Een hamburger van echt vlees, dat niet van een geslacht dier
afkomstig is. Dat is het nieuwe kweekconcept van de Nederlandse professor Mark
Post. Hij slaagde erin 'in vitro-vlees' te produceren.
Het concept is min of meer simpel. Post nam cellen uit
slachtafval van runderen. Liet die cellen uitgroeien tot dunne lapjes
spierweefsel. Vermengde ze vervolgens met vet- en bloedcellen. Joeg er
elektrische shocks door om het vlees 'malser' te maken en de juiste structuur te
geen en liet daarna zo'n 3.000 lapjes opeen stapelen. Het eindresultaat? Een
laboratoriumhamburger ter waarde van zo'n 250.000 euro.
Topchef Heston Blumenthal van het Britse driesterrenrestaurant
The Fat Duck zou de eer krijgen het stukje vlees te mogen klaarmaken. Volgens
Post zal het in het begin nogal flets smaken en zal de structuur nog verbeterd
moeten worden. Toch ziet hij in dergelijk gekweekt voedsel de toekomst.
"Massaproductie zal de prijs van dergelijk gekweekt vlees danig doen dalen.
Doordat de vraag naar vlees zo stijgt, zal het goedje anders een delicatesse
worden, die enkel de allerrijksten kunnen betalen", aldus Post in een krant van
Corelio.