Even een korte uitleg hoe de zoekfunctie werkt. U moet de naam ingeven waarnaar u op zoek bent, b.v. auratus. Dan komen alle pagina's achter elkaar voor waar "auratus" in voorkomt. Zoekt u b.v. de soorten uit het geslacht Melanochromis, dan worden alle Melanochromis-soorten getoond. Wanneer u de naam foutief intypt, zal u geen soort kunnen vinden en wanneer u een naam opvraagt die nog niet is vermeld, krijgt u ook niets te zien. U kan ook bv. een plaatsnaam ingeven en dan worden alle soorten getoond waar expleciet bijstaat dat ze van daar bekend zijn. Je moet wel de juiste naam ingeven en ook op hoofdletters letten. Likoma of likoma zal niet tot dezelfde resultaten leiden.
Melanochromis interruptus Melanochromis interruptus wordt ook wel de chisumulu johannii genoemd vanwege zijn gelijkenis met Melanochromis johannii. De soort komt normaal enkel rond Chisumulu eiland voor maar is op enkele andere locaties toevallig vrijgelaten met de gevolgen van faunavervalsing op Likoma eiland, bij Nkhata Bay en Thumbi Island West. De foto hierbij toont het wijfje.
Pseudotropheus heteropictus Pseudotropheus heteropictus werd ook onder de handelsnaam Pseudotropheus newsi verhandeld. Hij komt uitsluitend voor bij Chisumulu eiland. Op de foto het oranjegeel gekleurde wijfje met jongen in de muil
Het kenmerk van deze soort zijn de oranje buikvinnen. Deze soort is uitsluitend van Chisumulu eiland bekend en leeft in sedimentvrije zones die aan golfslag zijn blootgesteld.
foto H. Prosje Erg afwijkend van de meeste haplochromiden zijn de sterk zijdelings samengedrukte kop en het eigenaardige kopprofiel, waarvan het bovenste deel convex is tot aan de ogen om dan steil naar de snuit af te hellen. A. christyi is een rover waarvan de typische jachtmethode is de prooi te fixeren met één oog. Hij laat zich daartoe op zijn flank kantelen. Dan laat hij zich langzaam en bewegingloos zakken maar steeds met zijn prooi in het vizier. Op deze manier tracht hij zijn prooi zo dicht mogelijk te benaderen. Indien hij in zijn opzet slaagt, slaat de rover met een zijwaartse slag van de muil toe.
foto H. Prosje Iodotropheus sprengerae is een endemische soort uit het Malawimeer. Hij komt voor in het zuidoostelijke deel van het meer, met name bij de eilanden Boadzulu, Chinyankwazi en Chinyamwezi. De dieren zijn roestbruin van kleur met een violette zweem op de flanken. De onpare vinnen zijn blauwachtig. De aarsvin vertoont (tot vijf) grote eivlekken die zwart omrand zijn.
Ook het mannetje van Melanochromis dialeptos heeft een andere kleur en tekening dan Melanochromis auratus. De soort komt voor langs de oostkust van Masinje naar het noorden tot Nkhungu Point in Mozambique.
Melanochromis dialeptos was lange tijd bekend als Melanochromis sp. dwarf auratus. De wijfjes hebben een ietwat andere tekening dan Melanochromis auratus en mogelijk blijven ze ook iets kleiner.
Het wijfje Melanochromis auratus elongate is moeilijk van Melanochromis auratus te onderscheiden. Op de foto een wijfje bij Nkolongwe (Mozambique) gefotografeerd.
Melanochromis auratus elongate is een andere vertegenwoordiger van de oostkust lijkend op Melanochromis auratus, maar een iets verlengde versie. Hij komt voor tussen Metangula (Malawi) en Nkolongwe (Mozambique). Op de foto hier een mannetje.
Melanochromis simulans is een andere op Melanochromis auratus lijkende soort van de oostkust die zijn verspreiding heeft tussen Gome (grens Malawi-Mozambique) en Nkhungu (Mozambique).
Pseudotropheus socolofi nkolongwe is voor zover bekend enkel bij Nkolongwe (Mozambique) aangetroffen en voorlopig als socolofi-variant benoemd omwille van de gelijkenissen in lichaamskleur en tekening in de staartvin.
Otopharynx heterodon nankhumba is enkel van de kust van het schiereiland Nankhumba bekend en omwille van deze verspreiding in het Lake Malawi National Park niet meer geëxporteerd.
Ctenopharynx pictus was voorheen bekend als Otopharynx (Ctenopharynx) pictus. Het is een echte stofzuiger die met uitgestulpte bek het substraat afzoekt naar voer.
De onderwaterfoto's werden gemaakt met een analoge Nikon F-50 en een macro-lens Sigma 90mm. Het onderwaterhuis voor de camera is van Italiaanse makelij van het merk Nimar en de onderwaterflits van Nikonos.
Zo hebben ook de niet-ingewijden een beter idee waar Malawi en het Malawi meer zich bevinden in Afrika
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Ad Konings, Malawi-kenner bij uitstek terug van een duik