Ook een mooie verzameling trollen heb ik bij elkaar
Een stukje kunst
Zelf gemaakt gedroogde orchideën
Zelf gekweekte en gedroogde Edelweis
Dagje uit langs de kustlijn
Jachten op de IJzer in Diksmuide
02-03-2009
Vrijbos Houthulst foto's Claeys Ronny
Wandelen in het VRIJBOS TE HOUTHULST. Het Vrijbos was ooit het toevluchtsoord van de BENDE VAN BAKELANDT. In de eerste wereldoorlog was het voor de Duitsers een strategisch plaats. Het werd uitgebouwd in verschillende stellingen die bijna niet te veroveren waren.
De MOLENFIETSROUTE 30 km brengt u via de meest rustige en landelijke wegen van het Krekedal langs de 4 prachtige molens van de gemeente. Het waren er ooit 27. Met de Wullepit-en Couchemolen ( de hoogste stenen molen in belgie) in Zarren, de kruisstraatmolen in Werken en de Koutermolen in Kortemark mag de gemeente zich terecht profileren als molendorp. De route loopt over een vlak tot licht hellend parcours en goede wegen. zo kan elke fietser naast de molens, ook de mooiste stukjes natuur in de gemeente ontdekken.... Voor meer info surf naar toerisme.kortemark@vt4.net foto 1 Couchemolen, foto 2 Wullepitmolen, foto 3 de Kruisstraatmolen, foto 4 Koutermolen
De huwynssbossen maakten in de middeleeuwen nog deel uit van een langgerekt bosgebied ten zuiden van Lichtervelde, dat aansloot bij de bosgordel Beveren-Gits-Koolskamp. Tijdens WO1 werden nog eens grote delen van het bos gerooid. na de oorlog werden de kapvlaktes opnieuw beplant met Douglasspar. Op de kaart van 1941 bleef uiteindelijk 25 hectare van de bossen over. Voor meer info over de huwynsbossen op wvl.@vlaanderen.be
Rond het kasteel werd een grote verscheidenheid aan parkbomen aangeplant. De meest imposante is de plantaan die voor het kasteel staat. In zijn soort is het een van de mooiste van vlaanderen. Zijn monumentale kroon met een hoogte van meer dan 30 meter bepaalt het aspect van de voortuin. Zie foto's.
De oudste afbeelding die is bewaard van het huidige, beschermde kasteel vinden we op een anoniem schilderijtje uit 1535. De uitbreidingswerkzaamheden dateren van het begin van de 16e en de 18e eeuw. zie foto's.
.Wij hebben ook een caravan in Kemmeldorp in de prachtige omgeving van de Kemmelberg, gelegen in het hoekje van West-Vlaanderen. Soms kan de natuur aardig uit de hoek komen, zoals een merel die de afwas komt doen.
De KALFSWANGETJES zeer goed bruinen in boter, niet kruiden.Na het bruinen een glas water bijdoen en een half uurtje laten garen.De champions ga je in een aparte kom laten stoven.Je doet bij een halve liter water een zakje stoofvleessaus van de knorr met een soeplepel kalfsfond van maggi. Dan nog een half uurtje laten stoven champions bij voegen en klaar klik op foto .
.Voor de OESTERZWAM SOEP gebruiken we terug een goeie kippebouillon zie op uientomaten soep Benodigheden: Kippebouillon 1 groote wortel 2 uien 1 prei soya scheuten oesterzwammen vermeccellie kippebouillon fond maggi peper& zout aroma knorr Bewerking: Snijden van wortel, prei en uien in lange fijne slierten van 2 cm. lang. Alles tesamen in boter stoven dan de kippebouillon erbij. 10 min. koken.Dan oesterzwammen,soya scheuten en de vermeccellie erbij.2 min. koken . Nog bij kruiden naar keuze SMAKELIJK.......Klik op foto.
.RODE-KOOL met APPELEN. Benodigheden: 1 rode-kool 1 fijn geneden ui 2eetlepels Azijn 1/2 glas water 1kg. gescheld en in blokjes gesneden appelen 4 eetlepels rode-bessen konfituur peper&zout aroma knorr Bewerking:Van de rode-kool de buitenste bladeren verwijderen en fijnsnijden.De ui glaazig stoven en de kool erbij doen. Goed roeren en nu en dan wat water toevoegen. Na 5 min. de azijn en de appelen erbij. Na 15 min. de rode bessen konfituur erbij. Op het gemak verder laten sutteren tot het gaar is. Kruiden naar eigen keuze. Klik op foto.
geflambeerde kikkerbillen met witte wijn saus foto claeys ronny
GEFLAMBEERDE KIKKERBILLEN MET WITTE WIJN-SAUS Benodigheden voor 2pers 500 gr. Kikkerbillen Cajun kruiden 4 cl. Congac 40% DE SAUS:4 fijngesneden Sarlotten 1/2 Citroen uitgeperst Een scheutje Azijn 1 glas witte wijn 1 glas water 1 groote eetlepel Vis fond maggi Aroma & Peper klontje boter Express Maizena scheutje Room Werkwijze:DE KIKKERBILLEN langzaam ontdooien in de koelkast. kikkerbillen met zorg uit zijn zakje halen en zeer goed afdrogen met keukenpapier dan kruiden met Cajun. 2 uren laten rusten in de koelkast... Verdeel de kikkerbillen in 2 pannen daar ze mooi kunnen bakken.Na het bakken alles in een pan doen en flamberen met Congac. DE SAUS: De sarlotten lichtjes stoven in boter, dan doe je de uitgeperste citoen+ een klein scheutje Azijn bij, blus het met witte wijn en na een 1/2 min.de vis-boullon erbij doen, kleine 15 min. lichtjes laten sudderen dan wat aroma & peper& express maizena. Op het laatst een scheutje room bij...KLIK OP FOTO
Het erkend natuurreservaat de blankaart ligt nauwelijks 2,6 meter boven de zeespiegel. Dit is meteen het laagste punt van de Woumense IJzerbroeken, een uitgestrekte vlakte van laaggelegen, drassige weiden en hooilanden. De naam blankaart betekent zoveel als onder water staan. Prachtig natuurresevaat om een dag in te wandelen. De wandelroute bedraagd 10 km. zie foto's .In het kasteel is het vlaams bezoekerscentrum DE OTTER ondergebracht gratis ingang.Je kan dit vinden in west-vlaanderen te Woumen op 6 km van Diksmuide of wel op ,www.natuusbos.be of www.otter.be
Een goeie TOMATEN UIENSOEP begint altijd met een goeie bouillon. Ik doe het altijd met verse groenten, het is wel wat snijwerk aan maar het loont de moeite.Het maken van kippebouillon. 2 kippebillen 2 grote wortelen 1 prei 2 stengels selder 3 uien 2 laurierblaatjes en takje verse tijm De kippebillen en de groenten 1 uurtje op een zacht vuurtje koken. Daarna de groenten zeefen en weg doen. dan hebben we de prefecte bouillon. Nu maak ik met die bouillon uienkippesoep 1 kilo uien fijn snijden 1 kilo tomaten fijn gesneden en gepeld 1 blik tomaat puree 2 soeplepels juliene 2 soeplepels fond van gevogelte handvol vermicellie kippevlees in brokjes doen en bij de soep voegen peper en zout naar smaak klik op foto ..