Omdat geitenboer Pieterjan Van Dorpe uit Lebbeke kampte met een melkoverschot, besloot hij er kaas van te maken. Met succes: onlangs proefde hij de eerste exemplaren van zijn zelfbereide delicatesse.
Pieterjan Van Dorpe (26) is al sinds hij kind was een kleinveeliefhebber. Twee jaar geleden, toen hij langs de Flor-Hofmanslaan in Lebbeke de jaarlijkse Geiten- en schapenhappening van de Vlaamse Hobbyfokkers bezocht, kreeg hij zin in het kweken van geiten en schafte hij zich enkele exemplaren aan van de Nederlandse bonte melkgeit. Dit ras geeft flinke hoeveelheden melk en is nog mooi om zien ook, door de afwisselende patronen op zijn vacht. Dit jaar werden begin maart de eerste lammeren geboren. Vandorpe verkocht er enkele exemplaren van.
‘Met als gevolg dat er een geit met een flink gespannen uier liep’, vertelt Van Dorpe. ‘Ze gaf dagelijks zelfs tot twee liter per melkbeurt. Ik kreeg te kampen met een melkoverschot. Omdat de melk weggieten zonde zou zijn, kocht ik een startkit voor het bereiden van geitenkaas. Begin juli mocht ik mijn eerste bereiding proeven. Vandaag maak ik per dag twee kaasjes van elk zowat 250 gram: één liter melk is goed voor één kaasje.’
Bron : PVR
|