""MARKET GARDEN"" Gedenkplaat werd onthuld op zaterdag 22-04-2006 ter herinnering aan de startbriefing van deze bevrijdings- operatie in cinema Splendid
De Marketenster monument op het Bevrijdingsplein ter ere van de vele nuttige en waardevolle garnizoensvrouwen van weleer. Een sfeërieke beeld met de blik naar het leger- kamp van Beverlo.
Ingrid Berghmans verkozen tot de grootste Kampenaar 1830 - 2005 (klik bij inhoud op de titel om het artikel te lezen).
Beoordeel dit blog
In 1985 werd het 150 jaar Kamp van Beverlo gevierd
In 2000 werd herdacht dat 150 jaar geleden Bourg-Léopold bij koninklijk besluit de gemeentelijke autonomie verwierf.
In Flanders Fields By: John Mc Crae,Lieutenant Colonel (1872-1918)medicine doctor in the Canadian Army
In Flanders Fields the poppies blow Between the crosses row on row, That mark our place; and in the sky The larks, still bravely singing, fly Scarce heard amid the guns below.
We are the Dead. Short days ago We lived, felt dawn, saw sunset glow, Loved and were loved, and now we lie In Flanders fields.
Take up our quarrel with the foe: To you from failing hands we throw The torch; be yours to hold it high. If ye break faith with us who die We shall not sleep, though poppies grow In Flanders fields John McCrae, 3 mei 1915
John McCrae
In Vlaanderens velden
bloeien de klaprozen tussen de kruisen, rij aan rij, die onze plaats aanwijzen.
En aan de hemel blijven de leeuweriken
vliegen en dapper kwelen, tussen 't geschut beneden
nauwelijks te horen.
Wij zijn de Doden.
Enkele dagen geleden nog leefden we,
voelden de ochtendstond, zagen de gloed van de avondzon,
beminden en werden bemind
en nu liggen wij, de gevelden, In Vlaanderens velden
Zet onze strijd met de vijand verder. Met falende handen reiken wij u over de toorts. Aan u haar hoog te dragen. Doet gij dit niet, dan zullen
wij in deze aarde geen rust kennen,
ondanks de klaprozen
In Vlaanderens velden
Foto's, foto's... ""HET MOOISTE PLEIN van Limburg""
bekijk alle foto's op de website van radio 2 limburg http://radio2.be/
onze voorzitter Marie Paul als 'molenaarsvrouw' te midden creatieve kinderen van bezoekers
"Tussen reveille en taptoe": één der werken van de ere-burger, beeldhouwer. schilder, dichter ; NAND HENDRIX
ONS GEMEENTEHUIS OP DE FOTO
Hotel-restaurant Clarenbach thans genaamd Prince Royale
HIERNA ENKELE FOTO'S VAN ONS DOCUMENTATIE- CENTRUM (Hechtelsesteenweg 7/1 3970-Leopoldsburg) open op donderdag van 13u30 tot 15u40 ook op afspraak 0485/73 61 22 of via ons e-mailadres (zie in hoofding )
Het uitzicht van het Koningin Astridplein wijzigt door de vele verbouwingen. Hopelijk streeft het gemeentebestuur een mooie geveldecor na via regelgeving. Hieronder enkele sfeerfoto's van het plein anno maart 2007.
Wandeling Koning Leopold I brengt je langsheen de geschiedenis van België aan monumenten en gebouwen in het Kamp van Beverlo.
Residentie Diana (Koningin Astridplein)
Van mei tot oktober is het iedere zondag voormiddag gezellige rommelmarkt op het Koningin Astridplein (= marktplein).
BOMEN : GROEN ONDERHOUDEN
Niet alleen in de Koning Leopold III-Laan worden hoogstnodig bomen verwijderd. Ook elders in de gemeente gebeurt dit op het Staatsdomein, zoals te zien op staande foto's van ons lid én vrijetijdsfotograaf Jean .
KERSTFEER IN DAGCENTRUM BERKENHOF
Op 19 december 2007 hebben de directie, begeleiders en sympathisanten er weer voor gezorgd dat de gasten van het dagcentrum Berkenhof op de Boskant een heerlijke kerstfeer beleefden. Proficiat voor die inzet !! (Onderstaande foto's: Jean Verstraeten.
Kamps carnaval 2008 (foto's Jean Verstraeten)
Heem Leopoldsburg
Kijk ook eens op Facebook: "Ge zet van Leopoldsburg als ge..." slootheppen@hotmail.com
30-08-2008
Popfestival "BuitenBeenPop" 2008
POPFESTIVAL "BUITENBEENPOP" Vrijdag 30 augustus 2008 vond voor de 9de maal het popfestival plaats voor onze anders validen. Place to be was weerom het militair domein, ditmaal het Zegeplein in het zicht van het Chazalmonument. Méér dan 3500 deelnemers vonden het echt aangenaam en maakten leute en plezier op de tonen van de muzikale inbreng door topartiesten als Dana Winner, Stan van Samang, Raymond van het Groene Woud, Eline de Munk en Fool House. Kampenaar en TV-en radiopresentator Marcel Vanthilt vertolkte de link tussen de podiumgasten. Een prachtinitiatief dat in de provincie een plaats verdient te midden Pukkelpop en het Rimpelrockfestival.
In het project Limburgse gemeenten adopterenLimburgse soort kiest Leopoldsburgvoordezwartespechtomwillevanhetenigszins militaire uiterlijk van deze vogel Hij draagt een rode baret en produceert bovendien een geluid dat lijkt op een mitrailleur...
De Kampse milieuambtenaarinLeopoldsburg,legtuitdatde gemeenteeenecologischverantwoordbos- en parkbeheerstimuleertom deze soortmeerkansentebieden:de militaire parken in onze gemeente kunnen eeninteressantleefgebiedzijn voor de vogel. We zetten de zwarte specht uitgebreid in de kijker. In de buurt van het cultureel centrumwordt momenteel deKoning Leopold III-Laan heraangelegd. Twee plaatselijke kunstenaars willen uit stukken gekapte bomen een zwarte specht houwen. Op die manier beklemtonen we de binding van deze soort met de militaire
aanwezigheid in onze gemeente. ---------------------------------------------
(bron: Milieu & Natuur /juli 2008, 3-maandelijks tijdschrift van de prov.Limburg).
Tijdens het weekeinde van 2 en 3 augustus was het weer prijs in het Centrum van Leopoldsburg: winkels open, een groots openlucht mossel-soupé op de Nicolaylaan, s avonds live music vanop negen straatpodiums; dit alles in een verkeersvrij centrum. Loes Van den Heuvel (alias Carmen van De Kampioenen) bracht er mee de ambiance in.
CAT SHELTER bestaat vijf jaar !!
Cat Shelter ontfermt zich jaarlijks over een 300 tot 400 ouderloze, zieke of verwaarloosde katjes die het zonder hulp buiten niet zouden redden. Momenteel bieden meer dan 25 gezinnen hulp. Maar door het toenemend aantal meldingen volstaat dit aantal niet meer. Fotos en verhaaltjes op de website www.catshelter.be
Meer informatie of contact kan ook via 0472/64.80.99
LEONS ZWARTE SPECHT
Leon Dierckx heeft zijn onvermoede talenten getoond
Hij creëerde uit een stuk boomstam de figuur van een zwarte specht. Een creatie die past in hetmilieugelinkt vernieuwingsproject dat de gemeente op de Koning Leopold III-Laan in uitvoering heeft. In slechts 4 dagen heb ik dit beeld gekapt, gebeiteld en gefinaliseerd, zegt de fiere op rust zijnde staatsbeamte, die voortaanzijn beeld recht over zijn woning kan bewonderen enin t oog houden.
Iedere zondag voormiddag, van april tot oktober, wordt er rommelmarkt gehouden op het Koningin Astrijdplein ( in de volksmond de markt genoemd).
PARKEERSCHIJF VERPLICHT
De zgn blauwe zone bestaat al sinds vele jaren in het centrum van Leopoldsburg. Controle op de parkeerschijf was er weinig of niet .
Maar vanaf 1 juli houdt de politie wel degelijk geregeld toezicht op het correct parkeren, het gebruik van de parkeerschijf en het naleven van de voorziene periode.Zodat de parkeerduur beperkt blijft tot het winkelbezoek en langparkeerders worden aangespoord hun auto te plaatsen op één van de rondom het centrum gelegen parkings.
HEEFT MANLIEF VOORTAAN EEN EXCUUS VOOR HET
TE LAAT THUISKOMEN
Onze vrouwelijke redactieleden wensen de brave huismoeders te verwittigen i.v.m. het mogelijk aangewend excuus door manlief wanneer hij weer eens (te) lang wegblijft na het werk of vergadering Zijn telefoontje of smsje Vrouwtje lief ik ben weerhouden. Ben nu bij de burgemeesterverbloemt zijn aanwezigheid aldaar. Want weet beste huismoeders, dat Bij de burgemeester de naam is van de vernieuwde drank- en eetgelegenheid, het vroegere Café Paviljoen aan het gemeentehuis. Mocht u zijn aanwezigheid willen aldaar controleren, wel het telefoonnummer van die mooi gerenoveerde horecazaak is 011 / 66.68.03.
HARLEY-CITY Tijdens het weekeinde van 26-27 juli 2008 zat Leopoldsburg weer in de jaarlijkse sfeer van het Harley-Davidson Treffen. Het centrum onderging een metamorfose tot Harley-City. Een feest voor de duizende harleyriders en -fans, een gretige lust voor de horeca en een vredig, onvoorstelbaar edoch aangenaam massaspectakel voor de vele toeschouwers. (voor meer beelden: hdleopoldsburg.com)
De projectgroep {zie gemeentelijk infoblad nr 7 (juli - augustus 2008) - blz. 11} plant een bijeenkomst op zaterdag 4 oktober 2008 waarop worden uitgenodigd alle inwoners en uitgeweken Kampenaren die zijn geboren in de periode 1940 - 1945: de zgn "oorlogskinderen".
Meer info vind je op de website van de gemeente Leopoldsburg www.leopoldsburg.be, in het gemeentelijk infoblad en bekom je via tel 011/34.45.57 (Godelieve Aerts) en 0477/40.55.58 (Paula Vaelen: paulavaelen@telenet.be).
Onze kring werd om medewerking gevraagd. Heb je foto's, tekeningen en of anecdotische verhalen uit die tijd, bezorg ons deze a.u.b. Foto's en tekeningen worden na inscanning onmiddellijk terug bezorgd. De schenkers worden vermeld op onze standpanelen.
Onze contact- en bereikbaarheid: heemleopoldsburg@hotmail.com of 0485/73.61.22 of in onze documentatiecentrum: Geschied- en Heemkundige Kring Leopoldsburg vzw Hechtelsesteenweg 7/1, 3970 Leopoldsburg toegankelijk iedere donderdagnamiddag 13u30-16u tel/fax 011/82.23.55 ook via 0485/73.61.22
In het gemeentelijk infoblad van juni staat op blz 14 dat de herdenkingsplaat 100 jaar tram wordt ingehuldigd op 24 juni 2008.
Dit is niet correct. Door de gemeentebediende werd toegegeven dat dit misbegrepen werd waarvoor hij zich via een é-mail heeft verontschuldigd. Voor ons is deze zaak gesloten: vergissen is menselijk en de vergissing bekennen is moedig en eerlijk.
Op 19 mei 2008 is Gil thuis in Eeklo overleden. Hij was een geboren en getogen Kampenaar, in de ouderlijke woning geboren te Leopoldsburg op 15 februari 1926. Vele inwoners hebben Gil en vooral zijn vader, bakker Jef Meylemans, gekend. De laatste jaren was Gil een actieve senior die nog erg actief was op het internet. Hij was verknocht blijven hangen aan zijn jeugdjaren in 't Kamp/Leopoldsburg; waar hij bij de scouts heel wat jongens -die nu ook op hun beurt reeds of bijna senior zijn geworden - geleid in hun scoutskring. Zijn doorgemailde verhalen die wij in ons 3-maandelijks ledenblad BOURG publiceerden hebben vele lezers aangenaam doen verpozen in hetzij de herinnering, hetzij in de gevangenheid van het vertelsel, zeker in de aangebrachte humor. Gil, lid geworden van onze kring, was zo
enthousiast actief dat nog menig artikel én gedicht van hem ligt te wachten op onze redactie. Ook al is hij "heen gegaan", zijn verhalen zullen hem zeker in onze herinnering bewaren. Bedankt beste Gil voor je teksten. Bedankt voor je hart voor ons heem Leopoldsburg. Vooral bedankt voor je vriendelijkheid én vriendschap.
HERDENKINGSPLAAT 100 JAAR TRAM Ter gelegenheid van de herdenking 100 jaar tram in Limburg liet de voorzitter van de middenstand en VVV, Raymond Verpoorten, een herdenkingsplaat vervaardigen. Op verzoek van de Geschied- en Heemkundige Kring Leopoldsburg (GHKLvzw), aan wie recent advies werd gevraagd, heeft het college van burgemeester en schepenen een geschikte plaats gekozen: hoek Tramstraat - Nicolaylaan(zie foto 1 en 2).Rechtover het vroegere tramstation.
De voorzitter van de GHKL is tevreden. Nu weten de bezoekers van onze gemeente de reden van de tramstraat. De verklarend straatnaamplaat (zie foto 4)die in 1988 door eerste schepen senator Op t Eynde werd onthuld verstrekte ook deze toeristisch-historische info. Maar werd ongelukkiglijk tijdens de vernieuwingsoperatie verwijderd en vervangen door een nieuw moderne straatnaambord(zie foto 3). Met het aanbrengen van deze herdenkingsplaat is dit euvel hersteld ', meent voorzitter Marie Paul Fannes.
De gemeente is ingegaan op vraag van de heemkring om de plaat aan te brengen voor 24 juni. Dit jaar zal het immers 120 jaar geleden zijn dat de eerste tram in Limburg vertrok. De lijn Leopoldsburg - Bree werd op zondag 24 juni 1888 officieel ingehuldigd. Hetgeen gepaard ging met grote luister en allerlei festiviteiten in aanwezigheid van tal van personaliteiten zoals graaf de Grunne zijnde de provinciegouverneur, de leden van de Bestendige Deputatie en de heer Nagels, voorzitter van de provincieraad. Evenzo arriveerden te 9u30 in het station van Leopoldsburg de speciale trein met de minister van oorlog, de minister van de spoorwegen, de VIP's van de Spoorwegen en deze van de Nationale Maatschapij van de Buurtspoorwegen. Burgemeester Eloi Hellenbosch samen met de leden van de gemeenteraad verwelkomden het hoge gezelschap. Voorafgegaan door de fanfares Echo de la Jeune Campine en Sint-Hubertus, trok de stoet naar de kerk. Aalmoezenier-pastoor Thijs ging de leesmis voor opgeluisterd door de muziekkapel van het 3de Regiment Jagers. Vervolgens zette de stoet zich in beweging naar de vertrekplaats van de tram. Begeleid door de muzikale klanken van de fanfares, het gejuich van de vele toeschouwers vetrok de tram met notabelen langs een met vlaggenversierde Boulevard (Nicolay)richting Bree. In elke gemeente (Hechtel, Wijchmaal ,Peer, Grote-Brogel, Ellikom, Reppel, Gerdingen) op deze tramlijn was de verwelkoming hartelijk gepaard gaande met festiviteiten in een sfeer van grote luister. Tenslotte ook in Bree waar de tramreizigers op het stadhuis werden ontvangen en tot de lunch werden uitgenodigd.
Begin de jaren 1960 werden in Leopoldsburg de tramsporen opgebroken. Enkele jaren geleden volgde het restgebouw van het vroegere tramstation. Door deze herdenkingsplaat is toch een stukje gemeentegeschiedenis opnieuw zichtbaar gemaakt.
LEOPOLDSBURG VERNIEUWT: van landbouwbedrijf tot IJzerhandel
LEOPOLDSBURG VERNIEUWT: van landbouwbedrijf tot IJzerhandel
Langs de Nicolaylaan zie je een mooi indrukwekkende gevel ijzerhandel "Rene Van Beeck" (foto 1). Als we het hebben over vernieuwing dan is dit een degelijk voorbeeld. Laat ons terugkeren tot de jaren 40 van de 19de eeuw. In 1844 bouwde Bemin op die plaats een landbouwbedrijf "" 't Geleeg"" met iets later ook brouwerij en geneverstokerij. Denk de in 1876-1878 aangelegde spoorweg weg en beeld je een grote vlakte in, een kabbelend beekje met fris helder water, grazende koeien en rijke akkers beschut tegen de wind door een duinenrug. Op het plan van Bourg (1843) en op het verkavelingsplan Le Bourg (1844) bemerk je nog deze gebouwen. De spoorweg bracht een definitieve scheiding tussen Centrum en 't Geleeg(wijk die de naam dankt aan dat 19de eeuws industrieel complex).. Brouwerij werd Brouwerij Leopold (foto 2), Brasserie Leopold, drankenhandel (foto 3)... Tot het familiebedrijf Vanbeeck (er naast gelegen sedert de jaren 1950) in 1995 het pand opkocht. Het mooie gebouw met statige gevel (foto 4), in gebruik sedert 1998, is een ontwerp van architect Paul Van Hees(Beringen). Het monument opzij voor het gebouw (foto 5) is van de hand van kunstenaar Ceyssens uit Hechtel. Een complex als architecturale aanwinst met een link naar een boeiend gemeentelijk industrieel verleden. ----------------------------------- Lees hierover meer in ons ledenblad BOURG nr 1/2005(jrg 17).
Het eerste nummer van ons 3-maandelijks ledenblad komt uit begin maart. Het bevat weer interessante verhalen en nuttige info.
· Voorwoord door voorzitter Marie Paul Fannes · Onze bescherm- en ereleden · MARRAINE of de keukenkoningin uit Bourg (een artikel vol mooie herinneringen zoals alleen Guy Haine(in La douce France) die kan vertolken) · Eigen poëziebijdrage de actie "wedergeboorte" Koning Leopold III-Laan (van onze eigen huisdichter). Misschien is het jammer dat we met dit gedicht niet hebben deelgenomen aan de gemeentelijke poëziewedstrijd...). · Marc Bungeneers: winnaar gedichtenwedstrijd nav vernieuwing Koning Leopold III-Laan -Op zoek naar de biologische grootvader: een zoektocht van Magda M. vertrekkend vanuit het Nederlandse Echteld (Gerderland) en die zich tenslotte ontspint in ons eigenste Leopoldsburg. Artikel van Hubert Bovens. · De enige (??)zonnewijzer in onze gemeente. · Kruiswoordraadsel (gelinkt aan onze gemeentelijke historiek) · Brief van een Engelse jongen aan zijn Vlaams vakantieliefje · Deel 2 van de "Herinneringen van een Kampenaar aan WOII" (door Gil Meylemans). Een geboren en getogen (uitgeweken)Kampenaar met echt schrijverstalent. · Kringnieuws · Marijke PLESSERS: de Kampse nachtegaal ( artikel van Marie Paul Fannes over deze jonge soprane met een grote toekomst). =========================================== Leden ontvangen Bourg gratis. Lid worden kan door 8,- euro over te schijven op onze rekening.
Onze freelance fotograaf, Jean Verstraeten, kiekte meerdere passerende beelden van de carnavalstoet.op zondag 17 februari 2008. Hiernaast één van de 7 foto's (de overige vind je links onderaan). (klik op de foto hiernaast om deze te vergroten).
Zaterdag 16 februari 2008 overleed Frans Delestinne van het bekende kappersduo Frans en Rosa. (zie het uitgebreider bericht op onze website blog.seniorennet.be/ghkl )
Onze gelegenheidsfotograaf, Jean, maakt volgende foto's op 13/02/08 bij het zien van die gekapte eiken. Hij maakt zich de bedenking "Wat zou Chazal daarvan hebben gedacht ??? Dit jaar wordt toch Chazal herdacht, of niet ???" (Bekijk de 5 foto's van Jean links onsze in rand).
DESENFANS, Albert Constant Geboren in Genappe op 24 janari 1845, overleden in Braine-l'Alleud op 12 maart 1938. Belgisch beeldhouwer, leerling van Eugène Simonis aan de Academie voor Schone Kunsten van Brussel. Auteur van godsdienstige mythologische, allegorische werken waarvan de beeldhouwwerken onder andere het Park van Brussel, de Kleine Zavel, de Kruidtuin en het Josaphatpark sieren. In militaire erfgoedzorg bekend als de beeldhouwer van het Chazalmonument Kamp van Beverlo.
200 & 100: CHAZAL Dit standbeeld van Chazal in Leopoldsburg, Kamp van Beverlo, werd onthuld op 30 augustus1908, dit jaar een eeuw geleden. Laat het ook nu net dit jaar 200 jaar geleden zijn dat Chazal werd geboren op 01 januari 1808 te Tarbes(Frankrijk). Meteen een gelegenheid om deze staatsman en legerbevelhebber te herdenken. De kunstenaar, Albert Desenfans woonde in Schaarbeek, in de Gaucheretstraat 90 en verhuisde later naar de Claeyslaan. Schaarbeek heeft een straat naar deze kunstenaar én oud-inwoner genoemd: Albert Desenfansstraat. In een volgende bijdrage komen we terug op de persoon van Chazal.
Het themais wedergeboorte. Het opzet was een gedicht te vinden dat zinnebeeldig zou uitdrukken welke de verniewingsintentie is die het gemeentebestuur voorheeft met de Koning Leopold III-Laan.Op gedichtendag 2008, we schrijven 31 januari, maakte de jury bekend welke inzending werd weerhouden. De auteur, zeg maar dé poëet, bekomt naast de geldprijs ook de titel gemeentedichter en meteen de opdracht tot het creëren van meer dergelijke poëtische ontboezemingen dit jaar nog ! Foto's: 1) Een spandoek aan de gevel van het cultuurcentrum toont het winnend gedicht. 2) Marc Bungeneers: de gemeentedichter 2008. 3) het gedicht leesbaar op het spandoek.
DE OUDE POST EN DE WONING "VANDER ELST" (=eerste burgemeester)
Op oude postkaartfoto's waarop het (nieuwe)postkantoor én de (nieuwe) kerk te zien zijn, staat vaak ook de zgn woning Vander Elst in beeld: een gebouw mét verdieping waarop een zadeldak. Althans dat dit de woning zou zijn van de eerste burgemeester wordt verteld...Maar is dit nu de woning geweest van de eerste burgemeester ???
Laten we terug gaan tot 1844, het verkavelingsplan van V.BOURG is dan al 2 jaar oud. Op dit plan (zie onder foto 1) zien we de kerk (ingewijd in 1843, sedert 1924 de kapel van de zusters Karmelietessen), rechts van de kerk het kerkhof (aangelegd in 1835) en links van de kerk het schooltje. Over het kerkhof de pastorie (1844), waarnaast het postgebouw (1844). Aan de straatoverzijde van dit postkantoor zien we de echte woning van Vander Elst: een gelijkvloersgebouw, waarboven zolderkamers onder een zadeldak (werd na 1890 meerdere keren verbouwd..).
Onderstaande foto's geven ons enig idee van de verandering: 1) het reeds vermelde verkavelingsplan; 2) het eerste postgebouw en de woning Vander Elst; 3) kerk, postgebouw en pastorie. 4) "scholieren" voor hun schooltje (let op de voeten);
Wanneer in 1897 de kerk te klein geworden was voor het toegenomen aantal (burgerlijke en militaire) parochianen én daarenboven het kerkgebouw te zwaar beschadigd bleek door het stormweer, diende uitgezien naar een vergroting én de restauratie, hetzij een nieuw kerkgebouw. Financiëel was dit voor de gemeente niet haalbaar. Het ministerie van Oorlog stelde voor zelf een nieuwe grote kerk te bouwen, weliswaar buiten de dorpskom op militair domein met de hoofdingang onder de toren gericht naar de paviljoenen van koning, minister en generaal. Een welgekome geschenk voor de gemeente. Deze nieuwe kerk , OLV-Ten-Hemel-Opgenomen,(bouwwerken startten in 1898) werd ingewijd in 1903. Tot 1923 was de legeraalmoezenier ook parochiepastoor... De oude kerk werd verlaten en door de nieuwe eigenaar Van Can gebruikt als magazijn en paardenstal (tot hij overleed in 1923).
Het nieuwe (lees huidige) postkantoor (vlak bij de nieuwe kerk)werd ingebruik genomen in 1910, waardoor de oude post overbodig werd en verdween na 1924 (in ons archief hebben we een foto waarop de nieuwe post én het oude postgebouw staan). 5)Op de plaats van de oude post staat sedert 1951 een groot Christusbeeld. 6)eerste kerk werd na 1924 verbouwd tot de huidige kapel van de zusters Karmelietessen (op de plaats van het eerste kerkhof werd vervolgens het klooster gebouwd). 7) Zie even terug naar foto 2 (1844) en bekijk de laatste twee foto's (anno 2007): een eeuwigheid van verschil (letterlijk én figuurlijk)..
De oude gendarmerie was de huisvesting voor zowel het Rijkswachtdistrict Noord-West Limburg) als voor de lokale brigade(Leopoldsburg + Heppen + Ham). De eerste rijkswachters kwamen samen met de militairen in 1835 naar het toen pas opgerichte Kamp van Beverlo. Na 1986 verhuisde deze federale politie naar de nieuwe kazerne op de Hechtelsesteenweg( en verhuisde op nieuw in 1996 naar Hasselt).
HET OUDE RIJKSWACHTGEBOUW vormt thans een mooi bewijs dat integratie van oude gebouwen lukt. De wandelgang vanuit het Albert I-plein mondt uit op een centraal pleintje aan de Karmellaan(rechtover de kloostermuur van de Karmelietessen). Het is als een oase én voor de er wonende senioren én voor de rust zoekende wandelaar.
HET KONINGIN ASTRIDPLEIN beter gekend als 'de markt". Bekijk beide foto's. Beide fotografen keken van voor het monument naar de Vander Elststraat. Resultaat : - vroeger de bomen, de sfeer... - sedert enkele jaren het "rode plein". Pure nostalgie versus de onvermijdelijke vooruitgang . Of wat denk je ???
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
<><><><><><> UW ARTIKEL zend ons Uw herinneringen die u heeft aan uw verblijf in Leopoldsburg en voeg een foto bij. Wij brengen uw artikel in ons 3-maandelijks ledenblad BOURG. heemleopoldsburg@hotmail.com <><><><><><> medewerkers gezocht <><><><><><>
Op 13 april 1839 kreeg Pieter-Jan Bemindt van de gemeente Beverlo vergunning voor het bouwen van een windmolen op zijn domein 'Geleeg' genoemd, waarop hij in 1937 en 1838 ook reeds een landbouwbedrijf, een brouwerij en een geneverstokerij had gebouwd. Het bouwen en het installeren van de bergmolen (de molen werd gebouwd op de hoogste heuvel) duurde een jaarvan 1845 tot midden 1846. De maal- activiteiten startten in juli 1846. We schrijven 4 jaar voordat Bourg-Léopold autonome gemeente werd. In 1930 staakte de toenmalige eigenaar alle maalwerk. In 1935 werd het gebouw van zijn wieken ontdaan. Molen en molenaarshuisje bestaan nog; De Molenstraat (de molenromp staat er nog) en de Heuvelstraat (de heuvel is er niet meer) herinneren aan destijds. --------------------------------- Vraag ons naar een uitgebreidere historiek.
Op 9 december 2005 om 10 uur kwam prins Filip - op uitnodiging van het gemeentebestuur - op het Albert -I Plein het borstbeeld van de eerste Belgische koning, Leopold I, inhuldigen. Gemeenteraadslid Wouters Jos zag zijn maandenlang streven hiermeebekroond: hij betreurde dat Leopoldsburg geen monument had van de eerste Belgische vorst, naar wie onze gemeente is genoemd.
Na de inhuldigingsplechtigheid bracht de prins een bezoek aan het museum Mijn Koningshuis van Astrid Bammens (waarmee ook haar wens in vervulling ging).
Het jaarlijks driedaags Harley Davidson Treffeneind juli begin augustustrekt een 3500 à 5000 HD-bezitters en sympathisanten aan. Het centrum is dan afgesloten; overnacht wordt er op een buiten het centrum gelegen weide.
BOURG, BOURG-LEOPOLD Bourg vindt men vaak terug als voegwoord: in namen van steden en gemeenten, denk maar bv aan Mariembourg en Cherbourg. Oorspronkelijke betekenis: "
"Een bourg is een centraal punt temidden van gehuchten"
(Un bourg est un point central parmi les hameaux) heeft ook wel de betekenis van "burcht, een omwald groot.. Een dorpje werd dan weer aangeduid als een "bourgade "bv St-Emilion-Bourgade.
FAMILIENAAM Bourg is ookde naam van een rijk en beroemde familie vooral wonend in Frankrijk maar ook talrijk aanwezig in Canada en de Verenigde Staten van Amerika. We vinden ook hier telgen terug onmiddellijk na de Belgische onafhankelijkheid, gebleven na de Franse overheersing. We treffen ze aan bij de vroege uitbouw van de industrialisering in Wallonië (Henegouwen). De koolmijn van Bois-du-Luc, in de 19de eeuw één der belangrijkste ondernemingen i n die streek, kende twee directeurs Bourg tussen 1831 en 1854. V.Bourg ontwierp niet enkel in 1836 de eerste carrés als woonwijk in België, zijnde een arbeiderswijk met elkaar loodrecht kruisende straten en afgeschuinde hoekhuizen, bestaande uit 166 huisjes voorzien van koud- en warmstromend water, zeer modern en hygiënisch voor die tijd. Hij werd in 1841 ook aangezocht door het ministerie van oorlog en het provincie-bestuur van Limburg om het plan te ontwerpen van een nieuwe stadskern, vast tegen het in 1835 opgerichte kamp van Beverlo. De hiertoeaangelegde verkaverling kreeg in de volksmond al vlug de naam 'Bourg'. Zodat de gemeente-raad van Beverlo in 1842 besloot de nieuwe wijk officiëel Bourg te heten met Bourgstraat als voornaamste toe- en doorgangsweg.. In 1850 zou deze wijk bij koninklijk besluit plaats krijgen op de lijst van de Belgische gemeenten als Bourg-Léopold (later: Leopoldsburg), met verwijzing naar de eerste Belgische koning, uit dank ook voor de oprichting van het legerkampmaar vooral uit dank voor de verleende gemeentelijke autonomie (los van Beverlo)!. In het Brusselse verwijzen meerdere straten naar deze familie. Brussel kent een Bourgstraat en Schaarbeek en Evere kennen beide een Kolonel Bourgstraat. In 1960 richtte een telg van deze familie een nieuwe fabriek op te Hévillers (Waals-Brabant) voor het produceren van machines ten behoeve van de papierindustrie en drukkerijen.CP Bourg (zoals deze onderneming is genoemd naar haar stichter Charles-Pierre Bourg) was zo'n succes dat reeds in1977 een filiaal werd geopend in Massachutsetts (USA) met een 1000 werknemers verantwoordelijk voor de Noord- en Zuid-Amerikaanse markt. Deze industriële tak van Bourg behoort in ons land nog steeds tot de 200 rijkste families. De carrés van Bois-du-Luc werden door de Belgische Staat in 1974, één jaar na de mijnsluiting , gekocht en erkend als beschermd monument.
Beslist een bezoekje waard !.
Ter info: deze Victor Bourg niet verwarren met Victor Bourgeois (°Charleroi 1897 +Brussel 1962) ontwerper van La Cité Moderne in St-Agatha-Berchem.
De familienaam BOURG: In Frankrijk bv dragen 4006 pesonen deze familienaam, verdeeld over 46 departementen.
STATION LEOPOLDSBURG Het oudste gedeelte is het baanvak Hasselt-Houthalen, dat op 15 juli 1866 geopend werd als onderdeel van de internationale lijn 18 Hasselt-Eindhoven. Op 27 juli 1878 werd het baanvak Leopoldsburg-Mol in gebruik genomen, dat deel uitmaakt van lijn 17 Diest-Leopoldsburg-Mol. Het zou duren tot 1 juli 1925 vooraleer men Houthalen met Leopoldsburg zou verbinden
Rijk herbergverleden: gezellig op het Koningsplein (thans Koning Albert I-plein) terrassen op een zomerse zondag- namiddag, in de lommerte van de mooie bomen.
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Onze niet aflatende medewerkers op het redactiesecretariaat
koninklijk paleis met "geit aan de ketting "op het gazon Kamp van Beverlo anno + 1840;
Volgens overlevering kreeg deze weg door het park zulk een bijnaam: de soldaat nam hier afscheid van zijn plaatselijk of bezoekend liefje... Thans staat op het straatnaambord :"Laan der 7 zuchten" verwijzend naar de 7de hemel...
koninklijk_paviljoen 1834-1913 De eerste Belgische vorst, Leopold I, echt bezorgd voor het behoud van zijn kersverse koninkrijk, bezocht geregeld in het Kamp Beverlo. en verbleef dan met zijn gezin en gevolg in het 'koninklijk paleis': een in hout gebouwd paviljoen ruimer en mooier dan dat van minister en generaals. Zijn opvolger, Leopold II (koning van 1865 tot 1909), was meer bezorgd om het vergaren van een kroonfortuin en een imago; hij verkreeg een eigen gebied in Afrika(Congo) met erstsen en plantages en liet in eigen land in de grote steden monumentale gebouwen oprichten. Zijn logo was de twee tegengestelde letters L. Hij kwam nog wel enkele keren in het Kamp. Zijn paviljoen geraakte in verval en werd in 1913 afge- broken. Na WO 1914-1918 is een 'koninklijk verblijf" niet meer (opnieuw) gebouwd.
Leopoldsburg "moderniseert"
Dit jaar, 2007, zal op het Koningin Astridplein niet alleen het bekende gebouw Snyckers worden afgebroken maar ook het alom gekende cafe Paviljoen.
Op het perceel van de bekende handelszaak KEMPENLAND werd in 2006 een mooi appartementscomplex opgericht.
Geslaagd gevelmonument op hoek Koningin Astridplein en Generaal Lemanstraat. Kunstwerk stelt voor het eerste Belgische vorstenpaar.
Jammer dat het verklarend straatnaambord hier ontbreekt
Eigenzinnige helpdesk
Onderstaande foto's ingezonden door Jean
De openingsavond van de kermis gaat gepaard met het houden van een fakkelstoet waarin de Kampse (en Heppense) reuzen worden getoond. Die avond wordt een vuurwerk ontstoken. De vriendelijke fotograaf van dienst was Jean Verstraeten die ons de vier volgende foto's bezorgde 13/10/07)
kinderplezier op de kermismolen (foto Jean Verstraeten_okt 2007
Onze gelegenheidsfotograaf, Jean, maakte op 13/02/08 volgende foto's bij het zien van die gekapte eiken op militair domein. Hij maakt zich hierbij de bedenking "Wat zou Chazal daarvan hebben gedacht ??? Dit jaar wordt toch Chazal herdacht, of niet ???"