Op vrijdag 8 mei lln. werd de tentoonstelling "In-ge-bed"geopend. Hiermee levert de afdeling textiel van de stedelijke academie een originele bijdrage aan het culturele festival Stadsvisioenen in Mechelen. De lokatie in de O.L.Vrouwstraat 110, was heel lang geleden het klooster van de Apostolinnen, maar staat in een nog niet zo ver verleden bij de mechelaars beter bekend als de matrassenfabriek E.Devis. De groep van de academie heeft maandenlang hard gewerkt en prachtige creaties zijn het resultaat. Wij met onze kantclub werden uitgenodigd om een kleine bijdrage te leveren. Zijn hun werken modern en monumentaal, onze kanten zijn meestal traditioneel en fijn maar vormen een mooi contrast. Zij zijn ook een hulde aan de Zusters Apostolinnen, die er ca 1750 met een honderdtal zusters en bijna evenveel kinderen woonden. Deze laatsten leerden er kantklossen en kregen er kost en inwoon. Allen samen leefden ze toen van de opbrengst van de kantproductie ( Jan Schoeffer: Historische aantekeningen, De Orconde, Mechelen). Later kwamen moeilijkere tijden... maar is het niet prachtig dat wij nu in datzelfde gebouw mogen demonstreren en dat er in Mechelen nog kloskant gemaakt wordt?
De tentoonstelling en demonstraties lopen nog elk week-end op za. en zo. tussen 11 en 17.u tot 21 juni. Van harte welkom. Toegang gratis. Mechelse kant.
Apostolinnen, werk van Bettina Leyen. Hedendaagse avant-gardistische kloosterlinge, werk van Veerle De Ceulener.
Werk van de club Etterjefke. Eerste les: kantklossen!
Volgend jaar op 9 - 10 en 11 juli houd O.I.D.F.A (Organisation Internationale de la Dentelle au Fuseau et à l'Aiguille) haar Wereldcongres in Kobe, Japan. Op het einde van de negentiende eeuw, werd in Tokyo het kantklossen aangeleerd op de missiescholen. Een van de leerlingen, Suzu Takagi (geboren in 1870) opende een winkel in Yokohama en had hiermee veel succes. Zij opende bijhuizen in London en New York. Dit staat in een artikel van Yurik Itoh, in het Oidfa bulletin 4/2008. Ook nu nog wordt in Japan kant gemaakt, velen komen naar hier om vooral in Brugge met onze rijke kanttraditie kennis te maken. Op zondag, 3 mei, mocht ik een Japanse rondleiden in het museum Hof van Busleyden. Zij wou meer weten over kloskant in het algemeen en over de Mechelse in het bijzonder. Het was een plezier om haar wegwijs te maken in de verschillende kantsoorten. Ook de basisslagen had ze vlug door. Zij wil het voorbeeld volgen van haar vele landgenoten en terug komen om hier cursussen te volgen.
Collectie Mechelse kant in het hof van Busleyden Rosaline kant; ontwerp: Ichiko Mitsuhira uitvoering: Motoko Kurata (Oidfa 1/2009)