sfeerbeelden van onze zeiltocht rond het Deense eiland Funen in juli 2006
Aan het werk met touw
Geen hobby maar een passie Met dit blog wil ik iedereen tonen dat je met een koordje aardig wat meer kunt doen dan pakjes toebinden.
Wie graag wat meer weet over mijn hobby mag mij altijd een mailtje sturen.
14-12-2005
Eindejaarswensen !
Aan iedere bezoeker van dit blog mijn oprechte wensen voor een Prettig Kerstfeest en vooral een Gezond 2006 !
Zelfs kerstmis staat bij ons thuis in het teken van knopenleggerij ! Vorig jaar kreeg mijn vrouw het illustere idee : waarom geen kerstboom met koorden-ballen ? Hiernaast zie je het resultaat ! Je houdt ervan of je houdt er niet van , maar origineel is het in ieder geval !
Het is al weer een tijdje geleden dat ik mijn blog heb bijgewerkt . Dat wil niet zeggen dat ik niets gemaakt heb , maar ja soms moet er in huis ook het één en ander gebeuren. Dan maak ik tussenin enkele kleinere sleutelhangers zoals je hiernaast ziet. Maar toch probeer ik er geen twee gelijke te maken. Er is altijd wel een klein verschil !
Vroeger nam ik wel eens deel aan een zeiltocht met één van de Antwerpse schooltjalken. Met dit knopenbord wil ik duidelijk maken dat die schepen zijn aangepast aan de hedendaagse tijd. Vroeger (in natuurkoord) gaat over in hedendaags (synthetische koord).
Iemand vroeg me of ik de houten deurknoppen van de jongenskamer niet kon bekleden met touw. Hiernaast zie je het resultaat. Met een touwtje kan immers heel veel !
Er was heel wat belangstelling op de bijeenkomst in Den Helder. Ikzelf hou er een prettig verlof aan over. Den Helder zelf is een aangename stad om in te vertoeven , met enkele zeer knap ingerichte musea. Op de bijeenkomst waren leden uit Duitsland, Engeland, Nederland, België en zelfs een lid uit Italië. Mogelijkheden genoeg dus om gedachten uit te wisselen en nieuwe ideeën op te doen.
Misschien is het je al opgevallen dat hiernaast staat : "Member of the international Guild of Knot Tyers". Wat is die "guild" eigenlijk ? Het is een wereldwijde vereniging van mensen die zich bezighouden met knoopwerk. In bijna alle landen van de wereld zijn er leden. Geregeld geeft deze vereniging een clubblad uit met besprekingen van werkjes en zelfs van nog nieuw uitgevonden knopen. Wij komen ook geregeld bijeen in verschillende landen en steden. Zo ontmoeten wij elkaar volgende week in Den Helder , dus zal mijn blog een tijdje stil liggen. Maar achteraf zijn er dan wel weer nieuwe ideeën om uit te werken. Dus nu eventjes : "tot na de bijeenkomst" !
Laatst vroeg mij iemand of ik zo'n belrope een beetje groter kon maken. Het mocht wel 50 cm groot zijn. Hiernaast zie je het resultaat. Mooi ? Misschien wel, maar ik hou toch van een iets fijner werk.
Dat kan allemaal. Deze voetmat ligt vooraan in de inkomhal. Iedereen moet er over als men ons huis betreedt. Maar die doet het ook al dertig jaar , hoor !
Ik heb al verteld dat je met koord heel veel kan. Wel hiernaast zie je weer zo'n praktische toepassing. Een voetmat. Je zal het niet geloven, maar die doet al dertig jaar dienst en ze is nog steeds niet versleten.
Sommige mensen houden van iets kleurrijk. Dat kan natuurlijk allemaal. Alleen is er één groot probleem. Niet alle kleuren zijn te koop. Zelf kleuren kan natuurlijk ook maar is erg omslachtig en zeer moeilijk In het buitenland vind je soms meer verschillende soorten touw en dikwijls in verschillende kleuren. Nu weet je waarom ik ga shoppen als ik op reis ben !
Toen wij vernamen dat het schip, waarmee wij onze tocht doorheen de Zweedse scherenkust beleefden, de race voor oude zeilschepen rond het eiland Funen had gewonnen was dat het startschot tot het maken van een gelukwenskaart voor de schipper. Ik deed het knopenwerk en mijn vrouw ontwierp de kaart. De schipper heeft ze reeds ontvangen via e-mail.
Misschien vraag je je wel af wat dit nu weer is ? Dit zijn sluitingen. Je kan er iets mee ophangen of vastmaken en wees ervan overtuigd het lost nooit. Maar je kan er ook nog een andere bestemming aan geven. Kijk maar hieronder waarvoor mijn vrouw ze gebruikt !
De schipper was zo gelukkig met zijn witte standaarden , dat hij mij vroeg de deurklinken van de toiletten ook van zulk koordenwerk te voorzien. Hoe dat eruit ziet kan je hiernaast bekijken.
Zelfs tijdens onze zeiltocht doorheen het Zweedse scherengebied aan de Zweedse westkust, kon ik het niet laten in de perioden dat wij tegen de kade lagen toch nog met mijn knoopjes bezig te zijn. Tot groot vermaak van de schipper, want zijn standaarden aan het opstaptrapje werden versierd met wit knoopwerk.
Voila, wij zijn weer thuis. Het was een prachtige reis doorheen de Zweedse scherenkust op dit mooie , oude schip dat je hiernaast afgebeeld ziet. Misschien droom jij ook wel eens van zo'n zeiltocht ? Hou je van de natuur , werken aan boord en niet al te veel comfort dan kan ik je zo'n trip best aanbevelen. Bezoek eens bij mijn gelinkte sites de website van dit schip. (Spijtig genoeg enkel in het Deens) Moest je echt geïnteresseerd zijn , dan mag je mij altijd e-mailen om meer uitleg of om je in contact te brengen met de schipper.
Mensen die een vraag stellen en graag een antwoord krijgen worden verzocht te e-mailen. Iemand gaf in een reactie een vraag maar ik heb geen e-mailadres gekregen dus kan ik niet terug reageren. Vanaf 9juli tot 24 juli ben ik wel zeilen. Mocht je ondertussen toch e-mailen dan krijg je zeker achteraf een antwoord.
Als je bijgaand knopenbord bekijkt en de zijkanten van mijn blog , dan kan je zo afleiden wat mijn tweede hobby is. Inderdaad zeilen. Aangezien de vakantieperiode is aangebroken ga ik er nu voor een maandje tussenuit om een zeiltocht te ondernemen in de Skandinavische wateren.Daarom zullen er in de julimaand geen nieuwe werkjes meer bij komen. Eens terug , maak ik mijn plannen voor een hobbyclub knopen kenbaar en beschik ik weer over een aantal leuke foto's om mijn blog op te frissen. Tot over een maand ! Prettig verlof aan iedereen !
Hieronder zie je creaties van Demna Gvasalia , de jonge modeontwerper , die het durfde knopenwerkstukken te verwerken in zijn ontwerpen.
Nog meer ontwerpen van Demna Gvasalia !
Goed om weten :
Demna haalde de prijs van het "Flanders fashion Institute" voor 2006 met bovenstaande collectie en hij werd in een artikel van "Gazet van Antwerpen" de beste van zijn klas genoemd .
Enkele werkjes van collega's knopenleggers in het visserijmuseum van Cuxhaven
Hieronder vind je een overzicht van de knopenbijeenkomst in Carolinensiel.