Het doopmutsje van Ludwig van Beethoven
Tijdens een verblijf onlangs in Bonn bezocht ik het geboortehuis van Ludwig van Beethoven. Groot was mijn verassing toen ik tussen al die personalia van de grote componist zijn doopkapje ontdekte. Ik kon het natuurlijk niet echt onderzoeken, maar heel waarschijnlijk is het versierd met Mechelse kant! Zijn grootvader was immers afkomstig uit Mechelen en zijn overgrootvader had hier een kanthandel!
....In de eerste helft van de XVIIde eeuw vinden we de familie van Beethoven terug in Steenokkerzeel en Haacht. Michaël van Beethoven (gedoopt in 1684 in O.-L.-V.-over-de-Dijle - + te Bonn in 1749) huwde in 1707 met Marie-Louise Stuyckens, dochter van een meester-bakker. Ze vestigden zich in de ouden Bruel" (nu Leermarkt), in het huis "Den Bonten Os. Naast de bakkersbedrijvigheid hadden ze ook een brocant-handel in de Steenstraat, (later van Beethovenstraat) in het huis "Het Moleken". Zij kregen vier zonen: Cornelis, Lodewijk (na enkele maanden overleden), Lodewijk (tweede) en Lambertus-Michaël. In 1720 begon vader Michaël een kanthandel. In 1727 bezat hij een zevental huizen met een waarde van 6500 gulden. Waarschijnlijk nam hij kant in depot van een aantal "coopvrouwen ".
Van Lambertus-Michel is weinig geweten. Cornelis had de commerciële gaven van zijn vader geërfd. Lodewijk had een mooie stem en volgde les aan de koraalschool voor een opleiding als koorzanger van St.-Rombouts.
Zij weken uit naar Bonn. Cornelis werd coopman tot Bonn en Lodewijk musicienin het cabinet van sijne hoogheyt den ceurvorst van Ceulen tot Bonn . Hij is de grootvader van de beroemde Ludwig van Beethoven.
Vanaf 1737 liep de kanthandel niet goed meer. Micaël Van Beethoven moest hypotheken nemen op verschillende van zijn huizen. In 1740 beginnen de vragen om gerechtelijke tussenkomsten. In 1741 werd een schenkingsakte opgesteld waarbij meubelen, beddengoed, en huisraad werden afgestaan aan Hendrik Willems om de schulden te betalen. Daarna vertrok het echtpaar Beethoven-Stuyckens. (uit: "De Kroniek van de Mechelse kant en de Kant in Mechelen" door H. Vermeir - J. Tonnoeyr 2006)
Wie nog meer wil weten kan terecht bij:
Marcel KOCKEN, De Kanthandel van Michaël Van Beethoven te Mechelen, in: Mechelse Kantdagen, 1982, p. 45-51.
Raymond VAN AERDE, Les Ancêtres Flamands de Beethoven, Mechelen, , 1928. Archief Mechelen: M210(b), p.122,123
26-08-2010, 00:00 geschreven door José
|