Even een korte uitleg hoe de zoekfunctie werkt. U moet de naam ingeven waarnaar u op zoek bent, b.v. auratus. Dan komen alle pagina's achter elkaar voor waar "auratus" in voorkomt. Zoekt u b.v. de soorten uit het geslacht Melanochromis, dan worden alle Melanochromis-soorten getoond. Wanneer u de naam foutief intypt, zal u geen soort kunnen vinden en wanneer u een naam opvraagt die nog niet is vermeld, krijgt u ook niets te zien. U kan ook bv. een plaatsnaam ingeven en dan worden alle soorten getoond waar expleciet bijstaat dat ze van daar bekend zijn. Je moet wel de juiste naam ingeven en ook op hoofdletters letten. Likoma of likoma zal niet tot dezelfde resultaten leiden.
Labeotropheus trewavasae is van de andere soort uit het geslacht, n.l. Labeotropheus fuelleborni te onderscheiden aan de vorm van het lichaam. Het lichaam van L. trewavasae is minder hoog van vorm. Ook bij de Labeotropheus-soorten zijn er verschillende kleurvormen binnen dezelfde populatie : de normale vorm, de OB-vorm en de O-vorm.
Deze soort bewoont bewoont voornamelijk het bovenste deel van het rotskustbiotoop. De eerste importen werden verkeerdelijk als Haplochromis ovatus verhandelt.
De "kampango"; want dat is de inheemse naam van deze vis, is natuurlijk geen cichlide, maar een grote meerval die zeker één van de lekkerste soorten is om te eten. Hier een wijfje dat op een diepte van bijna 20 m zijn jongbroed bewaakt
Endemische soort van Chizumulu Island. Deze kleinblijvende Labidochromis-soort is vrij territoriaal en voedt zich voornamelijk met Aufwuchs van de rotsen.
Deze soort is in de handel beter bekend als "Pseudotropheus mustardi". Hij komt voor langs de noordwestkust van Charo tot Chirombo. Tussen de verschillende populaties zijn er ook kleine verschillen in het kleurenpatroon bij de mannetjes.
Bij Chizumulu Island komt slechts één vertegenwoordiger van het elongatus-complex voor met name Pseudotropheus "elongatus chisumulu". De soort lijkt erg op Pseudotropheus "elongatus mbako" van Likoma Island.
Deze minder kleurige Aulonocara-soort van het stuartgranti-type is endemisch van Chizumulu Island. Hij is in de handel bekend als Aulonocara "blue gold"
Melanochromis baliodigma komt voornamelijk voor langs de oostkust, van Tumbi Point tot Makanjila Point, alsook bij Chizumulu Island. De soort was voorheen bekend als Melanochromis "blotch".
Metriaclima "zebra chilumba" beperkt zich langs de westkust van het meer van Ngara tot Chirwa Island. Alnaargelang de vindplaats zijn kleine kleurverschillen te merken. Het afgebeelde dier van Luwino Reef heeft een gele keel en rand van de staart- en rugvin.
Tropheops "chilumba" wordt ook wel "chilumba macrophthalmus" genoemd. De mannetjes zijn blauw gestreept, met een zwarte submarginale band in de rugvin.
Copadichromis "kawanga" wordt ook wel "kawanga borleyi" genoemd, omwille van de plaats waar de soort de eerste maal werd aangetroffen, met name Kawanga, een dorpje zowat 15 km ten noorden van Nkhata Bay.
Petrotilapia "small blue" werd af en toe als Petrotilapia "nkhata bay" geëxporteerd. De kleurtekening van de wijfjes varieert van bruingeel tot helgeel.
Petrotilapia "small blue" komt voor langs de noordwestkust van het meer, tussen Bandawe en Cape Manulo. Ook de kleurtekening van de mannetjes is variabel, alnaargelang de vindplaats.
Deze endemische soort Pseudotropheus saulosi van Taiwan Reef, werd naar de voormalige duiker Saulos Mwale genoemd. De wijfjes zijn te herkennen aan de egale oranjegele kleur.
Mannetjes van Pseudotropheus saulosi zijn blauw met donkere dwarsbanden. In de overgangsfase naar de volwassen kleurtekening zien we stilaan het gele kleed naar blauw omkleuren.
De onderwaterfoto's werden gemaakt met een analoge Nikon F-50 en een macro-lens Sigma 90mm. Het onderwaterhuis voor de camera is van Italiaanse makelij van het merk Nimar en de onderwaterflits van Nikonos.
Zo hebben ook de niet-ingewijden een beter idee waar Malawi en het Malawi meer zich bevinden in Afrika
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Ad Konings, Malawi-kenner bij uitstek terug van een duik