Sfeerbeelden van onze zeiltocht rond het Deense eiland Funen in juli 2006
Aan het werk met touw
Geen hobby maar een passie Met dit blog wil ik iedereen tonen dat je met een koordje aardig wat meer kunt doen dan pakjes toebinden.
Wie graag wat meer weet over mijn hobby mag mij altijd een mailtje sturen.
19-08-2006
Even geen tijd om te knopen .
Zoals je al zult gemerkt hebben op de rechterzijde van mijn blog , hebben wij weer een zeiltocht gemaakt rondom het Deense eiland Funen. En nu zijn de kathedralen van de zee op bezoek in Antwerpen en gaat daar weer heel mijn tijd aan op. Ik ben gedurende die dagen verbindingsofficier voor een Poolse schoener. En dat is vrijwilligerswerk dat heel wat inzet van je vraagt. Je moet de bemanning overal heen begeleiden, zorgen dat het schip alle nutsvoorzieningen krijgt, kortom zorgen dat die vreemde bemanning zich thius voelt in onze stad. Maar het is leuk omdat je weer nieuwe mensen leert kennen die allemaal houden van het zeilleven !
De jonge modeontwerper heeft bij mijn vrouw de creativiteit in werking gezet. Of ik met dit warme weer geen sandalen kon knopen ? Ja maar , op welke zool was mijn vraag. Maar daar had ze al lang over nagedacht : een inlegzool van haar tuinklompen. Dus ging ik als brave echtgenoot maar weer aan het werk. Het resultaat zie je hiernaast .
Vind je die bolsluiting maar niks , dan kan je misschien de stoksluiting wel mooi vinden. Dit is gebaseerd op de gekende duffelcoatsluiting, maar het houten stokje is vervangen door knoopwerk.
Ben je even creatief als mijn jonge modeontwerper ? Je kan het testen ! Hoe zou je bijgaande mat kunnen gebruiken in een modeontwerp ? Het antwoord vind je binnen enkele dagen op mijn blog.
Bijgaand anker maakt ook deel uit van de werkstukken die ik gemaakt heb voor de ondertussen geslaagde jonge ontwerper van de Modeacademie van Antwerpen.
Enkele weken geleden werd ik opgebeld door een jonge man , die mijn telefoonnummer had gekregen via de winkel waar ik mijn koorden koop. Hij was eindejaarsstudent aan de Modeacademie van Antwerpen en hij wou knopen verwerken in zijn creaties. Of ik dat zag zitten ? Wij maakten een afspraak om te zien wat mogelijk was . Het werden verschillende werkstukken , die ik in de loop van de volgende weken één voor één zal tonen. Het eerste werk zijn een aantal ankers, die in zijn eindwerk de link moeten leggen naar de haven van Antwerpen want zijn creaties brengen een ode aan de stad waar hij afstudeert. Zogauw de foto's van de show worden vrijgegeven , zal ik ze tonen op de rechterzijde van mijn blog.
Een heupriem, die mijn vrouw meestal omdoet op haar lange witte bloes. Zij noemt het haar dieetriem , want volgens welk knoopje zij gebruikt om te sluiten weet ze dat er enkele kilo's afmoeten.
Voor pasen een zelfgemaakt cadeau geven is weer iets anders dan chocolade eieren waar je toch maar dik van wordt. Beste bezoekers , nu zou het best een tijdje kunnen duren voordat er weer iets nieuws te zien zal zijn op mijn blog. Dat wil niet zeggen dat ik niet verder knoop, maar ik ben met een tamelijk groot project bezig nu. Na 17 juni verneem je er alles over , maar ik kan je nu al verzekeren al zeg ik het zelf, je zal ervan versteld staan !
Matten kunnen ook dienen ter versiering. Niemand haalt het in zijn hoofd zijn voeten te vegen aan nevenstaande mat. Maar geef toe , als sterversiering is het wel geslaagd !
Op bijgaande foto zie je verschillende matjes. Toch zijn ze allemaal gemaakt op basis van het matje op de grootste foto. Elk matje is echter anders dan het andere. Het lijkt wel een quiz uit de krant. Zoek de verschillen !
Inderdaad, zeven maal anders en toch steeds een mesheft. De verschillen zitten dus enkel in de gebruikte knopen en de verschillende soorten touw die gebruikt werden. Ik noem het in dit geval mesheften, maar het is wel duidelijk dat dit knoopwerk ook kan gebruikt worden om bijvoorbeeld handvaten van wandelstokken en dergelijke zaken meer te versieren.
Zelfs kerstmis staat bij ons thuis in het teken van knopenleggerij ! Vorig jaar kreeg mijn vrouw het illustere idee : waarom geen kerstboom met koorden-ballen ? Hiernaast zie je het resultaat ! Je houdt ervan of je houdt er niet van , maar origineel is het in ieder geval !
Het is al weer een tijdje geleden dat ik mijn blog heb bijgewerkt . Dat wil niet zeggen dat ik niets gemaakt heb , maar ja soms moet er in huis ook het één en ander gebeuren. Dan maak ik tussenin enkele kleinere sleutelhangers zoals je hiernaast ziet. Maar toch probeer ik er geen twee gelijke te maken. Er is altijd wel een klein verschil !
Vroeger nam ik wel eens deel aan een zeiltocht met één van de Antwerpse schooltjalken. Met dit knopenbord wil ik duidelijk maken dat die schepen zijn aangepast aan de hedendaagse tijd. Vroeger (in natuurkoord) gaat over in hedendaags (synthetische koord).
Iemand vroeg me of ik de houten deurknoppen van de jongenskamer niet kon bekleden met touw. Hiernaast zie je het resultaat. Met een touwtje kan immers heel veel !
Er was heel wat belangstelling op de bijeenkomst in Den Helder. Ikzelf hou er een prettig verlof aan over. Den Helder zelf is een aangename stad om in te vertoeven , met enkele zeer knap ingerichte musea. Op de bijeenkomst waren leden uit Duitsland, Engeland, Nederland, België en zelfs een lid uit Italië. Mogelijkheden genoeg dus om gedachten uit te wisselen en nieuwe ideeën op te doen.
Hieronder zie je creaties van Demna Gvasalia , de jonge modeontwerper , die het durfde knopenwerkstukken te verwerken in zijn ontwerpen.
Nog meer ontwerpen van Demna Gvasalia !
Goed om weten :
Demna haalde de prijs van het "Flanders fashion Institute" voor 2006 met bovenstaande collectie en hij werd in een artikel van "Gazet van Antwerpen" de beste van zijn klas genoemd .
Enkele werkjes van collega's knopenleggers in het visserijmuseum van Cuxhaven
Hieronder vind je een overzicht van de knopenbijeenkomst in Carolinensiel.