Welkom in deze lessenreeks. Het is de bedoeling dat je, bij
het nemen van een foto voor deze lessenreeks, rekening houd met alles wat je in
vorige lessen leerde.
Waarschijnlijk ken je de uitdrukking: ‘Fotograferen is
spelen met licht’. Dat is zeker zo en hier gaan we, in deze lessenreeks, verder op
in. Het einddoel is een perfect belichte foto kunnen afgeven.
Enkele spelregels:
-Gebruik steeds recent gemaakte foto’s.
-Geef een korte toelichting bij de foto bv. gebruikte
instellingen en waarom je die gebruikte.
-Foto’s mogen niet bewerkt worden, ook niet
uitgesneden. Het is de bedoeling dat je op voorhand leert ‘zien’.
-Ik probeer eenmaal per week je foto te
bespreken. Aangezien ik een zeer drukke agenda heb kan dit al eens uitlopen.
Hou hier dus rekening mee.
-De opgaven die ik geef zijn volgens het kunnen
van de leerling. Zij die reeds verder gevorderd zijn zullen ‘zwaardere’ opgaven
krijgen dan ‘minder’ gevorderden.
-Neem geen foto’s op voorhand. Hou steeds
rekening met de gekregen commentaren voor je een nieuwe foto maakt.
Enkele raadgevingen:
-Bij het nemen van een foto noteer dan steeds je
instellingen en een kleine commentaar. Bekijk bij je thuiskomst de foto’s en neem
er die commentaar bij. Zo leer je bij. Zelfs gevorderde fotografendoen dit nog steeds.
-Wees niet te snel tevreden. Bekijk je foto’s,
laat ze dan enkele dagen liggen en bekijk ze opnieuw. Als je ze dan nog goed
vind geef ze dan pas in. Wees kritisch op je zelf.
-Zet je toestel niet op automatisch. Gebruik
verschillende instellingen en bekijk welke het beste resultaat geven.
-Heb je vragen, aarzel niet om me te contacteren.
Ik zal je graag helpen.
Zoeken in blog
Beoordeel dit blog
Licht
Bespreking licht
27-04-2010
Everdina
Als eerste inzending is deze foto niet slecht. Je laat blijken dat je zicht hebt op 'licht'. Het onderwerp is goed gekozen. Het spel tussen licht en schaduw is ok. Eigenlijk heb ik met deze foto 2 problemen: 1. het kleine vlekje schaduw rechts bovenaan, maar dit is in deze fase geen ramp en je kan daar in de toekomst rekening mee houden en/of het wegclonen. 2. en dit is wel belangrijk. De scherpte is niet ok. Je hebt een probleem met de scherptediepte. Het is een mooie foto en de schuine buis van de fiets leid het oog naar de bloemenmand en die is onscherp. Een kleiner diafragma had hier dus beter geweest. Normaal loopt de scherptediepte van voor naar achter ttz. van onder aan de foto naar boven. Hier lijkt het alsof de foto rechts scherp is en links niet. Je ziet dit vooral op de ondergrond. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan gaan van bewerking van de foto tot een fout in de lens. Het kan natuurlijk ook toeval zijn dat de ondergrond nu eenmaal zo is. In ieder geval kijk ik al nieuwsgierig uit naar je volgend inzending.
Dit is geen slechte foto maar er zit veel meer in. Bedoeling van deze lessenreeks is licht in de foto te brengen en alzo de foto aantrekkelijk te maken. Deze foto heeft een fantastisch mooie lucht met heel veel lichtspeling. Je ziet de lichtstralen, mooie schakkeringen in de wolken. Het gevaar van dergelijke foto's is wel dat bepaalde delen mogelijk minder goed belicht worden. In deze foto is dit de grondpartij. Die is wel zichtbaar maar 'valt dood' tov. de mooie lucht. Er is teveel van de grond te zien waardoor de foto minder attaktief wordt. Er mag links zeker een derde van de foto af. Ik heb een uitsnede gemaakt waardoor je foto veel interessanter wordt. Dit is eigenlijk weer een samenspel tussen compositie en licht. Door een juistere compo te kiezen krijg je hier beter licht in je foto. Je bent goed bezig. Voor je volgende inzending wil ik je een opdracht geven. Er is nu volop bloesem. Ik wil dat je een detailfoto maakt van een witte bloesempartij met tegenlicht. Let op de bloesem moet mooi belicht zijn en ik wil het licht van achter de bloesem zien komen. Let ook op dat de zon niet recht in je lens schijnt want dit kan je lens beschadigen. Succes.
Deze foto is op zich, qua compo, niet slecht, maar als foto kan ze niet dienen voor deze les. Licht moet je foto opbeuren, doen leven. Bij deze foto heb ik niet die indruk. Ok er zit weerkaatsing op de draden en de lichtjes achteraan zijn er, maar deze foto heeft naar mijn gevoel geen helderheid, ze geeft me een doodse indruk. Ik heb veel betere werken van u zien passeren. Je kan veel beter. Verras me met je volgende ingave!
Welkom in deze lessenreeks. Hier leggen we de lat weer ietsje hoger. Hou rekening met wat je in vorige lessen allemaal hebt geleerd. Dit is een mooie om mee te beginnen. Compo is goed. Er zit diepte in de foto. Een mooie diagonaal met de schuine tak en de schaduw er onder. Dit zijn allemaal zaken die je hiervoor werden uitgelegd. Wat het licht betreft (hier gaat het dus in deze les over...); het zit wel degelijk in de foto. Je voelt het prille zonlicht op de tak. Het licht/schaduwspel neemt je mee naar de verte en nodigt je uit om mee te wandelen. Goed dus. Ik zit wel met een probleempje. Helemaal links is een lichte vlek die uitloopt. De rand van de boom valt er weg. Heb je daar iets weggecloond? Of is de foto bewerkt? Ben al benieuwd naar je volgende inzending.
De bespreking van deze foto is door mijn eigen geklungel de mist in gegaan. Ik zal ze opnieuw bespreken. Ik schreef dat dit opnieuw een zeer mooie foto is met een mooie compo en lekker scherp. Het licht maakt ook deze foto. Je vorige inzendingen samen met deze overtuigen me van je kunnen en ik bescvhouw je als geslaagd voor deze lessenreeks. Op dus naar de volgende. Veel succes
In deze foto zit opnieuw licht. Je hebt mijn opmerkingen ter harte genomen. Het licht zit op de bomen en neemt je mee op het pad naar achter in de foto. Ik beschouw je daarom als geslaagd en je mag door naar de volgende lessenreeks. Proficiat.
Het is in deze donkere dagen niet makkelijk om buiten mooie foto's te maken. Deze foto is er een voorbeeld van. Ook al was er zon, toch is deze foto niet geworden wat ze zou moeten zijn. Ze is m.i. te flets. Ook mis ik scherpte. Ik vermoed dat het de bedoeling was om het zonlicht te laten spelen op de dennetakken. Daar ben je deels in geslaagd, maar door de onscherpte wordt het wazig en dus niet goed. Hier had je echt moeten scherpstellen op de dennetakken. De takken die van rechts boven door het beeld lopen maken dat ook de compo verstoord wordt. Laat ons deze foto vergeten en bezorg me een nieuwe. Wees critisch voor je zelf. Niet te snel te vreden zijn. Uit je vorige inzendingen blijkt dat je dit kan.
Goede foto van een schijnbaar eenvoudig onderwerp. De foto is zo eenvoudig dat het moeilijk is om ze interessant te maken. Je bent daar m.i. volledig in geslaagd. Het spel van licht en donker in de sneeuw is goed. Nergens uitgebrande delen. Het wit is wit en het licht spreelt op de takjes. Goed gedaan dus en ik kijk al uit naar je volgende inzending.
Met deze foto heb ik het eerlijk gezegd een beertje moeilijk. Ik heb deze foto bekeken en bekeken en bekeken. Het zal wel aan mij liggen, maar deze foto komt mij heel onnatuurlijk over. Als je de poten van de tafel of stoel achteraan links boven bekijkt, komt het licht van links achter. De vaas daarentegen heeft een schaduw aan die kant en wordt op haar beurt belicht aan de voorkant. De kaars die er vlak voor staat is dan weer net anders om. Boven de kaars is een vervelende lichtvlek. De foto is veel te druk om goed te zijn. Ok het licht speelt in het glas. Daarin ben je geslaagd, maar de foto moet een geheel blijven. Je gebruikte f:8 bij 1/160e. Veel beter was geweest om een groter diafragma te nemen (kleiner getal) richting f2.8. Dan had je achtergrond waziger geweest en de nadruk op de vaas gelegen. Het had dan best een goede foto geweest. Laat de moed niet zakken. Af en toe komt de zon er door. Trek dan naar buiten en bezorg me een nieuwe foto ter bespreking. Ik kijk er al naar uit.
In deze donkere tijden is het niet eenvoudig om een foto met 'licht' erin te vinden. Bedoeling is om het licht te laten spelen en spreken in de foto. Met deze foto ben je er m.i. goed in geslaagd. Het spel van licht en schaduw, de 'hartjes'vorm van de schaduw maken dat dit een goede foto is. Je schrijft dat je gebruik maakte van een zaklamp. Normaal krijg je dan een gele foto. Of je hebt de juiste witbalans gekozen of je hebt de foto goed aangepast. Komt er nog bij dat de foto lekker scherp is en een goede compo heeft. Als eerste inzending is dit dus zeker ok. Ik zou zeggen op naar de volgende.
Je bent er mee weg. Met deze foto overtuigde je me dat je het licht in de foto ziet en ook kan weergeven. Voor mij ben je dus geslaagd in deze lessenreeks. Het is een zeer mooi weergegeven foto. De scherpte zit goed, de compo eveneens er zit diepte in. Goed dus. Proficiat en op naar de volgende lessenreeks. Ik zal Bernard op de hoogte brengen. Hij zal je een seintje geven wanneer je je eerste foto's mag doorsturen.
Dit is geen eenvoudige fotografie. Je bent in een donkere omgeving en ziet het licht binnenvallen en tracht dit weer te geven. Op zich verdient het een pluim dat je dit ziet maar het is o zo moeilijk om dit correct weer te geven. Het resultaat is dus niet zoals het hoort. De foto mist scherpte en je zit met een kleurzweem. Dit laatste komt omdat je je witbalans op automatisch had staan. Die kan dergelijke situatie niet aan. Heb ze manueel aangepast (zie bijlage). het wit wordt terug iets witter. Ook heb ik de scherpte verhoogd. en je krijgt al een iets betere foto. Ze is nog niet goed hoor want het zwart aan de linkerkant is volledig uitgebrand. Er zit niets detail meer in en dat doet de foto de das om. Een goede raad voor de toekomst; probeer eens bij zeer donkere onstandigheden om iets te onderbelichten en bij zeer lichte moet je iets overbelichten. Je zal verrast staan van het resultaat. De moed niet laten zakken en op naar de volgende...
Dit is een mooie. Je zou zo de foto instappen om verder te wandelen. Mooi tegenlicht en de donkere partijen zijn nog goed doortekend. Je krijgt een mooi schaduwspel op de grond en het licht speelt in de bladeren. Het licht in de foto schept ook diepte. Je ogen gaan van links onder, via de twee centrale bomen naar rechtsachter. Ik zou zeggen, doe zo voort, goed bezig. Ik kijk al uit naar je volgende...
Bij deze opname maakte je gebruik van het invallende licht. Je gebruikte iso 400, f:4.5 en 1/40e. Hieruit kan je concluderen dat er weinig licht was en dat zie je ook aan de foto. Ze is te flets. Normaal moet het licht in de foto een meerwaarde geven en dat is hier niet het geval. Er komt dan nog bij dat ik scherpte mis op de sinaasappel. De scherpstelling gebeurde m.i. op het doek. Door de al redelijk grote diafragmaopening krijg je niet genoeg scherptediepte om dan ook nog de bovenkant van de appelsien mooi scherp te krijgen. Mogelijke oplossing; statief gebruiken, iets langer belichten en een kleiner diafragma gebruiken. Experimenteer ook eens met deze opstelling en hou langs de schaduwkant eens een wit blad of aluminiumfolie die gekreukt is. Je zal zien dat je dan een heel andere belichting krijgt. Zorg er in ieder geval voor dat je opname mooi scherp is. Ik kijk al uit naat je volgende inzending. Groeten, Digiwill
Dit is een goede foto. Geen 'waw' foto maar gewoon goed. Het licht is het thema en dat zit er in. De schuine stand van het licht speelt ook mee. De nerven van het hout worden benadrukt, de schaduwen iets breder... gewoon een goede foto dus. Ik ben al benieuwd naar je volgende inzending..
Deze foto is goed geprobeerd, maar het resultaat is niet wat het zou moeten zijn. Je hebt de verlichting in de avond willen weergeven. Dit is geen eenvoudige opgave en spijtig genoeg zit de foto vol ruis en zit er ook een roodzweem op. Ik ga er geen verdere commentaar op geven. Stuur me gewoon een nieuwe. Ik kijk er al naar uit.
Dit is geen slechte foto, maar ook geen hele goede. De linker kant is schaduw en rechts zie je je eigen schaduw op de grond. Als dit de bedoeling was moet hij er wel volledig en nadrukkelijk (op een sterk punt) opstaan. Er zit wel degelijk licht in , maar met deze foto is meer mogelijk. Het licht <> schaduwspel voor en achteraan is goed gezien alleen vragen de onbelangrijke delen van de foto teveel de aandacht. Heb ze daarom eens anders uitgesneden. Kijk zelf maar naar het verschil. Je blik gaat nu vanaf het goed belichte blad linksonder volledig door de foto en de oninteressante schaduwen links en rechts zijn verdwenen. Het is door dergelijke oefeningen te maken dat we bijleren. Op naar de volgende...
Deze foto kan mij, spijtig genoeg, niet bekoren. Ok, je hebt een streepje licht dat op een tekst valt, maar de onscherpte breekt de foto. Ik zie dat je met iso 3200, f:5.6 en 1/320e en -1EV werkte en met sluiterprioriteit. Je hebt bljkbaar niet genoeg scherptediepte om het onderwerp, de tekst, volledig scherp te krijgen. beter was geweest om een kleiner diafragma te nemen (groter getal) Je had hier nog ruimte genoeg voor. De moed niet laten zakken. Ik heb van u al veel goede foto's zien passeren en kijk dus al ¨benieuwd uit naar je volgende inzending.
Goede instap in deze lessenreeks. Het licht zit wel degelijk in deze foto. Op de boomstammen en de bladeren zie je het licht spelen. Je krijgr direct het gevoel van een mooie nazomerdag. Toch heb ik een beetje last met de compositie. Als je de foto van links naar echts bekijlt zie je het volgende: - eerst een wegeltje die diepte aan de foto moet geven, maar door de plaats in de linker onderhoek verdwijnt dit effect. - je gaat van links naar rechts van scherp naar onscherp, om rechts te eindigen met een grote onscherp gedeelte bladeren.
Heb de foto eens gespiegeld en dan krijg je een beel betere compo, maar dan komt die grote onscherpe vlek helemaal links vooraan zitten. Niet goed dus. Ik vermoed dat die onscherpte te maken heeft met de snelheid (1/40e). Als er dan wat wind staat gaan de bladeren bewegen en worden onscherp. De stammen zijn wel scherp. Deze techniek wordt veel gebruikt en is ook mooi, maar dan moet je wel een goede compo hebben. Als je, indien mogelijk, iets meer naar links had gericbt kreeg je m.i. die veel betere compo. Ik kijk al uit naar je volgend inzending.
Op deze foto staat het licht centraal. De zonnestraal door de bomen vormt, met een beetje verbeelding, een hartje op de gevallen bladeren. Achter dit hartje is er licht in de verte en daarmee creëer je diepte. Goed gezien. Ik heb het wel een beetje moeilijk met de scherpte. Je gebruikte F8. Daardoor zit de scherpte meer naar achteren en krijg je onscherpte op de voorgrond. Herinner je nog de 1/3 - 2/3e regel nog? Je toestel stond op diafragmaprioriteit. Door een kleiner diafragma te kiezen (groter getal bv F11 of 22) krijg je een grotere scherptedieptebereik. Natuurlijk moet het aanwezige licht dit toelaten. Op naar de volgende foto...