Plastic spar is vaak goedkoper, gaat jaren mee en verliest geen naalden !
De Belg zet steeds vaker een nepkerstboom in zijn huiskamer. Een echte spar wordt almaar schaarser en daardoor duurder, stelt de sector vast.
Een echte boom kost je vandaag gemiddeld 35 euro afhankelijk van waar je woont In Brussel, waar de levering duurder is, betaal je tot drie keer meer dan in Luxemburg.
Daar wordt het gros van de Belgische kerstbomen gekweekt, zegt Peter Vandenberghe van Comeos, de federatie van de Belgische distributiesector.
Een namaakboom vind je al voor 15 euro. Dat is dan wel het goedkoopste exemplaar, want de prijzen variëren nog meer dan bij de echte bomen. Voor een groot, mooi namaakexemplaar betaal je tot honderd euro. Dat zijn dan wel eenmalige kosten', stelt Vandenberghe.
Uit een rondvraag bij handelaars leert Comeos dat de artificiële kerstboom in België aan een opmars bezig is. De kwaliteit van de kunstbomen is gevoelig toegenomen - zowel wat brandveiligheid als uitzicht betreft. De nieuwste generaties zijn nauwelijks nog van de echte bomen te onderscheiden, en de prijs is gevoelig gedaald.
Voor de Belg is dat het sein om op die kunstbomen over te schakelen. Geen brandrisico's meer, geen afvallende naalden: het gebruiksgemak van de kunstboom geeft in vele gevallen de doorslag.
Die trend heeft gevolgen voor de echte kerstbomen, die we in de Ardennen en in het buitenland halen. De vraag neemt af, het aanbod past zich daaraan aan, zodat er een lichte schaarste is. Wat dan weer de prijs doet stijgen. Handelaars verwachten dat de echte kerstboom steeds exclusiever wordt.
Meer led-lichtjes
Om helemaal in de kerstsfeer te geraken, schakelt de Belg ook steeds meer led-verlichting in. Niet alleen in de boom, maar ook in de tuin, aan de gevel, de dakgoot. Ook dat is te verklaren, volgens Peter Vandenberghe: 'Led-verlichting wordt goedkoper, verbruikt minder en gaat langer mee dan de klassieke lampjes.
|