Lebbeke - Elke woensdagavond blazen de KVLV-afdelingen H. Kruis en Centrum verzamelen om popjes te breien en aan te kleden. Ze doen mee aan een actie van Inclusie, een vzw die pleit voor onderwijs waarbij niemand uitgesloten wordt. “We willen aantonen dat iedereen erbij hoort.”
“Het doel van de actie sprak ons aan”, zegt Marleen Van Weyenberge, voorzitter van de KVLV-afdeling H. Kruis. “Een lid van ons bestuur bracht het aan. Inclusie vzw ijvert voor onderwijs waar iedereen bijhoort en niemand uitgesloten wordt wegens een beperking of zijn of haar anderszijn. We spraken de collega's van het centrum aan en die waren meteen bereid op de kar te springen. Sinds de eerste woensdag van september komen we wekelijks samen in 't Kastarken om er popjes te breien of aan te kleden. Ook hier is duidelijk te merken hoe verschillend we allen zijn: onze vaardigheden verschillen. Sommigen breien trouwens thuis verder.”
Beide afdelingen engageerden zich om samen vijftig popjes aan te maken, maar het enthousiasme is zo groot dat er vandaag al 75 liggen te pronken. Het honderdtal ligt binnen bereik. Alle popjes zijn gebreid naar één model, de diversiteit zit in de kleur van de breiwol en de aankleding. Er zijn geen twee dezelfde. “Het ultieme doel van de vzw is in totaal het duizendtal te halen”, weet Van Weyenberge.
TENTOONSTELLING
Van elk popje wordt een foto geschoten, die vanaf half november op www.oudersvoorinclusie.be te zien is. In zwart-wit, zodat ze er allemaal hetzelfde uitzien. Vanaf 23 november wordt op een popje bieden mogelijk: minimum vijf euro, maar meer mag ook. Zodra de aankoop is verricht, verschijnt het popje zoals het er werkelijk uitziet en krijgt het de naam van de koper. Op deze manier krijgen alle popjes een naam en een gezicht.
“Dat is de uiteindelijke bedoeling van de actie: aantonen dat mensen, hoe divers ook, erbij horen. Wie deelneemt krijgt het popje niet thuisgestuurd. Vanaf januari is het de bedoeling dat de duizend popjes een rondgang maken door het land en her en der tentoongesteld worden.”
http://www.oudersvoorinclusie.be/
Bron : PVR
|