- 1 rundertong. - 3 wortelen. - 3 kleine preien. - 1 ui. - 1 raap. - Laurier en tijm. - 1/2 liter droge wijn. - 3 eetlepels bloem. - 2 eetlepels tomatenpuree. - 1/4 liter bouillon. - Olie of boter. - Zout, peper en nootmuskaat. -------------------------------------- - Leg de tong in een hoge pan in koud wateren breng het water langzaam aan de kook, schuim af indien nodig. - Als het schuim verwijderd is doet u er de schoongemaakte en fijn gesneden groenten bij. - Ongeveer 2 uur zachtjes laten koken. - Een half uur voor het einde van de kooktijd maakt u de saus zadat die tegelijk met het vlees klaar is. - Leng de saus eventueel aan mer de bouillon en laat ze koken. - verwarm de olie of de boter in een gietijzeren pan en voeg er de tomatenpuree en de bloem bij. - Giet er witte wijn bij en roer zonder ophouden om de verschillende ingredienten goed door elkaar te mengen. - Verwijder de tong uit het kooknat en pel ze, dit gaat gemakkelijk als het vlees nog heet is. - Snijd de tong in schijven en overgiet ze met de hete saus. --------------- Onze grootmoeders maakten deze chotel een dag op voorhand. De saus kan dan au-bain-marie verwarmd worden.
Een smakelijk oma's receptje. - 4 preien. - 4 wortelen. - 2 rapen. - 1 bosje selderij. - 1 kg. aardappelen. - 1/2 kg. spek. - 1 handvol havermout. - 1 laurierblad. - 1 takje tijm. - 1 ui met kruidnagel ingeprikt. - Zout en peper. _______________________ - Maak alle groenten schoon en snijd ze fijn. Schil de aardappelen en halveer ze. - Doe een liter warm water in de pan en voeg er het spek, de havermout en de kruiden aan toe. Breng het aan de kook en draai de vlam iets lager. Doe het deksel op de pan en laat alles een uur lang zachtjes stoven. - Doe er vervolgens al de groenten en de aardappelen bij en laat opnieuw gedurende een half uur stoven. - Ga even na of de groenten gaar zijn en de aadappelen goed gekookt. - Let er op dat de aardappelen heel blijven. - Zo nodig verder op smaak brengen. ---------- Onze grootmoeders brachten dit gerecht op tafel in de pan waarin het was bereid. samen met deze stew serveerden ze boter, die men naar believen kon toevoegen.