Mestach, Mestdagh, Mesdagh... of.... ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
ls we in het telefoonboek kijken naar de naam Mestach dan worden we geconfronteerd met een aantal verschillende schrijfwijzen van deze familienaam. Volgens diverse bronnen zouden al deze schrijfwijzen terug te brengen zijn naar de stamvorm: Mesdag.
Mesdag = Misdag, familienaam naar week- en feestdagen [F. Debrabandere, 'De familienaam Mes(t)dag(h)', in: De Leiegouw 25 (1983), p 375].
Veel van de familienamen die we de dag van vandaag gewoon vinden zijn afgeleid van abstracte begrippen, zoals Deugd, Troost, Profijt, Lugtigheid, Geluk, Barmhartigheid, Avontuur, Plaisier*, Paix, Vrijheid, Politiek, Moed, Ligtermoet, Aandagt, Onrust. Ook de namen die aan de kalender refereren zijn in deze categorie ingedeeld: Saterdag, Vrijdag, Zondag, Herfst*, Sprokkel, Paschedag, Mesdag* enzovoort. Bij veel van deze namen zou men op het eerste gezicht aan de naamgeving van vondelingen kunnen denken. Ook zou een aantal van deze namen een oorsprong als bijnaam op grond van bepaalde eigenschappen kunnen hebben. Of schuilt er soms eenvoudigweg een huisnaam achter De Deugd?
* Voorbeelden:
Ø Er is de acteur Sjoerd Plaisier in Nederland.
Ø Eric Herfst, zo noemde de overleden echtgenoot van cabaretiëre-actrice Jasperina De Jongh.
Ø Hendrik Willem Mesdag was een gerenommeerd Nederlands kunstschilder, hij leefde in de 19e eeuw en overleed op 10 juli 1915.
|