- 1 rundertong. - 3 wortelen. - 3 kleine preien. - 1 ui. - 1 raap. - Laurier en tijm. - 1/2 liter droge wijn. - 3 eetlepels bloem. - 2 eetlepels tomatenpuree. - 1/4 liter bouillon. - Olie of boter. - Zout, peper en nootmuskaat. -------------------------------------- - Leg de tong in een hoge pan in koud wateren breng het water langzaam aan de kook, schuim af indien nodig. - Als het schuim verwijderd is doet u er de schoongemaakte en fijn gesneden groenten bij. - Ongeveer 2 uur zachtjes laten koken. - Een half uur voor het einde van de kooktijd maakt u de saus zadat die tegelijk met het vlees klaar is. - Leng de saus eventueel aan mer de bouillon en laat ze koken. - verwarm de olie of de boter in een gietijzeren pan en voeg er de tomatenpuree en de bloem bij. - Giet er witte wijn bij en roer zonder ophouden om de verschillende ingredienten goed door elkaar te mengen. - Verwijder de tong uit het kooknat en pel ze, dit gaat gemakkelijk als het vlees nog heet is. - Snijd de tong in schijven en overgiet ze met de hete saus. --------------- Onze grootmoeders maakten deze chotel een dag op voorhand. De saus kan dan au-bain-marie verwarmd worden.