Kantclub "Etterjefke" Mechelen, een terugblik: xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Na de tentoonstelling Mechelse kantin de Midzeelhoeve in 1998 namen José Tonnoeyr en Bertha Van Looy het initiatietief om een kantclub op te richten in Mechelen. Ze werden hierin aangemoedigd door Heidi De Nijn, toen conservator van de Musea en kregen de steun van stadsbeiaardier Jo Haazen. Hij stelde een lokaal ter beschikking in de Beiaardschool. Op 1 september 2000 was het zover: 16 enthousiaste kantwerksters die iedereen wilden tonen dat de kant in Mechelen en de Mechelse kant nog leeft, kwamen voor het eerst samen, de kantclub was geboren!
Een naam was vlug gekozen: Etterjefke. Dit woord verwijst naar een klein kantje, met gaatjes om een lint door te rijgen. Volgens een boek van Pierre Verhaegen in 1902 uitgegeven, werd het toen al in Mechelen geklost. Meestal waren het oude vrouwen of kinderen die zich hiermee bezig hielden. Deze laatste werden aangespoord met de woorden: etter jefke. Dit betekent vlugger (harder)werken in het Mechels dialect.
10 jaar verder kijken we even om: we namen regelmatig deel aan culturele manifestaties in en buiten de stad en tijdens de zomervakanties demonstreerden we elke vrijdagnamiddag in het museum Hof van Busleyden. Dit werd vooral door toeristen gewaardeerd. Het museum is nu gesloten, maar sedert juli van dit jaar, zetten wij deze traditie voort bij Uit-in-Mechelen. Als het weer het toeliet, hielden wij Op-Sinjoorke op de Grote Markt gezelschap. Toeristen en Mechelaars toonden veel belangstelling en weten nu dat er niet alleen in Brugge nog kant geklost wordt!
|